RSS Feed

Elment a kabaré egyik legendája

Csontos Tibor - 2013. 03. 05. 17:54:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elment a kabaré egyik legendája

Kilencven éves korában elhunyt Zsudi József, az egykori Vidám Színpad főrendezője, felejthetetlen pesti kabarétörténelem részese, aki e kabaréhistória felejthetetlen alakjaival dolgozott együtt. Színházi pályáját egy slusszpoén szerepében kezdte.

Tudja, én huszadik századi ember vagyok, a huszonegyedik századot már csak kívülről figyelem - mondta a nyolcvanötödik születésnapján adott interjújában Zsudi József, aki a legszívesebben otthon, a színházi emlékei között töltötte az idejét. Könyvespolcain rendre ott sorakozott minden, ami a kabaréról nálunk megjelent. Színházi lapok bekötött példányai, bennük hajdani interjúival, melyeket egy sikerszínház főrendezőjeként alig győzött adni, a sikeres rendezéseiről szóló kritikákkal, melyeket alig győztek írni. Zsudi József a több mint száz éves kabaré olyan óriásaival dolgozott együtt, mint a Hacsek és Sajó figuráját színpadra teremtő Komlós Vilmos és Herczeg Jenő, valamint Salamon Béla, Kellér Dezső, Kabos László, Kazal László, Kibédi Ervin, Alfonzó. Különösen jó barátság fűzte Kabos Lászlóhoz és feleségéhez, Urbán Erikához, nem véletlen, hogy a színésznő őt kérte fel, írjon előszót a férjéről szóló könyvéhez. 
Az utóbbi időkben Zsudi József már nem szívesen nyilatkozott, akkor is keveset árult el magáról, inkább a Vidám Színpad legendáit emlegette, miközben maga is legendává nemesedett. Színházi pályáját slusszpoén szerepben kezdte tizenkét évesen: az egyik, Herczeg Jenő által rendezett darabban letakart asztal alá bújtatták, s amint a terítőt fellibbentették, a közönségnek dőlnie kellett volna a nevetéstől, de mély csend volt a nézőtéren. Herczeg megjegyezte: "Fiacskám, nem jöttél be, mint slusszpoén!" 
Schilliga Ödön bácsi gyermekszínházához került, melynek legnagyobb sztárja Ruttkai Éva volt. Zsudi József a Színiakadémia rendezői szakának elvégzése után 1951-ben a Faluszínházhoz szerződött, néhány év múlva pedig a Vidám Színpadon találta magát, ahonnan rendezőként ment nyugdíjba 1997-ben. Szigorú rendezőként emlékeznek rá, bárkit hazaküldött, ha egy percet is késett a próbákról, melyeken a zsebe tele volt forintosokkal. A Vidám Színpadon hagyomány volt, hogy ha a színésznek a próbákon jó ötlete támadt, a nézőtéren ülő rendező feldobott neki egy forintost...
Híres volt arról is, hogy egy héttel a premier előtt nála már kész volt a darab. Ezt hívták pergős-pergetett Zsudi-módszernek. 
Művészetét Jászai Mari-díjjal ismerték el, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, nyolcvanötödik születésnapján pedig több évtizedes színművészeti és rendezői tevékenységéért a kulturális miniszter elismerésben részesítette. 
Zsudi József 2013. február 16-án hunyt el, temetéséről később intézkednek. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ