RSS Feed

Holokauszt-emléknap

mti - 2012. 04. 11. 15:28:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek hétfőn, április 16-án országszerte; a magyar kormány hivatalos megemlékezéseit a budapesti Holokauszt Emlékközpontban, Szolnokon és Tatabányán tartják - tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-t.

    A KIM a hétfői emléknap kapcsán utalt arra, hogy 1944-ben ezen a napon, április 16-án kezdték meg az első gettók felállítását Kárpátalján, majd a következő hónapokban ott és Északkelet-Magyarországon tizenhárom nagyobb gettót és bevagonírozási központot hoztak létre, ahonnan 437 ezer zsidót hurcoltak el.
    A közlemény szerint a fővárosban ebben az évben már április 15-én, vasárnap megkezdődnek a megemlékezések. Az idén 10 éves Terror Háza Múzeum előtt vasárnap 15 órától "Ember az embertelenségben" címmel tartanak emlékkoncertet, amelyen a Nyári Kvartett és a Parafónia Zenekar lép fel. A koncert után beszédet mond Schmidt Mária, a múzeum igazgatója és Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke.
    A Wallenberg-centenárium kapcsán az idén szintén 10 éves Budapesti Élet Menete Alapítvány emléksétát tart vasárnap 16 órától, a résztvevők a Salkaházi Sáráról elnevezett rakpartról a Wallenberg rakpartra vonulnak. Az eseményen Per Westerberg, Svédország parlamentjének elnöke mond beszédet.
    A kormány hétfőn 10 és 17 óra között a IX. kerületi, Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban várja mindazokat, akik szeretnék elhelyezni az emlékezés mécseseit és köveit a holokauszt magyarországi áldozatainak tiszteletére.
    Az intézményben aznap "Áldozatok és embermentők" elnevezéssel információs szolgálat üzemel, azon keresztül a betérők bejelenthetik olyan áldozatok adatait, akiknek még nem bukkantak a nyomukra a hozzátartozók, vagy akiket még nem regisztráltak az emlékközpont adatbázisában, s információkat adhatnak és kaphatnak embermentőkről.
    Az emlékközpont épülete előtt hétfő délután megemlékezést tartanak, amelyen Szita Szabolcs igazgató mond beszédet. Végül a Holocaust Közalapítvány átadja a Simon Wiesenthal-díjat; ezt 2008 óta olyan emberek kaphatják meg, akik önkéntes munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt áldozatai emlékének megőrzését.
    A Holokauszt Emlékközpontban 10 óra és 12.30 óra között Bagó Bertalan, Kútvölgyi Erzsébet, Feke Pál, Polyák Lilla színművész, valamint Kökény Attila énekes csatlakozik az előre bejelentett látogatócsoportokhoz. A programban részt vevő ismert személyiségek egy-egy terem bemutatása mellett felelevenítik személyes vagy családi emlékeiket, hogy a fiatal korosztály közvetlenebb képet alkothasson erről az időszakról.
    Szolnokon hétfőn 9 órakor megemlékezés tartanak a gettó hajdani területén, ahonnan helyi szokás szerint néma sétával vonulnak át a résztvevők a Szolnoki Galériához. A galériában 9 óra 30 perckor kezdődik a hivatalos műsor, azt követően Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet.
    Tatabányán, a volt zsinagógánál koszorúzással emlékeznek a holokauszt magyarországi áldozataira, majd az Edutus Főiskola aulájában folytatódik az emlékműsor. Itt Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár mond beszédet.
    A programról további információk a holokausztaldozatai.kormany.hu honlapon találhatóak - áll a közleményben.
    Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját. A magyarországi zsidók gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött meg Kárpátalján, az akkori Magyarország területén. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Néhány hónap alatt több százezer vidéki magyarországi zsidó embert gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban.

 


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ