RSS Feed

A Gyermekrák Alapítvány továbbra is segít

D.L. - 2015. 01. 29. 17:40:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Gyermekrák Alapítvány továbbra is segít

A Gyermekrák Alapítvány 17 év alatt majdnem 3 milliárd forint értékben ajándékozott műszereket a kórházak gyermekonkológiai osztályainak és költött a beteg gyermekek ellátására. Bár az alapítványt az elmúlt évben súlyos támadások érték, vizsgálat is indult ellenük, de ennek már vége, sőt mind a húsz valótlanságokat állító médium ellen indított sajtópert megnyerték.

 Ám a mérleg így is negatív, az szja 1 százalékos juttatásból legutóbb 150 millió forinttal kevesebbet kaptak. És úgy tűnik, a legnagyobb tervük papíron marad, vagyis sosem építhetik már fel a Gyermekrák Kórházat. Balogh István elnök még nem adta fel, karácsony előtt három kórháznak adtak át műszereket 174 millió forint értékben.

-Amikor néhány napja a Bethesda Gyermekkórháznak átadtak egy lélegeztető, egy altató és egy mozgó ultrahang készüléket, úgy tűnt, hogy minden rendben van. Dr. Velkey György a kórház főigazgatója, aki egyébként a Magyar Kórházszövetség elnöke is, megköszönte az adományt, amely szinte az utolsó pillanatban érkezett, és megjegyezte, hogy az Alapítvány immár harmadszor segítette ki őket nehéz helyzetben. Talán csak a sajtó hiányzott, bár miután perben és haragban állnak húsz médiummal, ez sem igazi meglepetés.
-A Bethesdának eddig majdnem 100 millió forint értékben vettünk műszereket. És ahogy a főigazgató úr elmondta, eddig háromszor voltak nehéz helyzetben, amikor az elöregedett géppark már lehetetlenné tette volna  a gyógyítást, forrásuk pedig nem volt a gépcseréhez. Először az ultrahang berendezésük romlott el, majd a laboratóriumi automatájuk és most az intenzív ellátás műszerei voltak kritikus helyzetben. És az is elhangzott, hogy a 6 ágyas intenzív osztályukon 7 gyerek fekszik és miután csak 6 lélegeztetőgép van, az új műszert azonnal beállítják. Hasonlóan szépen beszéltek rólunk a miskolci kórházban és a Heim Pál kórházban, ám hiába minden dicséret, ha az ellenünk indított kampány miatt a jó hírünk odavan. Elvesztettük a 17 év alatt megszer­zett hitelességünket, aminek a sike­reinket köszönhettük. A bizalom elvesztése miatt 2014-ben az emberek 150 millió forinttal kevesebbet ajánlottak fel számunkra a személyi jövedelemadó egy százalékából. Művészek, akik régen első szóra jöttek, most lemondják a felkérésünket, mert rossz hírbe hoztak bennünket.

-Az ügyészség lezárta az ügyet, mind a húsz médium ellen megnyerték a sajtópert, bár erről nem sok hír jelent meg. Most már pontosan tudja, hogy mi történt, kinek állt érdekében ez a kampány?
-Túl nagyra nőtt az alapítvány és túl sikeres volt. Engem hűtlen kezelés vétsége miatt meggyanúsítottak, mint egy bűnözőt, lefényképeztek, ujjlenyomatot vettek. Egyetlen vád sem bizonyosodott be.

-A mentőautó magánhasználata volt az egyik…
- Nem használtam a saját céljaimra. 

-A másik vád az volt, hogy 800 millió forintot parkoltatnak az alapítvány számláján, pedig sok műszer hiányzik még a kórházakból. 
-Az irigység nagy úr és az is igaz, hogy volt olyan kérés, amit nem teljesítettük, mert nem a mi feladatunk közé tartozott. Egyetlen forintot sem költöttünk el feleslegesen, s a tervünk az volt, hogy felépítünk egy rákspecialista gyermekkórházat, amely több, mint 4 milliárd forintba kerülne. Egy uniós pályázatra vártunk, amelyhez önrész is kellett volna. És így is 2014. december 31-ig 2 milliárd 970 millió 493 ezer forintot költöttünk támogatásra. A kórházaknak ebből több, mint 1,629 milliárd forintot juttattunk, a beteg gyerekeknek 1,270 milliárdot, a gyerekek gyógyulását segítő civil szervezeteknek 52, az orvosoknak 19 milliót adtunk.

-Az egyik kórház, amely az alapítvány elleni kampányban önök ellen nyilatkozott, azt állította, hogy nem adtak nekik a teherlift javítására, pedig áttételesen az is a gyerekek gyógyulását szolgálta volna.
-Az alapítvány kuratóriuma meghatározta, hogy a beteg gyerekek gyógyítását támogathatjuk. A kórház fenntartására, üzemeltetésére nem adhattunk, az ugyanis "hűtlen keze­lés" lett volna.

- Az szja 1 százalékából 150 millióval kevesebbet kaptak, de leg­alább ilyen hátrányosan érinti az alapítványt, hogy az új civil tör­vény szerint 2015. december 31-ig el kell költeni a tartalékot.
- Egy nap alatt el lehet költeni azt a 603 milliót, amely az aranytartalékunk. Ám ez a törvény azt jelenti, hogy kórházat már nem építhetünk, sőt a küldetésünket sem tudjuk ellátni, hiszen az a 72 millió forint, amit most az szja alap­ból kaptunk édeskevés. Csak az a támogatás, amit 503 beteg gyereknek és a családjának juttattunk egy év alatt, több volt 72 millió forintnál. Hiába csökkent a munkatársak létszáma, ez sem könnyítette meg a helyzetünket. A többiek sem jártak jobban, az ellenünk indított támadás miatt látványosan keve­sebb felajánlást kaptak a civilek. A kampánynak egyetlen „eredménye” volt, hogy az emberek már nem hisznek az alapítványokban. Nem nyert senki, a gyerekek pedig vesztettek. A tévék, újságok, lapok vezetői, akik besároztak bennünket, a saját lelkiismeretükkel intézzék el a többit.Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére