RSS Feed

Átadták az idei Radnóti Díjakat

Varga Gábor - 2012. 03. 21. 17:35:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az Antirasszista világnapon, március 21-én, a RAM Colosseum-ban tizenhárman vehették át a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által 2000-ben alapított Radnóti Miklós Antirasszista Díjat. A kitüntetettek kiállásukkal, példamutató cselekedeteikkel hitet tettek az antirasszizmus mellett.

Az ENSZ 1966-ban döntött úgy, hogy március 21-ét az Antirasszizmus Világnapjának nyilvánítja. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták a 2000-ben alapított díjjal szeretnék hangsúlyozni a sokszínű kultúrák egymás mellett élésének szükségességét.


Az egyre szűkösebb körülmények között zajló ünnepség felszólalói valamennyien kiemelték, hogy Magyarországon ismét felütötte a fejét a kirekesztő véleménynyilvánítás, egyre nagyobb szükség van az egyén kiállására az újjáéledő náci és rasszista nézetek ellen. Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke emlékeztetett az Új Színház előtti megmozdulásukra, melyet úgy zavarhattak meg szélső jobbos nézeteket valló fiatalok, hogy a rendőrség lépett fel ellenük megfelelő hatékonysággal. A belügyminiszter sem válaszol a panaszokra, ahogy a Parlament vezetése is nemkívánatosnak tartja az antirasszistákat a Ház falain belül.


Bolgár György saját tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel, hogy őt és műsorait miként lehetetlenítették el a közmédiában. Regös István megköszönte, hogy a Budapesten kis szigetként működő tizenharmadik kerületi vezetés befogadta a rendezvényt, majd éles szavakkal kelt ki a Hősök terén, rendőri biztosítással esküt tevő militáns gyülekezetek ellen. Végül reményét fejezte ki, hogy még megérjük azt az időt, amikor a Radnóti Díjat művészi teljesítménnyel lehet kiérdemelni, nem lesz szükség személyes példamutatással is hangsúlyozni a náci, rasszista nézetek elleni kiállást.

A 2012. évi Radnóti Díjasok:

Barát Tamás újságíró,
Bolgár György újságíró,
Czeizel Endre orvosgenetikus,
Donáth László evangélikus lelkész,
Fischer Iván a Budapesti Fesztivál Zenekar vezetője,
Gibril Deen a Mahatma Gandhi Emberi Jogi Szervezet elnöke,
Keres Emil színművész,
Kulka János színművész,
Lőrincz Marcell a Szubjektív Értékek Alapítvány elnöke,
Szekeres István nyugállományú dandártábornok, a MEASZ alelnöke,
Szemes Györgyné a NÜB Auschwitz-bizottságának elnöke,
Ulrich Schneider filozófus-tanár, a FIR főtitkára


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ