RSS Feed

Áder Dél-Koreában: növelni a gazdasági kapcsolatokat

mti - 2015. 04. 14. 8:21:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egy közös gazdasági alap létrehozására tett javaslatot Áder János köztársasági elnök Dél-Koreában annak elősegítésére, hogy a két ország kis- és közepes vállalatai egymás piacára léphessenek – az államfő erről azt követően számolt be újságíróknak, hogy kedden Szöulban fogadta őt Pak Gun Hje köztársasági elnök.

A dél-koreai elnöki palotában, a Kék Házban tett látogatása során Áder János felvetette Magyarország és Dél-Korea tudományos eredményeinek közös hasznosítását, emellett - a turizmus és a vállalkozói kapcsolatok bővítése érdekében - egy közvetlen légi járat elindítását is javasolta a két főváros között.
    Dél-Korea első női köztársasági elnökénél tett látogatása után az államfő kifejtette: az elmúlt években kétmilliárd dollárnyi tőke érkezett Magyarországra Dél-Koreából, így az egyik legfontosabb beruházó az országban, vállalatai 23 ezer embernek adnak munkát. Ugyanakkor továbbra is cél a visegrádi négyek országai felé nyitó ázsiai állam befektetői lendületének megtartása, és annak elérése, hogy a dél-koreai cégek bővítsék magyarországi tevékenységüket.
    Míg Magyarország inkább az alapkutatásban, Dél-Korea az alkalmazott kutatásban ért el számottevő eredményeket – indokolta Áder János a két ország tudományos együttműködésének bővíthetőségét, amelyre a környezetvédelem, a vízgazdálkodás és az informatika területén látott lehetőséget. Az együttműködést a nemrég felállt Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is segítheti – fűzte hozzá az államfő.
    Hangsúlyozta: a kelet-ázsiai állam éves nemzeti jövedelmének 4 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, vagyis Izrael után a második legmagasabb összeget költi olyan fejlesztésekre, amelyek eredményeit közvetlenül hasznosíthatja az iparban.
    Dél-Korea államfője kedvezően fogadta a Szöul és Budapest közötti közvetlen légi járat beindítására tett javaslatot – számolt be Áder János. Az elnök úgy látta: bár az elmúlt időszakban mintegy 40 százalékkal, évi százezerre emelkedett a Magyarországra látogató dél-koreaiak száma, a repülőjárat nemcsak a turizmus célországává tenné hazánkat, de a vállalkozói kapcsolatokat is erősíthetné.
    Kedden Áder János továbbutazik Mongóliába, ahol szerdán ünnepélyes keretek között fogadja Cahiagín Elbegdordzs mongol köztársasági elnök. Az államfő találkozik Csimedín Szaikhanbileg miniszterelnökkel is.


Lap tetejére