RSS Feed

Bőzsöny nyolcvanon túl is dolgozik

BNP - 2012. 10. 08. 12:27:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Bőzsöny nyolcvanon túl is dolgozik

Negyven éven át az ő hangját hallgatták a TV-nézők a Deltában. Évtizedeken keresztül volt a rádió bemondója, majd főbemondója, ő szólt a déli harangszókor és a bársonyos hangján csendültek fel a hírek. Dr. Bőzsöny Ferenc, a híres rádió és tévébemondó a nyolcvanon túl épp Ákos lemezéhez adja egyedi orgánumát.

A nagyközönség millió tévé és rádióadásból emlékezhet egyedülálló hangjára. A Deltán kívül híradókban, külpolitikai műsorokban és nyelvi adásokban is hallhattuk őt a televízióban az elmúlt évtizedekben. A rádióban pedig főként zenés műsorokhoz hívták, no és persze a hírolvasásoktól vált a nappalik állandó, láthatatlan, ámde hallható lakójává.
- A pályám során óvatos becslések szerint is több mint negyvenezerszer olvastam híreket. – fűzi hozzá a neves bemondó. - A hírolvasás nem tartozott a kedvenceim közé, számomra ez volt a legkeményebb munkaköri kötelesség. A hírekben persze sokszor kellett olyasmit is mondanom, ami ellenkezett a véleményemmel. Ilyenkor mindig úgy tekintettem a helyzetemet, mintha egy étteremben lennék pincér. Én rendelés szerint kiviszem az étlapon szereplő dolgokat, de nem én főzöm. Teljesítem a feladatomat, de van egy csomó dolog, amit nem szeretek és nem is eszek meg soha.

Ha a legkedvesebb munkájáról kérdezzük, egyből a Harangszót említi. Ez a sorozat még 2000-ben indult el a rádióban, a harang délben mindig más és más templomból szólt, s a narrációhoz Bőzsöny Ferencet kérték fel.
- Gyerekkoromban Pécsett egy templom mellett laktunk. A harangszó már itt beleivódott az életembe. Nagyon boldog voltam, amikor rám bízták a feladatot, hogy a harangszóhoz fűződő kicsike történelmi mozaikokat én mondjam el a rádióban. – fűzi hozzá a neves bemondó.

Most Ákos legújabb, 2084 című lemeze kapcsán vetült ismét Dr. Bőzsöny Ferencre a reflektorfény. Az új korongon ugyanis a népszerű bemondó mondataival is találkozhatnak a rajongók.
–Nem lehet megmondani, hogy két ember között a szimpátia miből alakul ki. – meséli az énekessel való ismeretségükről Dr. Bőzsöny Ferenc - A szakmai színvonal nálam kritérium, és ami számomra a legjobban méri a minőséget, az az összetéveszthetetlenség. Amikor valaki már a legelső pillanatban emlékezetes marad számodra. Így voltam Ákossal is. Akkor is, amikor először hallottam énekelni, és akkor is, amikor először futottunk össze személyesen egy solymári vendéglőben, ahol véletlenül ő is épp ott ebédelt a családjával. Olyan természetesen üdvözöltük ott egymást, mintha évek óta ismerősök lennénk. Megmagyarázhatatlan, hogy ez mitől van, talán valami azonos rezgés, azonos hullámhossz okozhatja...
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ