RSS Feed

Vélemény

Regös István: Nemzeti siránkozás

Nemzeti siránkozás Üssetek a kezemre, ha beállok a sorba nyivákolni, mint az egerésző macskák és a fociról írok! Ezerszer megfogadtam, hogy nem írok a fociról, mert csak arról szabad írni, ami van. Magyarországon szinte már nemzeti siránkozássá nőtt a magyar futballal kapcsolatos sajnálkozás. Megfogadtam, hogy csak arról írok, ami van. Foci pedig, legalábbis minőségi foci, Magyarországon nincs.

Regös Gábor: A Jóisten kegyeltje

 A Jóisten kegyeltje Új és megkérdőjelezhetetlen miniszteri biztosa van a lovassportnak Dallos Gyula (69) személyében.69 évéből Dallos Úr, aki sikeres díjlovas versenyző, egyetemi oktató, és természetesen lovasedző is majd 60 évet ló közelben töltött. „Az alkotó ember egyedül jár, és nyomot hagy az életben, megmutatva tudását, és a tetteiért vállalja a felelősséget.”

Regös István: Róma, Pavarotti, pizza

Róma, Pavarotti, pizza És még folytathatnánk a sort, ami mind Róma ókori és jelenkori nagyságát bizonyítja. Róma, akár Athén, sok mindent adott az emberiségnek. Például művészeket, mint Leonardo da Vinci, olyan hadvezéreket, mint Julius Caesar vagy Antonius, olyan énekeseket, mint Caruso vagy Luciano Pavarotti. Mindez azonban talán semmi ahhoz képest, hogy Itáliának köszönhetjük az olyan csodákat, mint a makaróni vagy a pizza.

Regös István: Szörnyű számok

Szörnyű számok Borzasztóak azok a számok, amelyek mögött egy-egy ember van. Borzasztó látni, olvasni vagy hallani, hogy az elmúlt évben több mint 15 ezer ember szenvedett olyan közlekedési balesetet, amely sérüléssel járt, és amelyben félszáznál is többen haltak meg. Reggel elindultak valahová és soha többé nem tértek már haza. Borzasztó hallani ezeket a számokat annak ellenére, hogy sziszifuszi munkát végeznek azok, akik hivatásuknak választották a közlekedés biztonságának megőrzését.

Mogyorósi Géza: Konrád György emléke

Konrád György emléke Kertész Imre, Esterházy Péter 2016-ban hunytak el, s idén távozott az élők sorából Heller Ágnes és Konrád György – vette számba a tekintélyes, hét évtizede alapított Frankfurter Allgemeine Zeitung az európai kultúra nagy magyar halottait. A berlini Akademie der Künste (AdK) külön közleményben méltatta korábbi elnöke, Konrád munkásságát.

Regös István: Kállai kettős

Kállai kettős Mindenki hallotta már ezt a megközelítést: Vitray egy élő legenda. Egy frászt legenda! Vitray rendkívül tehetséges, szeretnivaló ember. Neki is két keze és két lába van, ugyanúgy örül és ugyanolyan szomorú, mint mi és bizonyára egész életében utálta, ha úgy kezelték, mint egy kiállítási tárgyat. Mindezt megerősítheti, ha felidézzük az utóbbi napok történéseit, amikor sokan találgatták, miért válhatott el Kállai Bori és Vitray Tamás.

Csontos Tibor: Dívuskák

Dívuskák A hangzatosnak tűnő, Dívák karácsonya címmel készülődik koncert az év végi ünnepkörhöz közelítve, melyen Dér Heni, Király Linda, Radics Gigi és Tolvai Reni lép majd dívaszínre. Dívaként híres női előadóművészeket, színésznőket, táncosnőket, énekesnőket szoktunk volt emlegetni, akik befutottak, ünnepeltek,s akik általában már középkorúak. Nos, az említett énekhang négyesfogat tagjai még jócskán innen vannak a középkorúságtól, de hát valamilyen címkét ki kellett találni e koncertüzlethez. Mégsem szerepelhet a plakáton az, hogy a Négy dívuska.

Dalia László: Magyar abszurd?

Magyar abszurd? Tölgyessy Péter is megszólalt rendszerváltás ügyben, s miután jó elemző, sokan kíváncsiak voltak,harminc év távlatából, hogyan értékeli a múltat. Van benne rendszer, mondhatnók, de úgy tűnik, Tölgyessy elméleti műhelyében minden egy kicsit másnak látszik és következtetései, mintha nem lennének szinkronban a történésekkel, mintha egy Antal által emlegetett forradalommal kellett volna lezárni a kádári korszakot.

Mogyorósi Géza: Falmentes Berlin

Falmentes Berlin Rohan az idő! 2019 novemberében immáron 30 esztendeje, hogy megrepedt a berlini fal. Mint emlékezetes a '89-es történelmi eseményeket követően, 1990 őszén régi-új állam bukkant fel Európa térképén: a volt NDK beolvadását a Szövetségi Köztársaságba anno nem mindenki üdvözölte.

Csontos Tibor: Lakájmédikusok alkonya

Lakájmédikusok alkonya Hetek teltek el az önkormányzati választások óta, de még mindig nem boldogítja a postaládámat a nem is olyan régen önemlékművezőnek bemutatott kerületi polgármesterem önkormányzatilag pénzelt felettébb személyes kerületi lapocskája. Nagy zavar lehet a lakájmédia mintapéldányának számító lapocska szerkesztőségében, talán már fejek is hullottak, bár az is lehet, hogy most rendezik a sorokat és ezentúl őrkutyaként csaholni és nem a főnököt nyaldosni körbe-körbe.

Dalia László: Késői felfedezések

Késői felfedezések Már a második magyar játékosról olvasom, hogy az NB II-ben hányódott, s nem nagyon akarták felfedezni, míg nem került végre egy újonchoz, amely azóta elég jól menetel, remek edzője (Kuttor Attila) van és a játékost felfedezték, már az FTC is szenet vetett rá. Szép, de miért nem tudtunk sokáig Cseri Tamásról vagy Sigér Dávidról?

Csontos Tibor: Rohadtul fújta a trombitáját

Rohadtul fújta a trombitáját Ezt is mondta Santana Miles Davisről abban a zenés életrajzi dokumentumfilmben, amelyet Stanley Nelson készített a jazztrombita fenoménjéről. Aki tudott valamit, aki átlátott a "csövön", a zenészeken, a hangszereken. A film száztizenöt percében a popkultúra ikonjának élete és pályája jelenik meg családtagok, szomszédok, gyermekkori játszótársak, zenészek, producerek és persze saját emlékeinek szűrőjén, miközben a mozgóképek alatt végig az összetéveszthetetlen Miles Davis-i zene szól. E film után az ember hazamegy és felteszi valamelyik lemezét. Nem történhet másként.

Mogyorósi Géza (Berlin): A Göring-Straße diszkrét bája

 A Göring-Straße diszkrét bája A Berlinben barangoló turisták kötelező programjához tartozik a 18. századi Brandenburgi kapu felkeresése, lefotózása. A Reichstaggal szomszédos történelmi építmény közelében van a Friedrich-Ebert-Straße, mely a Szocdem Párt egykori elnökének a nevét viseli. Ismét – mondom magamban, elmosolyodva.

Regös István: Hány kerület van Budapesten?

Hány kerület van Budapesten? Úgy tűnik, már olyan feledékeny, vagyok, de hát ez a korral jár, hogy azt hittem, Budapesten legalább huszonhárom kerület található. Elkezdtem összeszámolni a kerületeket, de belesültem, mert, bár ezen a flaszteren születtem, nem tudom minden kerületnek a nevét. Ráadásul megzavart a média. Újabban mintha ez lenne a dolga a médiának, hogy mindenkit összezavarjon.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ