RSS Feed

Tudomány és bűnmegelőzés

D.L. - 2014. 10. 21. 17:07:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tudomány és bűnmegelőzés címmel nemzetközi konferenciát szervezett a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. Hatala József, az NBT elnöke a rendőrség Teve utcai székházában hétfőn megtartott tanácskozás megnyitójában elmondta, hogy stratégiájukban kiemelt szerepet kap a gyermekek, fiatalok védelme, naprakészek igyekeznek lenni, hogy megismerjék a gondolkodásukat és így képesek legyenek őket megszólítani. Ez volt a konferencia üzenete is, hogy a tudomány milyen segítséggel szolgál a bűnmegelőzéssel foglalkozó szakembereknek.

Csampa Zsolt államtitkár-helyettes köszöntőjében arról beszélt, hogy az NBT látványos és eredményes munkát végez, s nagyon fontos hogy Magyarországon hatékony gyermekvédelmi rendszer működjön, s a csellengő, céltalan gyerekek ne váljanak áldozattá, sőt elkövetővé. Megnyitójában Hatala József, az NBT elnöke Dosztojevszkijt idézte, aki azt írta, hogy „Különösen szeressétek a gyermekeket, mert vétek nélkül valók, mint az angyalok.” Az NBT célja, hogy beépítse, használja a tudományos eredményeket. „A mi filozófiánk szerint a gyermek akkor tud eligazodni a társadalomban, ha képes csapatban dolgozni és nem kerül perifériára, valamint képes eldönteni, hogy mit szabad és mit nem és megtanul felelősséget vállalni a saját tetteiért.”
A konferencia nyitóelőadását Dr. Tóth József pszichológus és pszichoterapeuta tartotta a generációk gondolkodásáról. A pszichológus főleg a Z generációról, vagyis az 1995 után született fiatalokról beszélt. Ahogy elmondta, ez a generáció digitális őslakó, bárhová magukkal vihetik az okostelefont, már helyhez sincsenek kötve. A gyerekkoruk viszont lerövidült, kamaszkorukban már felnőtt problémákkal kell foglalkozniuk, s ehhez „nem elég széles a válluk”. És gyorsabb ritmusban élnek, inkább okosak, mint bölcsek, bátran döntenek, praktikusak, de nem túl lojálisak. A legjellemzőbb rájuk az internetfüggőség, amelynek az elvonása épp olyan hatással bír, mint az alkohol és drogfüggőknél. És létezik  egy digitális szakadék a 45 évesnél idősebbeknél. Miközben a háztartások 59 százalékában van PC és az internet használat meghaladja az 57 százalékot, a digitális írástudatlanság is 42 százalékos. A gyerekeknél hiányzik a netes tevékenység fölötti kontroll. A Facebookra kiteszik magukat, s így védtelenné válnak. Amúgy is túlságosan bíznak az internetben, ha például megbetegednek, 43 százalékuk nem az orvoshoz fordul, ha nem a neten keres rá, holott annak tartalma nem, mindig megbízható.

A belga előadó, Dr. An Nuytiens a sportot emelte ki, mint az egyik legfontosabb bűnmegelőzési programot. A sport eltereli a gyerekek figyelmét, hiszen gyakran unalmukban követnek el bűnt, hogy valami izgalom legyen az életükben. Ha például bicikliznek, az hasznosabb, mint bandázás. Dr. Nuytiens szerint a társadalmi kötődésnek kulcsszerepe van, ha az túl gyenge, akkor a fiataloknak nincs sok vesztenivalója és éppen a sport erősítheti a kötődést. A testi és szellemi jólét meghatározó. Ha nem érzik jól magukat a bőrükben, akkor könnyen válhatnak bűnelkövetővé. A sportban önbecsülést szerezhetnek, bár az kérdés, hogy ha vesztesen hagyják el a pályát, akkor is jobb lesz az énképük.

Einsteint idézte Dr. Csépe Valéria, aki a művészet és mindenekelőtt a zene jótékony hatásáról beszélt. A tudós ugyanis azt állította, hogy „az lesz jó természettudós, aki zenén nőtt fel.” A professzor asszony elmondta, hogy a zenélés, s maga a zenehallgatás is átalakítja az agyat. A zeneterápiát ma már egyre több betegségnél használják. És az is nyilvánvaló, hogy a beszédhangok feldolgozását, az olvasási készséget is javítja a zenehallgatás. Márpedig ma az olvasással, szövegértéssel komoly bajok vannak a diákoknál.

A sport szerepéről értekezett D. Mikulán Rita is, aki elmondta többek között, hogy az inaktív életmód továbbra is terjed, holott a felmérések azt bizonyítják, hogy a heti 3 órás lendületes séta 30-40 százalékkal csökkenti az infarktus veszélyt. S a rendszeres mozgás nemcsak a szív- és érrendszeri bajokat, hanem a cukorbetegség előfordulását is csökkenti. A WHO, vagyis az egészségügyi világszervezet ajánlása napi 30 perc séta. És akik fiatalon sportolnak, azok később sem hagynak fel a mozgással, s ugyanígy fontosak a testnevelés órák, sőt a testnevelő tanár személye is. Gyermekkorban alakulnak ki a felnőttkori viselkedés és életmód alapjai, s aki többet sportol, kevésbé adja át magát a szenvedélyeknek, a cigarettának, alkoholnak és drognak. A mindennapos testnevelés jótékony hatása vitathatatlan, ahogy a versenysporté is, bár itt vannak kockázati faktorok, mint a sérülés, étkezési zavarok és a teljesítményfokozó szerek használata.

Alternatív módszerekről, többek között az élménypedagógiáról tartott előadást az osztrák Günther Holztrattner. A gyökerekről beszélt, hogy mit kell tenni, ha a gyerek agresszívvé válik, illetve, hogy ez ne is alakuljon ki. A tréningeken értékeket közvetítenek, többek között, hogy a tiszteletet nem azzal vívhatják ki, ha nagyok, erősek és brutálisak. Azért meg kell küzdeni, s ez nem megy az egyik napról a másikra. A tréningek az összetartásról és a bizalomról szólnak, és nagyon fontos az elismerés, Holztrattner szerint ez a „legfontosabb pénznem”. A megelőzés pedig nem könnyű, hiszen az adatok azt bizonyítják, hogy az ismeretek átadása és az elrettentés sem elég hatásos, a személyre szabott módszerek a legcélravezetőbbek. És ezügyben a kortársak végzik a legjobb munkát, természetesen a szülők és a tanárok szerep sem elhanyagolható.

A bűnmegelőzési törekvések költség-haszon elemzéséről beszélt a dán előadó, Rasmus Jacobsen közgazdász. A bűnözés ára könnyen kiszámítható, a törvénykövetők mellett a dánok négy csoportra osztották a bűnözőket és kiszámolták, hogy mennyibe kerülnek az államnak. Az elemzés hatására született program révén 10 millió eurót tudtak megtakarítani.

Az NBT elnöke, Hatala József zárszavában arról beszélt, hogy a tudományos eredményeket eddig is igyekeztek beépíteni a munkájukba, s épp ezt a célt szolgálta a mostani konferencia is, hogy a legújabb agykutatási megállapításokat épp úgy figyelembe vegyék, ahogy a bűnözés költség-haszon elemzését is érdemes lenne honosítani.


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére