RSS Feed

Rómától Brüsszelig - KEP-Fórum az Akadémián

mix - 2017. 05. 08. 17:00:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Rómától Brüsszelig - KEP-Fórum az Akadémián

Tizedszer rendezi meg május 19-én a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület a Társadalmi Párbeszéd Fórumot, amely hagyományosan a Magyar Világtalálkozók kiemelt eseménye. Az előadások központi témája idén a biztonságpolitika, a gazdaság és az identitás lesz, s az előadók kiváló magyar és uniós szakemberek lesznek, s a rendezvény színhelye a Magyar Tudományos Akadémia Konferenciaterme. Képünkön a Római szerződés aláírása.

A rendezvény a KEP küldetésének, hitvallásának, az Európához tartozás eszményéhez illeszkedve a közép-európai országokkal való szoros együttműködés és egymásra utaltság jegyében folytatott tevékenységének újabb láncszeme. Ahogy Ceglédi József KEP enök a Magyarok Világtalákozójának sajtótájékoztatóján elmondta, a 10. Társadalmi Párbeszéd Fórum kiemelten foglalkozik az 1957-évi Római Szerződés 60-ik évfordulójával A "Rómától Brüsszelig" című összefoglaló előadást Fazakas Szabolcs a BGE címzetes egyetemi tanára, az Európai Számvevőszék magyar tagja vállalta. Szó esik majd arról is, hogy az 1957 márciusában aláírt szerződés, amely az Európai Unió elődjét, az EGK-t megteremtette, hosszas előkészítés után született, amelyben rszerepet kapott az 1956-os magyar forradalom is. Adenauer német kancellár ugyanis épp azzal siettette az előzetes egyezmény november 6-i aláírását, hogy miután két nappal korábban a szovjet csapatok bevonultak Budapestre, "bármi megtörténhet".

Dr Mikola István, a KKM biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, a biztonságpolitika helyzetének aktuális kérdéseivel foglalkozik, míg Dr. Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója, „A népvándorlás helyzete Európában és Magyarországon" címmel tart előadást. A gazdasági helyzetet is tekintélyes szakember,  Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke értékeli majd „Közép-Európa gazdasága 2017-ben” címen. És még egy érdekes téma, az európai identitás, amiről ezúttal egy történész, Dr Pók Attila az MTA Történettudományi Intézet igazgató helyettese beszél majd.

A fórum 15 órakor kezdődik az MTA Arany János utcai épületében lévő konferenciateremben, s  a részvétel ingyenes, de a regisztráció kötelező a www.kepcp.hu honlapon.


Fotó: -a-
Lap tetejére