Megtalálták Noé bárkáját

Mix Online - Megtalálták Noé bárkáját - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
FH | 2010. 04. 26. 19:00:00
Megtalálták Noé bárkáját Minden valószínűség szerint előkerült Noé bárkája - ezt állította hétfőn kínai és török felfedezők egy csoportja. - Nem száz százalék, csupán 99,9, hogy az - mondta a 15 fős csoport egyik tagja, egy Hongkongi filmrendező.
A bejelentés szerint az Ararát-hegyen, Kelet-Törökországban leltek rá négyezer méteres magasságban a fából készült szerkezet maradványára, amelynek szénvizsgálata azt bizonyította, hogy 4800 éves. Vagyis abból az időből származik, amikor a Biblia szerint a romlottnak ítélt embereket isten özönvízzel büntette, de előtte még megparancsolta Noénak, hogy építsen egy nagyméretű hajót, amelyben kimenekítheti családját és az állatok minden fajának két tagját. A történet Mózes első könyvének (Genezis) 6 - 9. részeiben olvasható.

Joang Wing-csong Hongkongi filmrendező azt mondta, hogy "a megtalált szerkezetnek több, fargerendákból épített rekesze van, amelyek feltehetőleg az állatoknak szolgáltak menedékül". Joang kizárta annak lehetőségét, hogy valójában egy korai emberi település nyomára bukkantak, mivel állítása szerint 3500 méteres magasság fölött ilyen nem étezett akkortájt.

A csoport bejelentése szerint a helyi török hatóságok kérni fogják az ankarai kormányt, kérje fel az ENSZ-t, hogy nyilvánítsa a világörökség részének a területet, mert így védettséget kaphat a régészeti ásatások számára.
Egy tudományos elmélet szerint van alapja az özönvíz-legendának. A jégkorszak végével ugyanis a Földközi-tenger szintje emelkedni kezdett, végül áttörte a Boszporuszi sziklagátat, és elöntötte a Fekete-tenger medencéjét, amelyben a tengerszintnél 130-200 méterrel alacsonyabban elterülő, jóval kisebb kiterjedésű édesvizű, vagy enyhén sós tó terült el.

A katasztrófa félelmetes volt. Az elmélet szerint a bezúduló hatalmas mennyiségű víz több százszor nagyobb volt a Niagara-vízesésnél és százharminc méteres mélységbe bukott alá. Robaját húsz kilométernyire is hallani lehetett. Naponta negyven köbkilométer víz zúdult le itt, ami napi tizenöt centiméterrel emelte meg a Fekete-tenger szintjét. A teória szerint az itt élők elköltöztek, és vitték magukkal a vízözön mondáját, ami egyebek mellett Noé történeteként került át a Közel-keleti civilizációk örökségébe.