RSS Feed

Megéri öko házat építeni?

Mix/napidoktor - 2012. 04. 29. 18:03:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Megéri öko házat építeni?

Bár egyre többen kampányolnak a zöld-építészet mellett, sokan mégis a hagyományos házakat szeretik. Miért kételkednek sokan a környezetkímélő házakban?

Egy angliai házaspár, Peter és Christine Holdsworth, nyugdíjas éveikre vidékre költöztek, ahol zöld mezők és középkori templomok között húzták fel öko-házukat. Mégis sok szomszédjuk megkérdőjelezi a technológiát.  

A Holdsworth házaspár az úgynevezett "zéró széndioxid" házat terveztetett, amelynek - ahogyan a neve is jelzi-, a C02 kibocsátása egyenlő a nullával. A házaspár napelemekkel szereltette fel a házat, amelyek a napsugárzást közvetlenül elektromos energiává alakítják át. Az így áramot termelő elemek gyakorlatilag a fényenergiával karöltve teszik könnyűvé a házaspár életét.A napelemek mellett az úgynevezett hőszivattyú is fontos szerepet kapott: ez olyan berendezés, amely képes a meleg víz előállítására, az épület-fűtésére és hűtésre. A légmentesnek nevezett házaktól azonban óvakodnak az emberek, nem mernek belevágni. Pedig a helyesen kiépített szellőzőrendszer, a zöld megoldások mind-mind Földünket hivatottak megóvni.

A ház alapvető funkcióinak, úgy mint a hűtés, fűtés, világítás használatakor nem mérgezik környezetüket. Csak összehasonlításként: egy átlagos nagy-britanniai ház évente öt-hat tonna szén-dioxid okád a légkörbe. Emiatt az angolok azt tervezi, hogy 2016-ra négy ökovárost "helyeznek üzembe", minden városban 2500 öko-ház kap majd helyet.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ