RSS Feed

Vélemény

Regös István: Papolás

Papolás Tudom, melyik városban, tudom, melyik templomban tartott választási kortesbeszédet a plébános, de nem mondom meg. Ha pedig úgyis tudják, akkor még inkább nem. Félreértés ne essék, nem az aggodalom vezérel, nem ez az oka. Magyarán szólva, nem félek kimondani, megjelölni a konkrét nevet és helyet, hanem azért nem teszem, mert nincs értelme.

Csontos Tibor: Bécsi nyugdíjaskeringő

Bécsi nyugdíjaskeringő A bécsi nyugdíjasok elmondhatják, igazán kellemes szépkorúnak lenni ebben az egyszerre szépkorú és nagyon is modern városban. Bécs vezetése rendre bedob valami olyasmit a köztudatba, ami széltében-hosszában tágítja az ott élők komfortzónáját, kellemesíti közérzetüket, hangulatukat. S ez alól az osztrák fővárosban élő nyugdíjasok sem kivételek. Mondják is, hogy más tartományokból is szívesen költöznek ide a szépkorúak.

Regös István: Tizenkét jó ember

Tizenkét jó ember Remélem, jó sokan ismerik Bibó Istvánt. Tudják, akiről kollégium van elnevezve, ha még egyáltalán van. Arról híres ez a kollégium, hogy rendkívül híres politikusokat „termelt ki”, köztük miniszterelnököt, minisztereket, szóval, nagy vezetőket. Sokan idézik Bibó Istvánt, akitől többek között az a kijelentés származik, miszerint demokrata az, aki nem fél.

Regös István: Azért is Mága!

Azért is Mága! Nem szeretem azt a véleményfordulatot használni, hogy „Mit akar ez a senki? Hogy merészeli a Parnasszusra jutott művészeket kritizálni, egyáltalán a szájára venni?” Nem szeretem ezeket a fordulatokat és zavar, ha egy sikertelen festő, író vagy zenész felcsap ócsárló, botcsinálta kritikusnak. Bosszant, ha valaki nem tudja csinálni, az tanítani akarja.

Mogyorósi Géza: Genscher a diplomata

Genscher a diplomata Fiatal külföldi tudósítóként két alkalommal is találkozhattam - a 2016-ban 89 évesen elhunyt - Hans-Dietrich Genscherrel. A termetes, volt bonni alkancellár-külügyminiszter napjainkban is az egyík legnépszerűbb 20. századi német politikus. Jóban volt Horn Gyulával - közösen szaggatták szét a vasfüggönyt, s repesztették meg a berlini falat.

Regös István: Sorsok Háza

Sorsok Háza Azt kérdezték Lázár Jánostól, a miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogyan áll a hét és fél milliárd forintos Sorsok Háza-projekt. Mint ismeretes, a Sorsok Háza a holokauszt áldozatairól hivatott megemlékezni. Ám annak ellenére, hogy a központnak otthont adó épület két éve elkészült, a mai napig nem nyitotta meg kapuit.

Csontos Tibor: Verscseppek

Verscseppek Januártól verseket olvashatunk az egyik ásványvízmárka palackjain. Az ásványi anyag tartalom kötelező felsorolása mellett Kisfaludy Károly, Garay János, Krúdy Gyula sorai ékesítik majd e címkéket. Az ötlet meglepő, de mindenképpen elismerésre méltó. Tekintsünk el a kezdeményezéshez tapadó üzleti megfontolástól, gondoljunk csak arra, mennyi fogy például verseskötetekből, soha rosszabb népszerűsítését a verseknek, az irodalomnak! Most már csupán azon kellene eltöprengeni, miként lehet majd mindezt továbbgondolni, továbbfejleszteni.

Regös István: Golden Globe vagy ravatal

Golden Globe vagy ravatal Amikor egy jó évtizede a fél világ csámcsogott az Amerikai Egyesült Államok elnöke és a Fehér Ház egyik gyakornoknője románcán, még elképzelni sem tudtam, hogy egyszer egy ilyen téma forró krumplivá változhat. Mert a világnak fogalma sincs, kik voltak az első űrhajósok, ki találta fel a penicillint vagy a C-vitamint. De Monica Lewinsky az Egyesült Államok akkori elnökével való ténykedése miatt a mai napig hírességnek tekinthető.

Mogyorósi Géza: Fritz Sdunek emléke

Fritz Sdunek emléke Még csak hetven esztendős lenne az SC Traktor Schwerin hajdani keletnémet öklözője, Fritz Sdunek. A berlini fal leomlása után többek közt Kovács István, Erdei Zsolt és Balzsaí Károly, valamint az ukrán Klicsko testvérpár sportkarrierjét segítette profi edzőként. Kedveltem ezt a "tökös" germán trénert!

Regös István: Intelligens internet

Intelligens internet Van ilyen? Már mint intelligens internet? Szerintem egyre inkább távolodik eredeti céljától, mert hagyta magát ez a csodálatos informatikai rendszer megerőszakolni és magába engedni a közösségi oldalak mételyező szaporító anyagát. És hú, de gyorsan megfogant az internet jobb sorsra érdemes méhében ez a zabigyerek! Ennek a zabigyereknek pedig milliárdos nagyságrendű apja van.

Csontos Tibor: A beszélgetés művésze

A beszélgetés művésze Egon, mit tesz velem, mit tudok még mondani? – jegyezte meg egyszer Törőcsik Mari a Rónai Egon teremtette interjúhelyzetben. S persze, végül tudott, nem is keveset és nem is akármit. Mert ha igaz, hogy a beszélgetés művészet, és ha igaz, hogy a beszélgetés szép, humanista műfaj, akkor Rónai Egon a beszélgetés művésze és e műfaj egyik legjobb művelője. Mindennek televíziós és könyves foglalata a Húzós című portréműsora, amely már az ötödik évadot tudhatja maga mögött az ATV-ben, és amelynek interjúi már az ötödik kötetben lelhetők fel.

Mogyorósi Géza: Turistabakancs

Turistabakancs Miközben naponta olvasom a német sajtóban, hogy szárnyal a - hónapok óta csak ügyvezető szövetségi kormánnyal rendelkező - legnépesebb EU-s tagállam gazdasága, addig a friss statisztikák másról (is) árulkodnak.

Dalia László: Arjuvédikus túra

Arjuvédikus túra A rossz utak is ki vannak kövezve, legfeljebb nem mindig kanyarodnak jó irányba. Amikor Albertirsán a főutcáról letértünk egy kis térre, a ház már ámulatba ejtett, aztán a kert és a kapu előtti csengettyű már egy egészen más világba vezetett. Akár a mesében, a kapukon belül lépned kell hármat, vagy inkább ugranod, mert itt már elvarázsolnak.

Regös István: Szemkontaktus

Szemkontaktus Vannak szakmák, amelyekre születni kell. Legalábbis a géneknek hordozniuk kell valami, az átlagtól eltérőt, ahhoz a bizonyos szakmához illő tehetséget. Régi mondás, ha valakit dicsérni akarunk, azt is mondhatjuk, ez az ember erre a szakmára született. Persze, mint mindent, a szakmákat is meg lehet tanulni. Egy szintig. Aztán úgyis kiderül, hogy kiből lesz a legkiválóbb kőműves, víz- és gázszerelő, ápoló vagy éppen pincér.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ