Nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés

Mix Online - Nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
mti | 2019. 10. 21. 11:21:21
Nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés Nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés addig, amíg nem emelkednek jogerőre a kerületi polgármester-választások eredményei, mert csak a kerületi eredmények alapján állapítható meg a közgyűlés összetétele.
    A jogorvoslati határidőig több kerületi polgármester-választás eredményét is megtámadták, ezek egy részében már döntött a Fővárosi Választási Bizottság, egy részét pedig hétfőn tárgyalja, ám még ezek ellen a döntések ellen is lehetőség van bírósághoz fordulni.
    A polgármester-választások eredménye jogerőre emelkedésének elhúzódása hatással van a Fővárosi Közgyűlés megalakulására is. A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésnek ugyanis a főpolgármesteren kívül a 23 kerületi polgármester a tagja, valamint tagja még a közgyűlésnek 9, kompenzációs listáról mandátumot szerző, polgármesterjelölt is. A 9 mandátumot a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában osztják szét a kompenzációs listák között.
    Amíg azonban nincs jogerős eredménye a kerületi polgármester-választásnak, nem lehet a kompenzációs mandátumokat sem kiosztani.