RSS Feed

Görögországnak kémkedtek a macedónok?

mti - 2013. 09. 19. 17:43:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Görögországnak kémkedtek a macedónok?

Minden valószínűség szerint Görögországnak kémkedtek - szerb sajtójelentés szerint - azok a macedónok, akiket a hét elején vettek őrizetbe a volt jugoszláv tagköztársaságban.

    A szerdai belgrádi lapok a Tanjug szerbiai hírügynökség jelentésére hivatkozva Gordana Jankuloszka macedón belügyminiszter szavait idézik, miszerint a letartóztatott személyek és társaik több külföldi hírszerző ügynökséggel működtek együtt, de alapvetően "az egyik szomszédos állammal" álltak kapcsolatban. A lefogottak egyebek között információkat adtak át az állambiztonsági szervekről, a belpolitikai helyzetről, a választásokról, a vallási kisebbségekről, valamint neveket és adatokat szolgáltattak ki. Emellett arra használtak fel titkos információkat, hogy üzletembereket zsaroljanak meg.
    Nem hivatalos információk szerint a most őrizetbe vett csoport néhány tagja görög ügynököknek adott el macedón államtitkokat. Szintén nem hivatalos információk szerint a találkozókat Halkidiki-félsziget egyik luxusszállodájában tartották, ahol az egyik hírszerző - feltehetően saját biztonsága érdekében - felvételt készített a külföldi ügynökökről. A férfinál a rendőrség teljes adatbázist talált, az archívumnak köszönhetően pedig lehetővé vált, hogy a macedón szervek információt kapjanak nem csak a külföldi ügynökökről, hanem a kémhálózat kialakításának okairól és teljes folyamatáról.
    A macedón belügyminisztérium adatai szerint a csoport 2005-ben kezdte meg munkáját, amikor az elsőrendű vádlottat, Marjan Efremovot elbocsátották a macedón hírszerző ügynökségtől, majd csatlakozott hozzá két korábbi kollégája, valamint két másik ember is. Összesen húsz ember ellen indult eljárás kémkedés vádjával.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ