RSS Feed

Ilka vára

Mogyorósi Géza - 2016. 11. 06. 11:43:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ilka vára

A szlovákiai Vámbéry Polgári Társulás (VPT) gondozásában jelent meg Fellinger Károly élvezetes mesekötete. Az Ilka vára lapjain Mátyusföld és Felső-Csallóköz mondái, anekdotái elevenednek meg, s azt is megtudjuk, hogy hol lelhető fel a szótalan víz?

A dunaszerdahelyi VPT kiadásában napvilágot látott Ilka vára című kötet szótalan vize igézés ellen királylányoknak javallot. Hiszen csak az lehet hatásos! Természetesen az Óperenciás-tengernél lelhetünk rá, ahol az ég a földdel dörzsölődik össze. Ám a dolgok nem ilyen egyszerűek, még a mesében sem. Kell hozzá egy kis iszap és tizenkilenc egymás mellett álló fűzfáról való gallyak, egyebekről nem is beszélve – fogalmaz a kötet szerkesztője.
Hm. Hogyan lesz a hallgatásból arany? Miért potyognak cigány gyerekek az égből, ha egyszer a gólya hozza őket is? És hol van az a hely, ahol a hétfejű sárkány fél a vihartól? Vagy lángokádás helyett felcsap tűzoltónak a faluban? Miért hall nagyot a táltosanyó? Hol nem szeret mosakodni a legkisebbik démon? Nos ott, ahol pálinkás szép jó napot kívánnak egymásnak az emberek. Valahol a Csallóközben, vagy épp Mátyusföldön. Legalábbis Fellinger Károly Schall Eszter által illusztrált mesegyűjteménye szerint, melyet a szlovák kiadó nem csak gyermekeknek javasol.


Fotó: -a-
Lap tetejére