RSS Feed

Vélemény

Regös István: Egy gyöngyszem Szentendrén

Egy gyöngyszem Szentendrén Lassan díszpolgára lehetnék Szentendrének, olyan sokszor kirándulok arra. Egy város, ahol állandóan zajlik az élet, és ha nem is mindig egyforma iramban, de szépülnek a házak, az utcák, szemlátomást van gazdája a városnak. Na, persze könnyű, mert Szentendre sok mindenről híres, őrzi a szerb kultúrát, a szentendrei festők hírnevét, mert, mint tudjuk, a szentendreiek külön iskolát jelentenek.

Regös István: A tömeg és a rend

A tömeg és a rend Mindenekelőtt sem rokona, sem boldog őse és regőse sem vagyok a magyar rendőrségnek. Nincs rendőr rokonom, még csak kéretlen prókátora sem vagyok a testületnek. Egyszerűen olyan dolgokat tapasztaltam, melyekről úgy gondolom, legalább gondolatébresztőként meg kell írnom. Mint tudjuk, az elmúlt hetekben mindenféle okokból, többszázezer ember vonult végig Budapest utcáin, sokszor még vidéken is.

Dalia László: Kéne egy ló!

Kéne egy ló! Az ellenzéki pártok politikai műhelyeiben már keményen dolgozni kéne, hogy megpróbálják virtuálisan kiterjeszteni azt a kis patkót a parlamentben. Már javában készülhetnének a parlamenten kivüli harcra, építkezzenek, mert soká lesz a következő választás, és hiába kopik az Orbán rendszer, a király nem fog magától visszavonulni, az utolsó leheletéig fog harcolni 2022-ben is.

Csontos Tibor: A kiképzett űrhajós

A kiképzett űrhajós Hétfőn érkezett a hír, hogy életének 69.évében elhunyt Magyari Béla mérnök ezredes, a Szojuz-36 űrhajó tartalékszemélyzetének tagja. Élete végéig a "kiképzett űrhajós" címet viselte, rendre úgy hangzott el ez a neve után, mintha foglalkozás lenne. Magyari Béla kiképzett űrhajós. Így emlegették, így szerepelt a sajtóban, hiszen végül is nem ő, hanem Farkas Bertalan indulhatott el a világűrbe a Szojuz 36 fedélzetén.

Mogyorósi Géza: Az év emberei

Az év emberei Az 1933 elején Berlinben kancellári megbizatást kapó náci vezérnek alig öt esztendőre volt szüksége, hogy a tekintélyes amerikai Time magazin "Az év embere" elismerésre méltassa. A második világháború óta ezt a címet csupán három német kormányfő érdemelte ki. Hm!

Regös István: Könyörgöm, ne akasszuk fel!

Könyörgöm, ne akasszuk fel! Valahol Európában című film. Mond ez valamit? Vannak, akik még emlékeznek rá? A második világháború után elhagyott, elveszett, elárvult gyerekek fantasztikus kalandjairól szól és a humanizmus apoteózisává vált. Volt a szereplők között egy kisfiú, aki állandóan harcolni akart, meg akarta mutatni, hogy ő már nagy és erős.

Dalia László: A listázó

A listázó Lánczi Tamás, a Figyelő főszerkesztője, de fogalma sincs az újságírásról, ha komolyan azt hiszi, hogy a listázás egy sajtó műfaj. Amúgy Lánci egy kiköpött polihisztor, hiszen sok mindenhez köze van, s bőven jut neki a Fidesz kormányzat áldásaiból és úgy tűnik, semmi sem drága, hogy a csapatban maradjon.

Csontos Tibor: Mi jár a bugacsiszolónak?

Mi jár a bugacsiszolónak? A minap alkalmam nyílt arra, hogy belekukkanthassak a zempléni Pácin könyvtárának selejtezésre váró könyvállományába. Érdekes és tanulságos volt megtapasztalni, hogy az elmúlt ötven évben milyen könyvek kerültek ezen a tájékon a polcokra, melyeket olvastak rongyosra és melyek azok a kötetek, amelyeket soha nem kölcsönöztek ki. Itt bukkantam rá például A munka törvénykönyve és végrehajtási rendelete című alapműre, alcíme szerint A Szakszervezetek Országos Tanácsa Titkárságának hivatalos összeállítására. 1961-ből. Bejegyzésekkel tarkított, ütött-kopott kötet, anno kézről-kézre járhatott.

Mogyorósi Géza: Gagarin

Gagarin Miközben e hetekben Németországban - kínai ajándék - Marx Károly szobrot állítanak fel, addig Belgrádban pár nap után elszállítottak egy friss Jurij Gagarint - abszúrd módon, fantasztikusan? - ábrázoló új alkotást! Röhej, hogy a kozmosz hősét szerb teherautó palotáján furikáztatják. Talán éppen 108 percig!

Regös István: Bolhacirkusz

Bolhacirkusz Oké, ha bolhacirkusz, hát legyen bolhacirkusz! Szerintem nem mindenki tudja, hogy ez mit is jelent. Utánanéztem az interneten, és találtam egy érdekes adalékot a Pesthy Gábor számítógépéről érkezett anyagban. Valószínűleg Pesthy úr elmélyedt a bolhák és a bolhacirkuszok tanulmányozásában, mert alaposan belemerült ebbe a tudományba.

Csontos Tibor: Az afgán rock keresztapja

Az afgán rock keresztapja A néphit szerint miután Isten megteremtette a világot, rengeteg kő maradt még és ebből összerakta Afganisztánt,melynek fővárosát, Kabult, Káin, Ádám fia alapította. Az elmélet hiteléül: Káint perzsául Kabilnak nevezik. A mai néphit pedig azt vallja, hogy az afgán rock megteremtése a zenész-filmrendezőnek, Travis Beardnek köszönhető, akinek RocKabul című dokuja a minapi Titanic Nemzetközi Filmfesztivál egyik slágere volt.

Dalia László: A nyuszi hozza a sört

A nyuszi hozza a sört Prága ellen egyetlen dolog szól, a Brno és Prága közötti autópálya, ahol 11 helyen építik a harmadik sávot, így tizenegyszer kell kilométereken át egy sávon szenvedni.Ha ezt a borzalmas szakaszt elhagytad és beérsz a városba, nemcsak a sörökkel vesznek le a lábadról.Egy prágai túra ugyanis utazás egy másik világba, ahol még a turista giccseket és a tömeget is megbocsátod, mert a hangulat mindenért kárpótol.

Csontos Tibor: Loszodé és olvasztár

Loszodé és olvasztár Az alkoholmentes italokat nevezte loszodénak Szendrő József a legendás színházigazgató, a szó is az ő leleménye volt. Lötyköljön ide egy üveg Csopaki rizlinget és hozzon egy üveg loszodét is! A pincér már tudta, hogy szódát vagy ásványvizet kell lötykölnie a színidirektor úrnak. Az ötvenes években tiltották a művészek sztárolását az újságokban, s Honthy Hanna dühösen meg is jegyezte címlapon szereplő kohász láttán: Minket nem szabad sztárolni, de ide a kép alá leírják, hogy Kovács János olvasztár!

Mogyorósi Géza: Eggerth + Königer emléke

Eggerth + Königer emléke Most áprilisban lenne 106 esztendős, a Budapesten született, nemzetközi hírű koloratúrszoprán énekesnő és filmcsillag, Eggerth Márta. A hajdani magyar csodagyerek nyolc évtizede emigrált az Egyesült Államokba, ahol 2013 karácsonyán hunyt el.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ