RSS Feed

Club Pannonia ’25

D.L. - 2017. 10. 15. 17:13:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Club Pannonia ’25

A Club Pannonia 25 éves születésnapját ünnepelte a bécsi Magyar Nagykövetségen, amit dr. Perényi János nagykövet nyitott meg. Radda Marika, a bécsi Club Pannonia elnöke elmondta, hogy bár jók a magyar-osztrák kapcsolatok, azok erősítésére továbbra is szükség van, s ezen dolgoznak. Az egyesület a rendszerváltozás után 1992 december 16-án alakult meg, s a nyugati Ausztria és a keleti Magyarország kapcsolatainak fejlesztését, a gazdasági, idegenforgalmi és kulturális együttműködés élénkítését tekintette elsődleges céljának.

 A magyar idegenforgalmi képviselet akkori vezetője, nagykövetségi tanácsosi rangban dr. Czeglédi József volt, aki főszerepet vállalt az egyesület megalakításában, az első főtitkára volt a Club Pannoniának, jelenleg a budapesti Közép-Európai Club Pannónia elnöke és 25 éve a bécsi Club Pannonia elnökségi tagja. Ezért a rendezvény ünnepi előadása megtartására őt kérte fel a bécsi egyesület. Előadásában beszámolz a Club Pannonia megalakulásának körülményeiről, a CP és a KEP jelenlegi kitünő együttműködéséről.
- A Parkringen lévő irodám volt az egyesület első székhelye és főleg a nagykövetség munkatársaival valamint az osztrák gazdasági kamarával együtt dolgoztuk ki az alapszabályt -mondja Czeglédi professzor. - Az elnökségben egyenlő arányban képviseltették magukat magyarok és osztrákok, s az első elnökünk dr. Anton Würzl, az osztrák gazdasági minisztérium idegenforgalmi főnöke volt, a szakmai partnerem. Würzl úr kiváló kapcsolatokkal bírt, s többek között az ő segítségével szerveztünk sikeres budapesti utakat a Bécsben dolgozó diplomatáknak és újságíróknak. Egy évvel később már a magyar szekció is megalakult dr. Marinovich Endre elnökletével, aki Antall József miniszterelnök, majd Boross Péter kabinetfőnöke volt. 
A KEP a magyar szekcióból jött létre, az alakuló gyűlést ugyancsak dr. Czeglédi József vezetésével tartották  2001 szeptember 11-én. Javaslatára akkor Herceg Esterházy Antal lett az elnök, Czeglédi pedig az ügyvezető elnök. A dátum véletlenül egybeesett a New York-i terrortámadással, s így az alakuló ülésen ennek hatására bevették az alapszabályba terrorizmus elleni harcot, a biztonságpolitikát is, amely azóta is kiemelt feladatként szerepel az egyesület életében. A kapcsolatok kiépítésében pedig a KEP ma már ott tart, hogy Szlovénia kivételével, minden szomszédos országban van képviselője. Idén tartották a X. Társadalmi Párbeszéd Fórumot, ahol hagyományosan az aktuális közép-európai témákkal foglalkoznak. Ez a rendezvény egyébként része a Magyarok Világtalálkozójának, ahogy azt a bécsi ünnepségen dr. Tanka László, a Panoráma Világklub elnöke is megerősítette. Ott volt Kroó Norbert akadémikus, a legnagyobb európai civil szervezethez tartozó, Európai Mozgalom Magyar Tanácsa elnöke is, aki nemrégiben együttműködési szerződést kötött a KEP vezetőivel. Kroó professzor elmondta, mozgalmuk szerepe, hogy Európát népszerűsítsék Magyarországon, de ma fontosabbnak tartja, hogy Magyarországot népszerűsítse Európában, s ezt nem a legnehezebb terepen kell kezdeni, hanem a tudományban, művészetben, sportban. "Egymásra vagyunk utalva, mindnyájunk érdeke az erős Európa, mert hosszú távon csak ott létezhetnek a nemzetállamok is" –mondta munkatársunknak.
A bécsi ünnepségre eljött dr Felix Unger, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia elnöke is, aki elmondta, hogy a civil mozgalmaknak nagyon fontos dolga van Európában, akár egy enzimnek az anyagcserében, az embereknek kommunikálniuk kell egymással. Unger professzor Európában először végzett műszív beültetést, s ugyanilyen úttörő, hídépítő munkát szeretne vállalni a folyamatos dialógus megteremtésében és fenntartásában is. Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának jelenleg 2 ezer tagja van a tudománytól a vallásokig, többek között 33 Nobel-díjasra is számíthatnak. "1990 után pozitív változások történtek Európa életében, új idők kezdődtek, nagyszerű változások és akkor a hangulat is emelkedett volt -mondja Unger professzor. - Most inkább negatív aspektusok vannak, tehát most még inkább felértékelődnek a kapcsolatok, s december elsején Budapesten tartunk a Magyar Tudományos Akadémia közreműködésével egy konferenciát "Kooperáció és Konvergencia" címmel.
Az ünnepség végén Czeglédi József a KEP társelnökével, Prof. Marinovich Endre c. nagykövettel együtt átadta három személyiségnek: Radda Marika elnöknek, Prof. Kroó Norbert akadémikusnak és Dr Fazakas Szabolcsnak az Európai Számvevőszék v. tagjának, tiszteletbeli egyetemi tanárnak a KEP Szenátora kitüntető oklevelet. Az ünnepi megemlékezést a Bécsi Operaház néhány művészének fellépése, a Club Pannonia ajándék emlékkönyve és a nagykövetség fogadása tett különösen hangulatossá.

Fotó: -a-
Lap tetejére