RSS Feed

Jelet küldött a Tisza gólya

mti - 2013. 04. 19. 14:25:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jelet küldött a Tisza gólya

Hat hónap kihagyás után ismét jelet küldött a Tisza nevű fehér gólya jeladója: a madár Dél-Szudánban telelt, ahol hiányzott a megfelelő térerő.

    A gólya a Madárvédelem és kutatás határok nélkül nevű projekt keretében kapott jeladót 2012 nyarán a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársaitól, hogy követhessék telelése útvonalát.
    A Tisza névre keresztelt madár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazról származik, s miután október elején megérkezett Szudánba, többé nem kaptak róla hírt az MME munkatársai - tájékoztatta a szervezet csütörtöki közleményében az MTI-t.
    Miután néhány hétig nem érkeztek adatok, a szakértők sejtették, hogy a gólya a mobiltelefon-hálózattal gyengén lefedett területeken lehet. Bár korábban reménykedtek abban, hogy előkerül, 2-3 hónap után már nem számítottak rá.
    Az április 14-én újra bejelentkezett Tisza jeladója elmentette a madár téli tartózkodásának koordinátáit, így kiderült, hogy a tél nagy részét a 2011 júliusában függetlenné vált Dél-Szudánban töltötte, ahol jelenleg is polgárháborús konfliktusok zajlanak. Valószínűleg az ország jelentős részén nem lehet túl jó a GSM hálózat lefedettsége, Tisza jeladója ezért nem küldött üzeneteket, csak azután, hogy elindult északi irányba és Egyiptomba érkezett.
    Augusztusi indulása óta Tisza 13-14 ezer kilométert tett meg, s feltehetőleg hamarosan megérkezik Magyarországra.
    A fiatal fehér gólyák csak 3-4 éves korukban kezdenek fészkelésbe, jelentős részük élete első évében elpusztul. Az első telelés után kóborolnak, s nagy részük nem jön még vissza a majdani költőterületére. Összesen 12 fehér gólya kapott jeladót 2012-ben, közülük három érte el Afrikát, de Tisza az egyetlen, amelyik elindult északra és elhagyta a kontinenst. Több gólya jeladója továbbra sem jelentkezett be.
    A gólyák nyomkövetése a vonulási útvonalak jobb megismerése mellett lehetővé teszi a legfontosabb pihenőterületek és az ott jelentkező veszélyeztető tényezők felderítését. Az MME munkatársai emellett tapasztalatokat szereznek arról is, hogy a gólyákra milyen veszélyek leselkednek.
    A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program támogatásával zajló, Madárvédelem és kutatás határok nélkül projekt részeként tervezik további fehér gólyák, valamint fekete gólyák, nagy kócsagok, egerészölyvek jeladóval való ellátását is.
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ