RSS Feed

Vélemény

Dalia László: Még mindig hülyének nézik a szurkolót

 Még mindig hülyének nézik a szurkolót A magyar válogatott ma játszik a horvátokkal, s a szlovák meccs után nem túl jók az előjelek. Simán kikaptunk és hát Modricék a szlovákoknál is sokkal jobban fociznak. Ha nem áll fel estére a magyar védelem, súlyos vereségbe futhatunk bele és akkor ismét kezdődik a társasjáték, hogy Rossi mester alkalmas-e a feladatra, pedig nem az olasz edzőn múlik igazán, mire jutunk a zöld gyepen.

Csontos Tibor: Hol szorít a futballcipő?

Hol szorít a futballcipő? (Idézőjel kezdődik.) Ötvennégy őszén, egyik este a Vidám Színpad előcsarnokában, Ede a portás, egy levelezőlappal fogadott: Kellérkém, ez magának jött! A levelezőlapon a következő szöveg csupa nyomtatott nagybetűvel: MIELŐTT EGY FUTBALLISTA NEVÉT A SZÁJÁRA VESZI, RÁZZA KI A TETVEKET MAGÁBÓL! Aláírás nincs. Feladó nincs. Névtelen levél. Akkor már több mint egy hónapja játszottuk a műsort, amelyben arról konferáltam: Hol szorít a futballcipő?

Mogyorósi Géza: A természet zsákutcája

A természet zsákutcája Jó húsz hónapja érkeztek a Spree-hez a friss pandák. Mosolydiplomácia – gondoltam anno. Angela Merkel és pekingi vendége 2017 júliusában személyesen is jelen voltak azon a hivatalos ünnepségen, ahol bemutatták a publikumnak Jiao Qinget és Meng Menget. A bocsokra, így márciusban is hiába várnak a berlini gyerekek!

Dalia László: Budapest diszkrét bája

Budapest diszkrét bája Budapest lábon eladja magát, mondta volt a minap egy idegenforgalmi szakember, s ez számomra cseppet sem volt meglepő, hiszen ez a nagyképűség régóta uralkodik minálunk, ezért van még mindig két kilométerrel előttünk Prága, miközben a magyar főváros sokkal szebb és izgalmasabb.

Árpási Zoltán: Negyvenhét koszorú

Negyvenhét koszorú A dél-turkesztáni Kujan-Bulak szúnyogok okozta láztól szenvedő szövőmunkásai - ahogy Bertolt Brecht verséből tudjuk -, húszan úgy határoztak, hogy szobrot állítanak Leninnek. Sztyepa Gamalev vöröskatona azonban azt javasolta, hogy a szoborra összegyűjtött pénzen vegyenek inkább petróleumot, öntsék a régi tevetemető melletti mocsárra, ahonnan a szőnyegszövőket megbetegítő szúnyogok rajzanak ki. Így tettek. Leninnek ugyan nem lett szobra Kujan-Bulakban, a szőnyegszövők viszont meggyógyultak, és nem gyötörte őket többé a kórt terjesztő szúnyograj.

Csontos Tibor: Kizökkent az idő

Kizökkent az idő A hamleti időkizökkenés huszonegyedik századi látleletével, a szabadság felszámolásának természetrajzával jelentkezett harmadik kötetében Timothy Snyder amerikai történész, melyben arról értekezik, hogy a jövő már nem a jelen boldogabb kiadása. A szabadság felszámolása sajátos utazás egy újszerű időérzékelés körül, amellyel igyekszik megértetni a kortárs világtörténelem egymással összefüggő eseményeit Oroszországtól Európán át az Egyesült Államokig. Megtudjuk, hogy a fake news, az álhír orosz-ukrán találmány, és miként teljesített a legutóbbi amerikai elnökválasztásban.

Mogyorósi Géza: 96 óra Budapesten

 96 óra Budapesten Márciusban reppentem vissza a Dunától a Spreehez. Jól éreztem magam szülővárosomban, ahol tavaly óta most jártam először. Mennyi változás! Ferihegyről a belváros felé gurulva, az omladozó épületeken friss, uszító plakátokon két vén ember reklámozza Brüsszel idegenforgalmát. S a feltúrt Vörösmarty téren, meg a Múzeumkertben több a melós, mint a turista.

Dalia László: Liverpooli séta

Liverpooli séta Liverpool egy kisváros, a reptere is szerény, bár a John Lennon Airport nagyon jól fest a Lennon szobororral, valamint több óriásposzterrel és idézettel a Beatles idejéből, s a Liverpool FC. is jól játszik a Klopp-érában. Ám a szuvenír boltban egyetlen Liverpool hűtőmágnes vagy kulcstartó sincs, helyette londoni mütyüröket árulnak.

Csontos Tibor: Országúti gyilok

Országúti gyilok Amilyen az ország, olyan a közlekedése - mondta az egyik kereskedelmi televízió híradójának riportjában Pausz Ferenc, közlekedési, közlekedésbiztonsági szakértő, akit abból az apropóból kérdeztek meg, hogy valaki lefilmezte, amint sztrádai kivezető szakaszon két személygépkocsi hátborzongató módon előzött. Az egyik balról, a másik jobbról. A gátlástalanul szabálytalankodó országúti rémpilóták listája terjedelmes.

Váczy András: Munkaló

Munkaló Kép a 7. osztályos tankönyv, Az ország fővárosa, Budapest fejezetében: Oktogon a 19-20. századfordulón. Van a képen egy tucat gyalogos és kerékpáros, egy autó, metszetben lent földalatti, a Teréz körút vonalában villamos, az Andrássy út felől viszont lóvasút, aztán keresztben-hosszában a téren bóklászik hintó, teherkocsi, busz – valamennyit ló húzza. Munkaló.

Mogyorósi Géza: Egy év – Königer Miklós nélkül

Egy év – Königer Miklós nélkül Élete több, mint felét Németországban töltötte Königer Miklós {1943-2018}. A Pesten született pantomímes, színész, rendező - a magyar filmesek emléktárgyait gyűjtő és többször kiállító - szerény, bohém férfi tavaly februárban hunyt el.

Regös István: A fegyelemről

A fegyelemről A fegyelem az élet rendje. Gyakran előfordulhat, hogy a szó szoros értelmében éppen a fegyelem menti meg az ember életét. A szabályok, legalábbis a legelemibbek, eredetileg arra szolgálnak, hogy megtanuljunk biztonságosan élni. Napjainkban már viszont olyan sok fegyelmi előírás létezik, hogy nem csupán nehezebbé, de olykor még kellemetlenebbé is teszik a mindennapi életünket. Vegyük sorba!

Árpási Zoltán: Közszolgának lenni

Közszolgának lenni A közszolga korábban egy fuvarozással foglalkozó vállalkozónál dolgozott. Az úton lévő kamionosokkal kellett a kapcsolatot tartania. Kapott egy mobiltelefont, amit soha nem kapcsolhatott ki. Naponta lehúzta az irodában a nyolc órát, néha többet is, aztán otthon, nyaralás alatt vagy ahol épp időzött, folytatta, kezében a telefonnal.

Dalia László: Az Aranycsapat orvosa

Az Aranycsapat orvosa Pénzes professzort úgy emlegetik, mint az Aranycsapat orvosát, pedig nemcsak Puskást, Hidegkútit, Grosicsot és a többieket kezelte, hanem Papp Lacit, Szepesi Györgyöt és Varga Zolit is. Elmúlt 77 esztendős, de a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora nem fárad el. Azt mondja, nagy öröm életben tartani embereket, ha sikerül, az mindig elnyomja a fáradtságot.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ