RSS Feed

Vélemény

Csontos Tibor: A felhőkarcolás biztonsága

A felhőkarcolás biztonsága A világ legmagasabb városának címkéjét is megkapta már Dubai, az Egyesült Arab Emirátusok megapolisza, az ötvenezres halásztelepülésből hárommillióssá duzzadt sivatagi csoda, ez a sivatagra épült Manhattan. Ahol hihetetlen tempóban nőnek ki a homokból a fényűző, a legváltozatosabb formákra tervezett felhőkarcolók, üvegtornyok egymástól olykor alig néhány méter távolságra. Arrafelé skycarpersnek, az eget kapirgálóknak hívják a felhőkarcolók építőit, akiknek a biztonsága a legfontosabb.

Dalia László: Norbi update nőknek

Norbi update nőknek Schobert Norbi úgy érezte, hogy leült a közbeszéd, egészségről itt nem beszélnek, csak a várótermeket akarják kifesteni nagy rössel, miközben vezetjük a dagi top-listát és házasságok omlanak össze, mert sokan elhagyják magukat, képtelenek lefogyni. Norbi nem egy jó szónok, a szókincsével sem dicsekedhet, így elég durván és pongyolán fejezte ki magát, de ez nem jogosít fel bennünket, hogy álszentek legyünk.

Mogyorósi Géza: Etikett és stílus

Etikett és stílus A száz esztendeje rajtolt Horthy-korszakban vélhetően nem dohányoztak hölgyek az utcán. Pláne nem mobiltelefonoztak közterületen. Műkörmük sem volt és mini szoknyával sem hergelték a - természetesen kalapot viselő - férfiakat. Köpködni nem illett, még szotyolát sem!

Regös István: A koldus arcáról

A koldus arcáról Egy koldus önmagában is a velünk élő történelem. József Attila is írt róluk a Hazám című versében: „Sok urunk nem volt rest, se kába, birtokát óvni ellenünk, s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk.” A koldus ugyanis teljesen egyenjogú világpolgár Párizsban, Rómában vagy Budapesten. És sokan vannak. Sokan és kétségbeejtő módon élnek, hasonlítanak egymásra.

Dalia László: Tolják a biciklit

Tolják a biciklit Mészáros Kata Karácsony főpolgármesterrel készített interjúját bizonyosan tanítani fogják egyszer még az újságíró iskolán. Az M1 üdvöskéjénél csak az tekinthető ostobábbnak, aki kiválasztotta erre a feladatra. Úgy tűnik, mindketten mérföldekkel túltolták a biciklit. Fürjes Balázs államtitkár is kénytelen volt úgy fogalmazni, hogy ha ez az interjú a kampány idején készül, még több ellenzéki jelölt futott volna be.

Mogyorósi Géza: Nevesített panda banda

Nevesített panda banda Talán tévedek, de évtizedek óta figyelem, hogy egy utcán futkározó kutyus, hamarabb csal mosolyt a berliniek arcára, mint egy babakocsiban pihegő emberpalánta. Innen nézve jó hír, hogy már (kétszer) tíz kilósak a Spree-parti panda srácok.

Csontos Tibor: Jegesmedvék a vörös szőnyegen

Jegesmedvék a vörös szőnyegen Paul McCartney évekkel ezelőtt megelőzte korát. Nem lakott olyan szállodában, melyet állatbőrökkel ékesítettek és steaket kínáltak. Az állatvédő egykori Beatle ma klímavédő is lehetne. S klímavédők márpedig vannak. Hollywoodban is. Újrahasznosítják például a minapi Golden Globe-díjátadó ceremóniájának legfontosabb kellékét, a vörös szőnyeget. Jelezve, hogy az Oscar-előzetesnek is számító filmes versengés gáláján is meghúzták a klímavészcsengőt. Úgy tűnik fel, hogy - magyar politikus klasszikusokat idézve - cseppet sem zavarba ejtő az a tudásmennyiség, amellyel a szervezők rendelkeznek.

Regös István: A zene csodája

A zene csodája Ha a világban zaj van, márpedig most nagyon nagy a zaj, menekülj a zenéhez! A zene örök és szép, mint a tavasz, nyugtat, mint forró nyárban a szél. Az a művészeti ág, amit zenének hívnak, olyan nyelven beszél, amit mindenki megérthet. Nincsenek határai és mégis a jó zene a lélekhez jut el. Mindig irigyeltem a zeneszerzőket, mert olyat tudtak adni az emberiségnek, ami elűzte a gonoszt és fáklyát gyújtott a tisztaság, a fény felé.

Dalia László: Miért cikizik Vadóczot?

Miért cikizik Vadóczot? Megdöbbenve olvasom, hogy Vadócz Krisztiánt napok óta cikizik a sportújságírók, térképet szerkesztenek, hogy hány földrészen focizott már, összeírják a kilométereket és holmi kalandornak írják le, aki sehol sem tud megmelegedni, mindig tovább áll egy csapattal.

Mogyorósi Géza: Beethoven és Európa

Beethoven és Európa Ha a csapból nem is, de a rádióból, tévéből e hetektől Ludwig van Beethoven folyik Németországban. Így az újraegyesítés 30. évfordulójának küszöbén arra gondolok, hogy a 250 esztendeje Bonnban született komponista már maga is az egység – német és európai – kovácsa volt.

Csontos Tibor: Hernádi kultúrtortája

Hernádi kultúrtortája A napokban került a kezembe Hernádi Kriszta 2008-ban megjelent beszélgetőkönyve, melyet édesapjával, az író, forgatókönyvíró Hernádi Gyulával készített annak halála előtt három évvel. A többek között a Deszkakolostor, a Péntek lépcsőin, a Kiáltás és kiáltás, a Királyi vadászat, Az erőd írója, Jancsó Miklós állandó alkotótársa (egypetéjű ikrek vagyunk - mondták magukról), ebben a kötetben az életéről mesél, a krími hadifogságról, az ötvenes évekről, írói pályájáról, az irodalmi kánonon kívüli létezéséről. S egy Jancsóval, Gyurkó Lászlóval közösen Aczél Györgynek küldött tortáról is szó esik.

Dalia László: A Pokorni ügy

A Pokorni ügy Kínos ügy, senki sem beszél róla szívesen, hiszen Pokorni Zoltán, a XII. kerületi polgármester nagyapjáról kiderült, hogy nyilas tömeggyilkos, neve ugyanakkor szerepel a budai kerületben felállított Turul szobor áldozat listáján. És mind a mai napig nem kaparták le, nem vésték ki a nevét. Fiala János a Keljfeljancsi című műsorában azt mondta, Pokorninak vagy másnak ezt már régen meg kellett volna tennie.

Mogyorósi Géza: Klíma kínok

Klíma kínok Vajon a (lassan 8 milliárd) Homo Sapiens közül hányan fogadták meg Szilveszterkor, hogy 2020-ban környezetkímélőbb életmódra térnek át? Greta Thunberg vészharang kongatását sokan kiröhögik: divat a nagyvárosi dzsip, az utcán hörpölt – eldobható? műanyag poharas – forró és hideg lötty, míg a háztartási szemetet az EU-ban sem szortírozzuk rendesen!

Regös István: Egymilliárd bizony lángsírba halt

Egymilliárd bizony lángsírba halt Vannak dolgok égen és földön jó barátaim, amelyek a számok tükrében alig-alig érthetőek. Amikor például hallunk, olvasunk a második világháború áldozatainak hatvan-hetvenmillió közötti rendkívül nagy számáról, tudjuk, hogy ez is csupán becslés. Ami biztos, a katonai veszteség és a haláltáborok áldozatainak száma, ami ez utóbbit illeti, a precíz németek pontos nyilvántartást vezettek a gázkamrák teljesítményéről.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ