RSS Feed

Te csak pipálj, Rózsahegyi!

Csontos Tibor - 2014. 02. 21. 17:00:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Te csak pipálj, Rózsahegyi!

A Karinthy Színházban fut a Te csak pipálj, Ladányi! című Csathó Kálmán-darab, melyet még a Nemzeti Színház mutatott be és amelyből 1938-ban film is készült, mindkétszer Rózsahegyi Kálmán főszereplésével. Az ország akkori kedvencének emblematikus szerepévé vált Ladányi Mihály földbirtokos alakja, a figurát hetvenhat év múltán Mikó István játssza.

Schöpflin Aladár azt írta a Nemzeti Színház Te csak pipálj, Ladányi! című előadásának kritikájában, hogy Rózsahegyi Kálmán ebben a szerepben beteljesítette az író minden szándékát, még ad is hozzá lényének rokonszenvességéből, beszédmódjának ízességéből, mozgásának jellemző voltából. Szerep és szereplő szerencsés találkozása ez - tette hozzá.
Rózsahegyit ez a szerep tette az ország kedvencévé, olyannyira, hogy azonosították a szerepével és már csak Ladányiként emlegették, amire rátett egy lapáttal a darabból 1938-ban készült film. Mert olyannyira élethűen hozta az Ádámházán nagy lábon élő, 800 holdas földbirtokos, Ladányi Mihály alakját.
Rózsahegyi Kálmán persze máskor is beleélte magát a szerepébe. A bor Baracs Matyijaként például a Nemzetiben az egyik próbán igencsak hegyeset köpött. Vízvári Gyula, a darab rendezője meg is jegyezte: Rózsahegyi, maga az ország első színpadán köpköd? Remélem, az előadáson már nem teszi meg! A színész így replikázott: Bocsánat, rendező úr, de én azt hittem, Baracs gazda portáján vagyok és nem színpadon! Vízvári beletörődve közölte, hogy nem bánja, ha a színész köpköd, de a saját felelősségére köpködjön.  
Rózsahegyi egyébként arról is híres volt, hogy olykor nem ragaszkodott a leírt szöveghez, szívesebben használta a saját szavait, mondatait egy-egy szerepben. A Nemzeti társalgójában például egyszer elmesélte, hogyan adná elő Az ember tragédiájából a rabszolga szerepét.: a "Miért él a pór? A gúlához kötve követ hord az erősnek, s állítván utódot jármába, meghal." helyett ezt mondaná: Fáraó kedves! Minek él a paraszt? Hogy kavicsot cipeljen a piramisaidhoz? Aztán megnősül és járványban meghal. Uszkve ötvenezer egy miatt. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ