RSS Feed

Török támogatás Szigetvárnak

mti, mixonline - 2012. 11. 23. 8:49:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Török támogatás Szigetvárnak

A Szigetvárnál elhunyt I. Szulejmán szultán síremlékének megtalálására irányuló kutatások támogatásáról és törökkori műemlékek felújításáról állapodott meg a város polgármestere és a török kormányfői hivatal (TIKA) nemzetközi fejlesztési ügynökségének vezetője Törökországban. Kattintson cikkünkre és olvassa el véleményünket!

  A jelenleg is Törökországban tárgyaló Kolovics János polgármester csütörtökön az MTI érdeklődésére elmondta: Serdar Cammal, a TIKA elnökével szerdán, Ankarában írták alá azt a szerződést, amelynek értelmében Szigetvár 50 ezer eurós támogatásban részesül a város 1566-os török ostromakor elhunyt I. Szulejmán türbéjének fellelésére irányuló régészeti, tudományos kutatásokhoz
    Zrínyi Miklós 1566-ban két és félezer katonával egy hónapon keresztül állt ellen a Bécs elfoglalására tartó I. Szulejmán szultán vezette százezres török sereg ostromának. Szeptember 8-án, amikor a magyar csapat létszáma háromszázra fogyatkozott, a katonák Zrínyivel az élükön kilovagoltak a várból és harc közben elestek. Az ostrom idején hunyt el az akkor 72 éves Szulejmán is.
    Oszmán krónikások szerint az uralkodó belső szerveit a szigetvári sátrában vagy annak közelében temették el, katonáinak tudta nélkül. Holttestét később az általa Isztambulban épített dzsámi melletti türbében helyezték végső nyugalomra. Fia, II. Szelim azonban még ugyanebben az évben Szigetváron is építtetett egy síremléket apja számára, ennek pontos helye nem ismert.
    Kolovics János szólt arról, hogy a TIKA vezetőjével egy szándéknyilatkozatot is elláttak kézjegyükkel több törökkori műemlék rekonstrukciójának támogatásáról. Törökország 2 millió euróval járulna hozzá a szigetvári várban található Szulejmán szultán dzsámija és a villámcsapástól megrongálódott minaretje, továbbá a 16. században épült Török ház rekonstrukciójához.
    A politikus hozzátette: a felújítások részei a Szigetvár idegenforgalmi vonzerejének fejlesztésére irányuló, várhatóan jövő tavasszal kezdődő és 2014 őszén befejeződő összesen 3 millió eurós fejlesztési programnak. A projekt keretében egy látogatóközpont is épülne a vár területén, az erődítményben pedig számos attrakcióval, színes, érdekes programmal várnák a közönséget.


Elcsitultak az indulatok

Nem kevés indulat fogadta, amikor a törökök kezdeményezésére 1994-ben a szigetvári Magyar-Török Barátság Parkban felavatták I. Szulejmán szultán, az Oszmán Birodalom egy legnagyobb uralkodójának szobrát, születésének 500. évfordulóján. Éppen azon a helyen, ahol a sátra a szigetvári ostrom idején állt.  A parkot és a szobrot Süleyman Demirel török köztársasági elnök és Fodor Gábor magyar művelődési és közoktatási miniszter avattak fel. Két évvel később ivókúttal bővült a park, mindehhez a csempét, burkolóanyagot, a márványt is Törökországból hozták. A szigetvári Szulejmán-szobor akkor még Európában is feltűnést keltett, hiszen az egykori Oszmán Birodalom európai részén ez volt az egyetlen szultánszobor,a görögöknél vagy a bolgároknál ez elképzelhetetlen lett volna. Szerencsére az indulatok elcsendesedtek az akkor még magányos szobor maradt. A török uralom régen elmúlt történelemmé szelídül, sőt 1997-ben Szulejmán mellett Zrínyi Miklós-szobrot is avattak, egyébként mindkettő török szobrász alkotása. A teljes megbékélést jelzi még, hogy Szigetvárnak törökországi testvérvárosa is van, Trabzon település, ahol Szulejmán született. A törökök jelentős pénzügyi támogatásának az emlékőrzésen túl a szigetváriak nem kis elégedettségére a helyi idegenforgalom is hasznát látja majd. (mixonline)


 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ