RSS Feed

Hivatalt kapott a nemzeti örökség

D.L. - 2013. 12. 23. 12:56:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hivatalt kapott a nemzeti örökség

A Nemzeti Örökség Intézete több mint fél éve alakult, de a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság már 2000 óta működik Boross Péter vezetésével. A napi háttérmunkát immár az intézet látja el. Feladatait kibővített jogkörrel, megnövekedett hatáskörrel végzi. Az intézet önálló, de mindenben segíti a Boross Péter elnökölte bizottság szakmai munkáját.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin a Nemzeti Örökség Intézet elnöke korábban a bizottság főtitkára volt. Egyebek mellett a védett sírok valamint a nemzeti és történelmi emlékhelyek kezelése a dolguk, de a jogosítványukban az is szerepel, hogy a nemzeti identitást is ápolják Ez főleg a fiatalok körében kiemelt feladat. Készülnek egy felmérésre is, amelyből majd kiderülhetnek a diákok történelmi ismeretei.

Nagy sajtót kapott az Ady síremlék helyreállítása, és első hallásra meglepő, hogy egy svédországi házaspár fizette a költségeket.


Az Ady iránti tisztelet vezette a magyar származású, Stockholmban élő házaspárt, aki a költő nyomában járja a világot, s így jutott el hozzánk is, hiszen Ady síremléke védett. A rendelkezési jog az intézeté, és mi szívesen segítettünk a felújítás engedélyezésében. Jómagam 13 éve foglalkozom védett sírokkal, de erre még nem volt példa, hogy magánemberek felajánlják a segítségüket a költségek fedezésére, és ez esetben az összeg másfél millió forint volt. Természetesen menedzseltük az ügyintézést, tehát nem a házaspárnak kellett végigjárnia a hivatalokat. Beszereztük az engedélyeket, s így egy hónap alatt elintéztük a papírmunkát. Komoly feladat volt maga az emlékmű helyreállítása is, hiszen le kellett bontani, majd a restaurátorok  műhelyben újították fel a teljes síremléket.

Milyen költségvetéssel dolgozik az intézet, mennyi jut például évente az ötezer védett sír felújítására?

Évente 70-80 millió forint jut a nemzeti sírkert rendbehozatalára, s ez első hallásra szép pénz, de többet is el tudnánk költeni. Ugyanakkor biztonsággal tervezhetünk. A munkatársaim minden évben összeállítanak egy listát, amelyben elsősorban a az évfordulókat és a sírok állapotát veszik figyelembe, tehát melyik szobrot, emlékművet kell soron kívül felújítanunk. A 2014-es tervet most állítjuk össze, de azt már tudom, hogy Aschner Lipót, a Tungsram alapítója, Gulácsy Lajos festőművész és Kollányi Ágoston filmrendező sírjának felújítása semmiképpen sem marad ki. Aschneré a Kozma utcai, míg Gulácsyé és Kollányié a Farkasréti temetőben van. Az is a dolgunk, hogy időről időre felmérjük a sírok állapotát, de hasonló témában sok jelzést kapunk a polgároktól is.

Ön korábban Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára volt, így tulajdonképpen ugyanazt a munkát folytatta jóval nagyvonalúbb feltételek között.

Valóban, hálás vagyok a sorsnak, hogy ezt a fontos missziót továbbvihetem, csak most már nem öten vagyunk, hanem egy 25 fős hivatalt vezetek.  A jelenlegi kormány jobb pénzügyi, gazdasági és jogi környezetet biztosít számunkra. Jelenleg 13 nemzeti emlékhelyetkezelünk, mert  a parlament elfogadta a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítását. Így  a Fiumei úti temető és a Pannonhalmi Főapátság is megkapta ezt a státuszt.  42 történelmi emlékhelyet is számon tartunk, azonban ezt már nem lehetett volna öt fős titkársággal koordinálni. Egyelőre határon belül dolgozunk, a külföldi emlékhelyeket csak regisztráljuk.

Feladatnak itt van még a magyarság identitásának megőrzése, és a nemzeti összetartozás erősítése, s ez meglehetősen járatlan út.


Maga a nemzeti örökség sem  használatos fogalom Magyarországon, miközben Angliában, Franciaországban, Németországban, de még Lengyelországban is több évtizedes hagyománya van az örökség méltó megőrzésének Facebook oldalt is indítottunk, és tavasszal a középiskolások körében is szeretnénk felmérést készíteni. Januárban már honlapunk is lesz, és szeretnénk felhívni majd a fiatalok figyelmét egy-egy eseményre. Ötezer védett síremléket hamarosan kis táblával látunk el, amelyeken kódot tüntetünk fel, ezáltal okostelefonnal hasznos információkhoz hozzájut majd a látogató.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ