RSS Feed

Jánoki Márió nagy sikere

Varga Gábor - 2013. 11. 29. 17:10:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jánoki Márió nagy sikere

Az Andrea Bocelli által létrehívott tehetségkutató verseny krakkói selejtezőjén a Rákosszentmihályon élő Jánoki Márió hatalmas sikert aratott. A születése óta világtalan zongorista-énekes egyedüliként kapott meghívást Olaszországba, ahol az olasz világsztár választja ki a győzteseket a legjobbak közül.

Nyáron volt húsz esztendeje, hogy orvosi műhiba miatt egy koraszülött kisfiú elvesztette a látását. Édesapja nem bírta elviselni a gyermekkel járó problémákat, korán magára hagyta őt és a minden áldozatot vállaló édesanyát. Így ketten élik az életüket, bár azóta, hogy Márió tehetsége nyilvánvalóvá vált, egyre többen támogatják őket. Ennek ellenére nem egyszerűek a hétköznapjaik, havi 75 ezer forintból kell megoldaniuk az életüket.

A kis Márió már két-három éves korában játszogatott szintetizátoron. Sokat betegeskedett, de édesanyja hamar rájött, hogy a zenélő játékokkal, a rádióban szóló muzsikával csökkentheti a fájdalmakat, megnyugtathatja a gyereket. Volt egy kis zenélő dobozuk is, amely minden alkalommal sírást váltott ki a mindenre érzékeny kisfiúból. Ötéves korában szintetizátoron tanult, majd tizenkét évesen megkezdte zongora tanulmányait a székesfehérvári zeneiskolában. Nyolcévesen lépett fel először, mindjárt el is vitte a verseny különdíját. Azóta is a szintetizátor a legjobb barátja, készségszinten kezeli, táplálja be a dalaihoz szükséges kíséretet.

Jelenleg a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolába jár, továbbtanulását a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen képzeli. Természetes, hogy az állapota miatt vannak problémái, ezért a Zeneakadémia előtt még beiktatna egy évet a Szent István király Zeneiskolában. Édesanyja naponta kíséri Rákosszentmihályról a Budai Várban lévő iskolába, majd haza. Számára így elképzelhetetlen egy nagy segítséget jelentő munkahely. Mindketten nagyon hálásak Friedrich Attila igazgató úrnak és az osztálytársaknak, akik önzetlenül segítik mindennapjaikat.

Két évvel ezelőtt történt egy komoly váltás Márió zenei fejlődésében. Legyőzte korábbi szemérmességét és mások előtt is dalra fakadt. Tette ezt oly nagy sikerrel, hogy azóta egymást érik a fellépések, ami némi plusz bevételt is jelent. Hívják falunapokra, karácsonyi rendezvényekre, idősotthonokba, így még inkább megnyílik a világ, ismeretségek, barátságok szövődnek. Az örömök mellett azért akadnak kellemetlen élmények is. Sok rendezvény-szervező a vakságot legyőzhetetlen akadálynak, problémaforrásnak tekinti, így visszamondja a meghívást, amint tudomást szerez Márió állapotáról. De igyekeznek csak a pozitívumokból építkezni, megbecsülni, ami jut nekik. Boldogok a legfrissebb sikerrel, a balatonszárszói Balaton Hangja versenyen nyert különdíjjal, mely nem jöhetett volna létre Dorogi Sándor polgármester úr önzetlen segítsége nélkül.

Köszönettel tartoznak a Lions Klub budapesti és kecskeméti szervezetének is akik folyamatosan figyelemmel kísérik a sorsukat, állják az útiköltségeket és legutóbb egy egyébként számukra elérhetetlen, létfontosságú laptoppal ajándékozták meg őket. Kárászy Szilvia zongoraművésznő is sokat tesz értük, ő biztosította a feltételeit annak, hogy karácsonyra CD kerülhessen a boltokba Márió zongorajátékával.

Márió november közepén, Krakkóban vett részt egy hátrányos helyzetű zenészek számára rendezett fesztiválon, melyen Stevie Wonder és Andrea Bocelli utódját keresték. Az utazási költségeiket ezúttal is a Lions Club állta, míg a dalt az omegás Benkő László és Bródy János írta kifejezetten erre az alkalomra Márió számára. A fellépés teljes sikerrel zárult, hiszen egyedül őt, a magyar indulót hívták meg a rendezvénysorozat olaszországi fináléjára, amelyen Andrea Bocelli választja ki azokat, akik joggal mondhatják, az olasz világsztár nyomába lépnek. Ez a siker további távlatokat nyithat Márió karrierjében is.

Hogy milyen a Jánoki Márió által kedvelt zenei világ? Arra ő maga válaszol:
- Legkedvesebb számomra Chopin lírai világa, de nagyon kedvelem Mozart sziporkázó műveit, operáit is. Számomra szinte mindegy, hogy mikori a zene, ezért szívesen hallgatok és éneklek Nat King Cole-t, Elvis Presley-t és Roy Orbison is. De nem áll távol tőlem a maiak közül David Guetta sem. Ha tehetem retro- és filmzenéket hallgatok. A karácsonyra elkészülő CD-re azonban klasszikusokat válogattam, Chopin, Debussy és Sibelius műveit zongorázom.


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ