Késnek az adóvisszatérítések

Mix Online - Késnek az adóvisszatérítések - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
FH | 2009. 03. 17. 7:56:37
Késnek az adóvisszatérítések Bár a határidő lejárt, sokan még mindig nem kapták meg a nekik járó személyi jövedelemadó- és járulékvisszatérítést azok közül, akik korán leadták bevallásukat. Az APEH a késlekedést azzal indokolja, hogy januárban új informatikai rendszerre álltak át.
Bakonyi Ágnes szóvivő elmondta: a hibát már javították, és egy hete elkezdték utalni a pénzeket. A késésért kamatot fizetnek. Egy neve elhallgatását kérő zalaegerszegi adózó a Független Hírügynökségnek elmondta: január 28-án leadta adóbevallását, és az egy hónapos határidő lejártával március elején meg kellett volna kapnia a visszatérítést, ám egyelőre nem jutott hozzá pénzéhez. Bakonyi Ágnes a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy mivel egyre többen adják le elektronikus úton a bevallásukat, januárban az APEH lecserélte két évtizedes informatikai rendszerét korszerűre.

Az új rendszert többször is tesztelték, de előfordulhattak fennakadások. Hozzátette: egy héttel ezelőtt elkezdték utalni az adóvisszatérítéseket, és mindenki megkapja a neki járó pénzt. Az adóhivatal azoknak az ügyfeleknek, akiknek késve utal, a visszatérítésen túl a jegybanki alapkamat kétszeresét is kifizeti minden, a határidő lejárta utáni napra. A szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, hány embert érint a probléma. Az APEH honlapján lévő közlemény szerint március 8-ig 667 ezer 212-en adták le bevallásukat.

Az egységcsomagokban kiküldött bevallási nyomtatványt idén 12,78 század százalékuk használta, szemben a tavalyi 26,28 század százalékkal. Idén 15 százalékkal többen használták az adóhivatal által elkészített kitöltő programot és ennek köszönhetően jelentősen csökkent a bevallások hibaaránya. Míg 2008 ezen időszakában ez az arány 45 százalékos volt, addig idén csak 22 százalék.