RSS Feed

Vélemény

Mogyorósi Géza: „Egy halom törmelék Potsdamnál”

 „Egy halom törmelék Potsdamnál” Kevés szemtanú él már közöttünk, aki emlékszik még 1933-ra, midőn Hitler jött, Brecht ment. Amikor a német drámaírás fenegyereke 15 esztendő után visszatért a tengerentúlról Európába, így fogalmazta meg szomorúan-frappánsan, amit a Spree folyónál látott: „Berlin. Egy halom törmelék Potsdamnál.”

Csontos Tibor: Dalvízió

Dalvízió Emlékszik még valaki az AWS együttesre? Emlékeztetőül: az AWS nyerte a A Dal 2018 válogatóversenyét, melynek köszönhetően felléphettek az Eurovíziós Dalfesztivál lisszaboni döntőjében. A Viszlát, nyár! című dalukkal a huszonhatos mezőnyben a huszonegyedik helyet szerezték meg. Ezt a szerzeményüket sem dúdolta a fél ország, de sebaj, legalább azzal felhívták magukra a figyelmet, hogy a gitárosuk Stage Divingot produkált, azaz beugrott a nézők közé. És Freddie megvan? Sebaj. Ádok Zoli? És a Compact Disco? Ők is győzedelmesen indultak a Eurovíziós Gagyifesztiválon.

Dalia László: Álmodunk és ébredünk

Álmodunk és ébredünk Egy varázsló él köztünk, aki a fél országgal képes elhitetni, hogy nem itt élnek, hanem valami álomvilágban, ahol jó a levegő, hipermodern kórházban fogadják, s még a mosdóban is van szappan, a pályaudvarok is szépek és kényelmesek, a nyugdíjak tisztesek és nincsenek éhező, fázó emberek Borsodban, Szabolcsban és a gazdagok adakozóbbak, mint Amerikában.

Mogyorósi Géza: Az NSZK ötödik kormányfője

Az NSZK ötödik kormányfője Most lenne 100 esztendős Helmut Schmidt, aki 1974 és 1982 között volt az NSZK kancellárja. Kádár Jánossal is többször parolázott a nyugatnémet politikus: 2015 novemberben halt meg. Az egykori bonni kormányfőt kívánságának megfelelően szülővárosában, Hamburgban kísérték utolsó útjára.

Csontos Tibor: Legyen-e büfékocsi a metrón?

Legyen-e büfékocsi a metrón? Mifelénk olykor mintha büfékocsik is lennének a villamos- és a metrószerelvényekhez csatlakoztatva oly illatfelhőben villamos- és metrókocsikázhatunk a felszínen illetve a felszín alatt. Kiváltképp intenzív illatbódulatot áramoltat a hamburger, legyen az tűzön sütött vagy lángot nélkülöző húspogácsával bélelt bigszezámmagokkal ékesített bigzsemlye, de a jó sok hagymával megtömött pitában pitiző gyroscsikok sem adják alább a bűzölő gőzölgést.

Dalia László: Évszázados figurák

Évszázados figurák Manapság, amikor a műveltség lassan divatja múlt, egyre kevesebb könyvet olvasnak a népek. Magam vagyok a legjobb tanú rá, hogy egyre több antikvárium zár be, divatos boltok nyílnak a helyükön, s egy nagy antikvárius hálózat épült ki, amely futárral küldi fel egy pesti irodába vagy postán kézbesíti a megrendelt könyveket.

Mogyorósi Géza: Nincs telt ház a börtönökben

Nincs telt ház a börtönökben Közép-Európa legnépesebb metropoliszában alig 4 ezer rab töltötte a karácsonyt, Szilvesztert rács mögött. Dirk Behrendt (Grüne) belügyi szenátor "régi hagyományt"; emlegetve, már ősszel több tucat foglyot részesített amnesztiában. Vadbarmok nem kerültek szabadlábra, szóval rábólintok én is a tradícióra.

Regös István: A szomorúságról

A szomorúságról Van, aki azt számolta karácsonykor, hány ajándékot kapott vagy hány fogásos volt a vacsora. Egy átlag magyar család valamiképpen meg tudta ajándékozni egymást és a halászlé mellett talán jutott a tányérra töltött káposzta és remélhetőleg diós, mákos bejgli is. De sokan azt számolták, hogy a szentestét követő reggelig hányan fagytak meg az utcán vagy hűltek ki fűtetlen lakásokban.

Csontos Tibor: Honatyák, pacsizzatok!

Honatyák, pacsizzatok! A szőlősgyöröki Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskolában a kicsik választhatnak, hogy reggel öleléssel, könyök- vagy tenyérpacsival, tánccal vagy simogatással menjenek be a terembe. Az alsósoknak annyira tetszik tanítónőjük ötlete, hogy már a szünetek végén és ott állnak a tanterem előtt, hogy köszöntsék egymást, közösségi oldal pedig megbolydult az erről szóló videótól. Az országgyűlési képviselők még nem így állnak a parlamenti ülésterem előtt.

Dalia László: A tao csapdája

A tao csapdája A tao eddig számolatlanul öntötte a milliárdokat a magyar sportba. Most aztán megijedtek a sportvezetők, klubtulajok, mert a miniszterelnök itt is felfedezni vélte a pazarlást és azt mondta, mint Csipike, az óriástörpe - Eddig és netovább. No, idén már csak 50 milliárd forintot adományozhatnak a cégek a sportoknak, amely persze így is szép summa. Legfeljebb 27 milliárddal kevesebb, mint 2017-ben.

Mogyorósi Géza: Bundesliga – téli pihenő

 Bundesliga – téli pihenő Addig is, amíg január második felében az 1899 Hoffenheim kontra FC Bayern München rangadóval elrajtol az elsőosztályú német labdarúgó bajnokság friss szezonja, számos klub külföldön készül fel a 2019-es kűzdelmekre. Szerintem a szokásosnál is keményebb, izgalmasabb csaták lesznek a germán stadionokban, mert a tabellát a Borussia Dortmund vezeti és ez nem csupán a bajor drukkereknek fáj!

Csontos Tibor: Halálutak

Halálutak Szerte az országban így jellemeznek egy-egy útszakaszt: halálút. A köznyelvben ez azt jelenti, hogy az így elkeresztelt utakon gyakran történik halálos közlekedési baleset. Lett légyen szó veszélyes kanyarról, sztrádás száguldásra késztető nyílegyenes autóútról. Ám ha belegondolunk, hogy a magyar közutakon évente több mint hatszázan veszítik életüket valamilyen közlekedési balesetben, elmondhatjuk, szinte hemzseg az ország a halálutaktól. Mely utakat sokszor éppen a halálos baleseteket okozó gépkocsivezetők tesznek halálutakká. Amikre az út menti síremlékek, virágok, koszorúk emlékeztetnek.

Dalia László: Az idegenlégió győzött

Az idegenlégió győzött Csányi Sándor az egyik, ha nem a legsikeresebb magyar üzletember. Az általa vezetett OTP évek óta szárnyal, immár a régió egyik legnagyobb bankja, hiszen leánybankjai vannak Romániában, Szerbiában, Bulgáriában, Horvátországban és Albániában. Csányi magánbefektetései is fölöttébb sikeresek, ott leginkább az agráriumban érdekelt. Ellenben a fociban nem tudott áttörést elérni, ahhoz a magyar ugart kellene felszámolni.

Mogyorósi Géza: A csendes hős

A csendes hős A második világháború kitörésének közelgő 80. évfordulója kapcsán rengeteget hallani a hitleri korszak "prominenseiről". Hermann Göring is seregnyi publicisztika, könyv, dokumentumfilm, színházi darab főszereplője volt már. Az talán kevésbé közismert, hogy a pilótából lett főnáci öccse, Albert számos üldözöttet mentett meg.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ