RSS Feed

Megfestett száguldó cirkusz

Váczy András - 2011. 06. 28. 17:48:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szabó Andrea Cecília festőművész "A megszelídített Száguldó Cirkusz" című kiállítása nyílt meg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban. Képein a csodagépek iramlásának dinamikája, a sebesség szédületes versenyének atmoszférája árad.

"A munkáim elkészítésének gondolati és formai alapját a versenyautók, a Formula-I, az autóversenyzés legmagasabb kategóriája adta" - vallja a művész.

"Gyermekkoromtól szeretem a Formula-I-et. Már az 1986-os első Magyar Nagydíjon is kint voltam, (5 éves voltam), igaz akkor még csak porba rajzoltam az autókat. Attól kezdve rabul ejtett e sport színes világa. A XXI. század, amiben élünk, a technika világa, ami egyre jobban átveszi mindenütt a szerepet. Ez érzékelhető ennél a sportnál is. Egyre jobban minden csak a technikáról szól. De azért az ember ott van. Ők teszik oly színes, érdekesen vibrálóvá, fantasztikussá e sportot. 

A száguldás, a sebesség a kulcsa ennek a sportnak. Játék ez a "száguldó cirkusz". Számomra még mindig egy életveszélyesen szép feszes játék, és szeretnék ilyen feszes összpontosított képeket festeni. Szeretném, célzom megjeleníteni ezt a drámai játékot, ahol a pilóták minden másodpercben az életükkel játszanak. 

Munkám fókuszában mindig a sebesség állt. Megpróbáltam ezeket minél sokrétűbben, sokszínűen megjeleníteni, folyamatos következetességgel próbáltam felépíteni a formát és szerkezetet, különböző anyagokkal és technikai eljárásokkal. Münchenben lévő tanulmányutam nagyon sokat jelentett fejlődésem szempontjából. A BMW (Bayerische Motoren Werke AG.) szülőhazájában kellőképpen tudtam tanulmányozni az autókat, erre lehetőséget adott a BMW Welt-ben való folyamatos bejárásom és rajzok készítése. Szerencsém volt, mert abban az időben nyitotta meg kapuit újra a BMW Museum, ahol a régi és új Formula-I-es autókat láthattam.

Munkám során egyre jobban törekedtem a tiszta festőiség, a szín, a szerkezet problémáinak megoldására. A színek, és a versenyautók részleteinek megválasztásában fontos jelentőséget tulajdonítottam a hozzájuk kapcsolódó szimbolikus jelentésüknek. A művészet a személyiség önkifejezésének a világ megismerésének sajátos formája, mely képes kapcsolatot teremteni térben és időben az emberek között. A jó műnek van mondanivalója. A jó mű olyan, mint egy erőteljes szív határozott ritmusa. Hangja szinte ütés legyen. A képzőművésznek olyan művet kell létrehoznia, amely nem folyik le az idő szűrőjén, hanem mint a legnemesebb fém fennmarad, mert így hirdeti az élet, célba mutató értelmét, örök igazságát." - írja arc poeticájában Szabó Andrea Cecília.

 
A kiállítás július 31-ig látható.

Fotó: Váczy András
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ