RSS Feed

A pitbull cselekedetei Párizsban

mti - 2012. 02. 13. 17:43:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 A pitbull cselekedetei Párizsban

Nagy sikerrel mutatta be csütörtök este Párizsban a Kárpáti Péter vezette Titkos Társulat A pitbull cselekedetei című előadást, amely február 12-ig összesen négy alkalommal látható az MC 93 Bobigny kulturális központ Le standard idéal című színházi fesztiválján.

    Kilencedik alkalommal rendezik meg január 27. és február 13. között azt a nemzetközi színházi találkozót, amely egy évtizeddel ezelőtt elindította a Krétakör Színházat a világsiker felé. A Trafó, a Füge és a Titkos Társulat közös produkciójában tavaly októberben Budapesten készült előadás a fesztiválmeghívást annak köszönheti, hogy Patrick Sommier igazgató kíváncsi volt arra, hogy Schilling Árpád társulatának felbomlása óta hol játszik Nagy Zsolt. Elment őt megnézni Budapestre, mégpedig a Trafó melletti Tündérgyár romkocsmába, ahol A pitbull cselekedetei főszerepét próbálta, s még a budapesti bemutató előtt meghívta az előadást Párizsba.
    "A sokszor felszínes francia sztorikkal ellentétben ennek a darabnak a története egyszerűen hihetetlenül mély: egy idegen bejut egy lakásba és felborítja mindenki életét" - indokolta választását a párizsi bemutatót követően az MTI-nek a fesztiváligazgató. Hozzátette: "(A főszereplő) Nagy Zsolt hatalmas és felkavaró színész, de a többiek is kiválóak, mindenekelőtt Stefanovics Angéla hihetetlen".   
    "Welcome Home (Isten hozott itthon)" - így üdvözölte a Bobigny kulturális központ Nagy Zsoltot, aki három év után tizedik alkalommal tért vissza Párizsba játszani. Korábban a Krétakör előadásaival vendégszerepelt a francia fővárosban.
    "Tényleg olyan, mintha hazajönnék Párizsba. Hiányzik Franciaország, de mostanában rengeteg dolgom van Magyarországon, így igazából nincs sok időm vágyakozni" - mondta a színész az MTI-nek, aki az évad kezdete óta a Nemzeti Színház társulatának a tagja.
     Kárpáti Péter A pitbull cselekedeteit kifejezetten Nagy Zsoltnak írta, aki a veszélyes és dühös próféta szerepében egy pitbullra hasonlít, a címet is ez adta. A mű egy ősi kisázsiai legenda alapján született, amely a Koránban, a  zsidó meseirodalomban, a keresztény krónikákban is szerepel, népmese is lett belőle, de a darab a mai Budapesten játszódik, ahol egy pár lakásába hirtelen betoppan egy idegen és felborítja az életüket. 
    A darab szövegét Kárpáti Péter írta, az előadást a szerző, a színészek (Nagy Zsolt és Stefanovics Angéla mellett Szabó Zola, Stork Natasa, Lőrincz Zsuzsa, Boross Martin) és Sebők Bori dramaturg közösen rendezték. A munkát korábbi előadások létrehozása (Szörprájzparti, Nick Carter) és egy improvizációs műhelykísérlet, a Vándoristenek előzte meg, amelyek során három év alatt saját repertoárral rendelkező, önálló színházi közösséggé vált a Kárpáti Péter vezette Titkos Társulat. A szerző az MTI-nek elmondta, hogy az októberi bemutató óta az előadást az évad végére meghívták a nyitrai fesztiválra, s egyéb vendégszereplésekről is folynak már tárgyalások.

 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ