RSS Feed

Vélemény

Csontos Tibor: Fülemile fröccs

Fülemile fröccs A címbeli itóka természetesen nem illik a kisfröccs, nagyfröccs, házmester, viceházmester, sóher fröccs, maflás vagy a bakteranyós, a bor és a szóda különböző arányokban vegyített ital leleményei közé. Soroljuk inkább az Arany János-i fülemile perek közé. Igaz, Arany már ihatott fröccsöt, s akár így is kezdhette volna ama bizonyos, Fülemile című költeményét: Hajdanában, amikor még Így beszélt a magyar ember: Ha fröccs, úgymond, hadd legyen fröccs!

Dalia László: A kapusedző álma

A kapusedző álma Petry Zsolt a Hertha Berlin kapusedzője szeretne Orbán sofőrje lenni. No, nem azért, mert annyira szeretne vezetni a pesti utcákon és szívesen elhagyná Berlint. Dehogy. Csak megpróbálná elmagyarázni a miniszterelnöknek, miért savanyú a paradicsom, vagyis miért nincs magyar foci.

Mogyorósi Géza: Angela Afrikában

Angela Afrikában A berlini fal három évtizeddel ezelőtti leomlása után a bonni Bundestagba katapultált, majd 2005-ben a német történelem első női kancállárjává választott dr. Angela Merkel az európai külpolitika egyik frontasszonya.

Csontos Tibor: A pápa és az anyósok

A pápa és az anyósok Miért akartál pápa lenni? - kérdezi egy kisfiú a Ferenc pápa - Egy hiteles ember című dokumentumfilmben a címszereplőtől. Nem akartam, mert aki pápa akar lenni, az nem szereti önmagát - érkezett a válasz a hat éve megválasztott egyházfőtől. Mindenesetre Wim Wenders rendhagyó pápai mozijából az is kiderül, hogy ez a hiteles ember miért lehetett mégis pápa, akit a világ első számú politikusaként is emlegetnek, aki elsőként érkezett az amerikai földrészről és aki elsőként választotta a Ferenc nevet.

Árpási Zoltán: Egy toleráns ország

Egy toleráns ország Nem tudom, mibe kerülhetett a Közúti Intelligens Kamerahálózat, közkeletű nevén a VÉDA-rendszer kiépítése, s hogy mekkora hatékonysággal szolgálja a balesetek számának csökkenését. Gyanítom, hogy milliárdokat költöttek rá, s hatása a közlekedés biztonságára nagy valószínűség szerint meglehetősen csekély.

Mogyorósi Géza: Klasszikus kocsik a Ku'dammon

  Klasszikus kocsik a Ku'dammon Nyugat-Berlin legendás sugárútja május 18-án, 19-én ismét múltszázadi járművekkel népesül be. Az ingyenes bámészkodást bűfék teszik élvezetesebbé. Benzin szag vegyül majd a sült kolbász illatával azon a hétvégén.

Regös István: A fagylalt visszanyal

A fagylalt visszanyal Azt hiszem, elég egyöntetű az a vélemény Magyarországon, hogy ha van hadilábon álló ágazat, akkor az az egészségügy. Mondhatni, már nem is hadi lábon áll, hanem két mankóval tartja viszonylagos egyensúlyát, de sajnos ez az állapot bizonytalan. A közelmúltban nagyon fontos kórházak különböző okokból nem tudtak traumatológiai ügyeletet biztosítani, elsősorban a fővárosban.

Dalia László: Preetz tévedése

Preetz tévedése Egy sportigazgató fura helyzetben van, felülbírálhatja a vezető edzőt, s könnyen hiheti azt, hogy jobban látja a dolgokat, mert nem a kispadon ül. Ám ő leginkább a pontokkal számol és nem a csapattal. Könnyebben pánikba esik, ha a csapat hullámvölgyvbe kerül és elhiheti, hogy egy edzőcserével, minden rendbe jön. A Hertha menedzsere most alighanem ebbe a hibába esett és könnyen az állásába kerülhet.

Regös István: A halálról III. és az életről

A halálról III. és az életről A trilógia utolsó darabját olvashatják. Az első két részről (A halálról I. és A halálról II.) rengeteg visszajelzést kaptam. Gyermekkori barátom, Székely Gábor történészprofesszor írta a legrövidebbet, amely így hangzik: „Tudok egy jobb témát, írj az életről!” Ritka paradoxon, hiszen még az is előfordulhat, hogy az életbe vezető út a halálon keresztül vezet. Az életet megéljük, a halálunkat meghaljuk, de nem tudunk róla.

Csontos Tibor: Kortárs okos cipó

Kortárs okos cipó Nem is olyan régen ugyanitt jegyeztünk fel az utókornak némi gondolattöredéket a kortárs vizes kifliről, ezúttal pedig a kortárs okos kenyér körül vállalkoznánk némi veknitúrára. Annak apropóján, hogy kezünkbe került egy sajtóanyag, mely szerint ma már ezerhétszáz üzletben kaphatók okos cipók, melyek fantázianevében benne van a jóság és a vitalitás. Mely szerint van egy hajdúsági cég, amely úgynevezett okos élelmiszereket gyárt és forgalmaz.

Mogyorósi Géza : Tiszta Amerika!

Tiszta Amerika! Nem lehet babonás az a hadvezér, aki május 13-án indul tengerentúli – verbális – csatába. Negyvenegy esztendővel azután, hogy az Egyesült Államokból visszaérkezett a Kárpát-medencébe a Szent Korona, Orbán Viktor magyar kormányfő a világ egyik legdemokratikusabb elnökével randevúzhat. Szerintem szót fognak érteni – nyelvvizsga nélkül is!

Regös István: A halálról II.

A halálról II. Az első rész (A halálról I.) majdnem happy enddel végződött. Már úgy volt, majdnem hazaengednek, amikor kiderült, hogy a szívkatéterezés eredménye szerint elkerülhetetlen lesz a nyitott szívműtét. Akkoriban, huszonhét évvel ezelőtt, amikor ezt közölték velem, szökni, menekülni akartam. Így írtam akkor: „Elég volt! Nem bírom tovább! Miért nem pusztultam bele az infarktusba?

Dalia László: Siófok, az állatorvosi ló

Siófok, az állatorvosi ló No, nem a városra gondoltam, hanem a női kézilabda csapatra, amelyben egyetlen magyar játékos sem szerepel, még a cserepadon is külföldiek ülnek. Ez volna hát a Balaton-parti légiós válogatott. Talán a szertárosnak magyar neve van, bár ebben sem lennék biztos. Ha kísérletnek szánták, sikerült egy nemzetközi tábort berendezni Siófokon, ha már a migránsok elkerülnek bennünket.

Regös István: A halálról I.

A halálról I. Mostanában valahogy elég sokszor gondolkodom a halálról. És egyáltalán nem találom olyan szörnyűnek az arcát, mint mondjuk, évekkel ezelőtt. Sietek leszögezni, hogy egyáltalán nem akarok frigyre lépni, csak közölni, hogy még nem akarok vele találkozni. Volt szerencsém közel kerülni hozzá 1992-ben, huszonhét éve, és megállapítottam, hogy egyáltalán nem szeretetre méltó és gyöngébb, mint ahogy elképzeltem.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ