RSS Feed

Marton László is ott volt Verebes könyvbemutatóján

Csontos Tibor - 2018. 06. 07. 17:00:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Marton László is ott volt Verebes könyvbemutatóján

... és még sokan mások, miként ezt szokás írni, mondani. Kíváncsi volt még Verebes István negyedik könyvére például Kern András, Lukács Sándor, Harkányi Endre, Galambos Erzsi, Görgey Gábor, Sándor György. Oly sokan eljöttek, hogy Verebes meg is jegyezte: Ha végignézem ezeket az arcokat, eszembe jut, hogy mennyi minden kimaradt a könyvből! Megnyugtatásul: azonban mégis mennyi minden benne van a Tólig című önéletrajzi kötetben, amely alcíme szerint a szerző tapasztalásainak története és történeteinek a tapasztalásai.

A könyv nem rólam szól, hanem az elmúlt  hetven évről és arról is, miért nincs tökéletes színház, mert csak az erre való szándék lehet tökéletes - mondta Verebes István a József Attila Színház előcsarnokában a jórészt szakmai közönségnek, amely abból az alkalomból jött össze, hogy a rendezőnek, színésznek megjelent a negyedik kötete Tólig címmel. Önéletrajzi kötetként emlegetik, hiszen a fejezetek életkor szerint sorjáznak - gyerek-, kamasz-, ifjú-, férfikor -, de mindvégig úgy tűnik fel, hogy a  négyszázhatvan oldal sokkal inkább szól a színházról, a színészetről, a színészi szakmáról, arról a folyamatról, amely Verebes István szerint a színház hanyatlását jelentette és jelenti.

A fejezetekre majdhogynem rímelve olyan beszélgetőpartnereket hívott, akik kötődtek életének valamely korszakához. Köztük Kalmár Tibort, aki a Fészek Klubban Királyhegyi Pál asztala körül bóklászó gyerek Verebest idézte, középiskolai osztálytársát, Szigeti Róbertet, aki a Madáchból Gimnáziumból hozott felszínre közös emlékeket. 

A színifőiskolás éveket Papp Jánossal elevenítette fel, azt az osztályt, melynek osztályfőnöke Várkonyi Zoltán volt, aki mellett Marton László okította őket tanársegédként például Piros Ildikóval, Blaskó Péterrel, Kern Andrással együtt. Lukács Sándor egy 1978-as gyulai közös produkcióról mesélt, melyet Harag György rendezett, Vajda Katalinnal a Játékszínes munkákra, Heller Tamással a Mikroszkóp-időszakra emlékezett. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban igazgatóként eltöltött éveiről Gábos Katalin, a színjátékosi pályát azóta elhagyó színművész beszélt, megemlítve, mily nagy esemény volt már az is a városban, hogy az új színi direktor végigment az utcán... - Nyíregyházán kockára tettem a pályámat - jegyezte meg Verebes, elárulva, hogy jövőre visszahívták a színházba. 


Méltó és gyönyörű ez a könyv, nem tudom, megérdemeltem-e? - töprengett a bemutató végén Verebes. - A könyv további sorsa annyiban érdekel, hogy az új nemzedék talán megtudja belőle, hogy volt valaki, aki mást mondott, mást tartott a színházról, mint a kánon. Egyébként pedig olvassátok el a könyvet és ha lehet, ne mondjátok el a véleményeteket! Fotó: -a-
Lap tetejére