RSS Feed

Kannibálnaplók

Váczy András - 2012. 02. 27. 12:09:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kannibálnaplók

Czéh Zoltán Embert enni című regénye az írás embert próbáló feladatáról szól. Minden hívó szóvá válik a kötet oldalain: szeretet és gyűlölet, csömör és vágyakozás, férfi és nő, íráskényszer és alkotói válság. Veszélyes élmény belemerülni Czéh Zoltán szövegtengerébe.

"Ez mi? Mit ír itt?"  Fehéringes-nyakkendős alak hajol fölém, orrcimpája akár a nyílhegy. "Maga újságíró?" - kérdi összehúzott szemekkel. Ilyen gyorsan képtelen vagyok szellemességekre: "Nem." "De ír valamit, igaz? Jól látom?" Ráhunyorog a képernyőre. "Na és… mi lesz benne?" "Ebben? - kérdezek vissza felbátorodva. - Minden." "Ó." A fintor akár mosolyként is értelmezhető. Minden egy könyvben? Nyilvánvaló túlzás ez, mégsem hazudik a regénybeli író. 

A különálló részek egymást erősítve szervesülnek egyetlen nagy egésszé, szerelmes történetté és művészregénnyé, minimalista látleletté és posztmodern tükörjátékká, megrázó véggel - ami a maga sajátos módján persze felemelő hepiend is… 

"Nem beleloccsanni felhevült testtel, de nem is pipiskedni: szép egyenletesen, lépésről lépésre, bokáig, térdig, derékig, nyakig. Hagyni, hogy körülöleljen a szöveg, aztán csak úszni, úszni…" 

(Révai Digitális Kiadó)

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ