RSS Feed

Ki lehet az új pápa?

Cs.T. - 2013. 02. 14. 12:39:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ki lehet az új pápa?

A pápaválasztó konklávé várhatóan még húsvét előtt eldönti, hogy ki legyen a hétfőn lemondott XVI. Benedek utódja. Régen fordult elő, hogy ennyi találgatás övezze a szentszéki trón következő várományosának személyét. Dél-amerikai, afrikai jelölteket emlegetnek, de a lengyel és a német bíborosok után most már az olasz bíborosok is szeretnének lépni.

A Foreign Policy és az atv.hu listát készített a szerintük tizenegy legesélyesebb jelöltről, akik között dél-amerikaiak és afrikaiak is vannak. Dél-Amerikában található a katolikus egyház tagjainak majdnem a fele, nem véletlen, hogy az idei nyáron XVI. Benedek éppen Brazíliába készült, de még ha nem is mondott volna le, de egészségi állapotára tekintettel az orvosai bizonyosan nem tanácsolták volna neki ezt a hosszú utazást. A fekete kontinensen pedig érzékelhetően nő a katolikus befolyás, a londoni fogadóirodák például ezért is  vélik úgy, hogy esélyes lehet a ghanai és a nigériai bíboros is. Az olaszok pedig nyilván arra gondolnak, hogy a lengyel és a német pápa után most már ők következnek. 
Az atv. hu utal arra, hogy nehéz megtippelni a szavazás kimenetelét, igaz, miként felidézi, 2005-ben a Time magazin megjósolta, hogy Ratzinger bíboros követi majd II. János Pál pápát, miközben a vatikáni amerikai nagykövetség elképzelhetetlennek tartotta, hogy ő üljön a szentszéki trónra. Joseph Tobi, az indianapolisi érsek a konklávé választásaival kapcsolatban pedig megjegyezte, van egy érdekes olasz mondás, aki pápaként megy a konklávéra, bíborosként tér haza. Ez azt jelenti, hogy a legkomolyabb jelölteket ritkán választják meg.” Íme, az említett lista. 

Marc Ouellet, 68 éves, kanadai bíboros, az írországi fogadó irodák rá voksolnak. XVI. Benedekhez hasonlóan konzervatív. Az abortuszt nemi erőszak esetén sem tartja elfogadhatónak, hat éve egy levélben nyilvánosan bocsánatot kért a katolikus egyház 1960 előtti tetteiért Quebeck-ben: az antiszemitizmusért, rasszizmusért, az őslakosokkal szembeni közömbösségért, valamint a nőket és a homoszexuálisokat érintő diszkrimináció miatt. Idézik egyik korábbi kijelentését, mi szerint kész rémálom lenne számára, ha megválasztanák pápának.

Gianfranco Ravasi, 70 éves, olasz bíboros, nagy támogatói hálózatot tudhat maga mögött, igaz, az egyházra veszélyesnek nevezte az unalmas miséket, melyeken a hívők könnyen elszenderednek. Híve a modern kommunikációs eszközöknek, azt tartják róla, képes lenne bevezetni végre a pápaságot a huszonegyedik századba. Igaz, XVI. Benedek pápa már latin nyelvű Twittert is használt. Környezetében azt mondják, túlságosan laza, ami akadálya lehet megválasztásának. 

Angelo Bagnasco, 70 éves, olasz bíboros, rendkívüli intellektus, politikailag tájékozott. Két éve nyilvánosan kritizálta Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt és az olasz kormány politikáját. 2007-pedig olyan erősen ítélte el a homoszexuális együttélést, hogy homoszexuális aktivisták halálosan megfenyegették Élvezheti előnyét, hogy  a pápaválasztó püspökök negyede olasz.

Peter Turkson, 64 éves, ghánai püspök, nyugat-afrikai hívők és a Vatikán is kedveli, de sokak szerint túl liberális a pápai pozícióhoz, például nem ítélte el a fogamzásgátlók használatát és 2012-ben megosztotta a közvéleményt, amikor az iszlám európai terjedéséről szóló kisfilmet mutatott be egy nemzetközi püspöktalálkozón. 

Leonardo Sandri, 69 éves, argentin bíboros, olasz származású, évekig szolgált a Vatikánban államtitkárként. 2005-ben, amikor II. János Pál betegsége miatt már nem tudta felolvasni üzeneteit, ezért Sandri helyettesítette.

Christoph Schönborn, 68 éves osztrák bíboros, XVI. Benedek pápa egykori tanítványa, ma pedig komoly szövetségese. Könnyebb lenne az együttműködés ebben a különleges szituációban, hogy az előző pápa még mindig életben van. Egyik fontos célja, hogy elősegítse a keresztények és a zsidók megbékélését. Orbán Viktor a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki, Magyarország barátjának nevezte. 

Angelo Scola, 71 éves olasz bíboros, Milánó érseke.A II. János Pálról elnevezett Család és Házasság intézményben tanít. A mellett érvelők szerint elfogadhatatlan, ha egymás után harmadszor is nem olasz pápa fejére kerül a tiara. A fundamentalista iszlám mozgalmakhoz fűződő kapcsolatai miatt viszont már II. János Pál pápa utódlásánál sem számított esélyesnek. 

Francis Arinze, 80 éves nigériai bíboros, az egyik londoni fogadóiroda kedvence. Arinze neve már 2005-ben szóba került, hogy ő legyen az első afrikai pápa. Több évet töltött el a Vatikánban, ahol megszerezte a kellő befolyást és tapasztalatot és a kapcsolatokat.  

Odilo Scherer, 63 éves brazil bíboros, komoly dél-amerikai esélyesnek számít. Sao Paoló érseke a legnagyobb katolikus egyházmegyének a vezetője a világ legkatolikusabb országában. A protestáns, karizmatikus egyházak növekedése Brazíliában viszont ellene szólhat.

Luis Tagle, 55 éves Fülöp-szigeteki bíboros, ő az egyik legfiatalabb a pápaválasztó konklávéban, mégis élvezi a Vatikán támogatását és közel áll a jelenlegi pápához, miután együtt dolgoztak a Nemzetközi Teológiai Bizottságban.

Erdő Péter, 60 éves, Esztergom-Budapest főegyházmegye érseke, prímás. Az APA osztrák hírügynökség nyolc szereplős esélylistáján ő a negyedik. 2009-ben a Newsweek az esélyesek között tartotta számon Erdő Pétert, amikor egy XVI. Benedek pápát ért baleset nyomán vették végig, hogy kik lehetnek esélyesek a pápa utódjául. Erdő Péternek kiemelték a többiekhez képest fiatal életkorát és azt, hogy elismert kánonjogászként számos kitüntetés és egyházi pozíció birtokosa. A Newsweek egyetlen ellenérvet hozott fel Erdő Péter ellen: hogy nem beszél folyékonyan angolul.Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ