RSS Feed

Hetvenöt éves lenne Takács Marika

(cs.t.) - 2013. 11. 28. 17:00:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hetvenöt éves lenne Takács Marika

1957 júliusában szegődött el a Magyar Televízióhoz a bölcsészdiplomás Takács Marika, akit Tamási Eszter után két héttel szerződtettek bemondónőnek. Remélhetően sokan emlékeznek még a bemondókra és bemondónőkre, akik a hazai televíziózás első negyven esztendejében dolgoztak és akiket szinte már családtagként tartottak számon a képernyő előtt ülők.

November huszonötödikén lett volna hetvenöt éves Takács Mária, akiből az ország szeretete nyomán Takács Marika lett. És már ezen a néven játszott például az Ezek a fiatalok, a Hahó, Öcsi! című filmekben. Tamási Eszterhez hasonlóan ő is élete végéig televíziózott. Takács Marika a Thália Színház igazgatójához, a Színház- és Filmművészeti Főiskola majdani rektorához, Kazimir Károlyhoz ment feleségül, az ő lányuk Kazimir Anna Mária, aki Vitray Tamásnál és Horváth Ádámnál tanult televíziózást és aki A nevetés és a felejtés filmje címmel diplomamunkaként néhány éve ötven perces dokumentumfilmet forgatott az édesanyjáról. 
Takács Marika Tamási Eszterrel együtt teremtette meg itthon a műfajt, a nézők igazi kedvencévé válva intézményesítették a tévébemondói szakmát. Olyannyira elfogadottá váltak, hogy az ő kezdésük után csak három évvel jelent meg a Magyar Televízióban az első férfibemondó, a kellemes orgánumú, kissé fanyar stílusú Varga József. 
A magyar televíziózás hőskorának egyik nagy kedvence, Takács Marika ötvenhárom éves korában, 1997-ben  hunyt el.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ