RSS Feed

Nyitás előtt a Rátgéber Akadémia

Varga Gábor - 2011. 09. 13. 8:20:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nyitás előtt a Rátgéber Akadémia

Sajtótájékoztató keretében Páva Zsolt, Pécs polgármestere jelentette be, hogy a város támogatásával megnyitja kapuit a Rátgéber László mesteredző nevével fémjelzett kosárlabda akadémia.

A bejelentésen jelen volt Szalai Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Szövetségének elnöke, aki örömének adott hangot, hogy az egyik legkiválóbb magyar edző az utánpótlás területén is nagyot kíván alkotni. Reményét fejezte ki, hogy az ország területén még több helyen nyílik hasonló központ, ami jelentősen növelné az esélyét annak, hogy a magyar kosárlabdát újra a világ élvonalában jegyezzék.


Balogh Gábor a miniszterelnök sport főtanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy a látványsportoknak nyújtott adókedvezményekkel a kormány meg kívánta könnyíteni a labdajátékok anyagi finanszírozását. A kosárlabda feltételrendszerének javítása és az utánpótlásra fordítható összeg bővülése révén több gyerek vonható be a sportágba.


Páva Zsolt polgármester nyomatékosan aláhúzta a sportág szerepét Pécs hírnevének alakításában, a kosaras lányokat példaképnek nevezte és megígérte, hogy minden eszközzel segíteni kívánják az Akadémia sikeres működését. Megemlítette még a vízilabdát is, melyet esetleg még kiemelten támogatnak, de a labdarúgó csapat, melynek jelenleg is tőkeerős tulajdonosa van, már nagy valószínűséggel nem kerül bele ebbe a kedvezményezetti körbe. 


A névadó - aki magát szoftvernek is tartja -, Rátgéber László azt emelte ki, hogy az Akadémia elnevezés elsősorban a képzés színvonalára vonatkozik. Az bentlakást nem tartja szükségesnek, bár nem is zárta ki a későbbiekre vonatkozóan. A köztudottan maximalista Rátgéber az edzések és az edzők legmagasabb színvonalára törekszik, az óvodás kortól a felnőtté válás küszöbéig. Pécs város támogatását minőségi játékosokkal igyekeznek meghálálni, de természetesen arra is lehetőség van, hogy az ország másik végéből érkező sportoló otthon váljon válogatott sportolóvá.
Idővel határon túli központokat szerveznek, melyek a tematika átvételével nevelik a kosaras palántákat. Nemcsak elitképzés a szempont, hanem a sport és a kosárlabda megszerettetése is, az Akadémia vezetői akkor sem lesznek csalódottak, ha "mindössze" ennyit érnek el a tanoncoknál.
Egy újságírói kérdésre válaszolva Rátgéber László elmondta, hogy nem foglalkoztatja a megüresedett szövetségi kapitányi pozíció. Úgy érzi, az utánpótlás nevelés területén jelenleg többet segíthet a sportágnak.


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ