RSS Feed

Ungvári újraírta a Beatles Bibliát

Dalia László - 2011. 04. 08. 17:39:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Beatles Biblia újra megjelent, igaz bővített, sőt átírt kiadásban. Ungvári Tamás és a Scolar Kiadó sajtótájékoztatón mutatta be az eredetileg 1969-ben megjelent kötetet. Hajdan Ungvári talán unta, hogy a Beatles Biblia szerzőjeként emlegetik, s nem nyelvészként vagy a XVIII. század jeles ismerőjeként. Igaz, akkor még a Beatlest sem vette túl komolyan, az első kiadásban meglehetősen ironikusan fogalmazott, ez a biblia most sokkal komolyabb.

Maga a szerző is bevallja, hogy hajdan az irónia nagy segítségére volt, hiszen szinte nem lehet tudni, hogy mi az, ami valóban megtörtént a Beatlessel és mi az, ami egészen máshogy volt. Túl sok a legenda, s a mai napig vitatják például, hogy ki szerezte a dalok többséget, Lennon vagy McCartney.

Ungváritól tudjuk azt is, hogy amíg Beatles létezett, tehát színpadra állt vagy csak albumot adott ki, Angliában egyetlen rossz szó sem jelenhetett meg róluk. Túl büszke volt a brit birodalom a négy fiúra. Ha annak idején érhette is szó a szerzőt, hogy túlságosan rábízta magát az újságcikkekre, most volt lehetősége tájékozódni, mellesleg 201 könyvre hivatkozik, amely a négy liverpooli zenészről szól. A bővített kiadásban sem ír Ungvári a Beatles zenéjéről, a társadalmi jelenség érdekli, és ahogy most elmondta, "csak mostanában értettem meg, mi történt akkor a világgal és a fiúkkal". Lennonék  generációjának már nem volt háborús élménye, legfeljebb játszottak a bombakráterekben. Az akkori angol miniszterelnök mondta volt, hogy "még sosem éltünk ilyen jól". S ebbe a jóléti világba robbant be a Beatles, a képzelet lovagjai, akik megteremtették a múltat (Penny Lane, Yesterday) és a jövőt (Lucy in the Sky with Diamonds, Day in the Life). És a szórakoztató ipart kivitték a 3.-4.- 5. oldalról a címlapra.

Az már a szerző magánügye, hogy láthatta a Beatlest élőben játszani egy londoni klubban, miután Cambridge-i diákjai elcipelték magukkal, akik megunták, hogy mindig Bach zene szűrődik ki a professzor ablakán. És egy könyvesboltban is volt szerencséje találkozni velük az egyetemi városban, de hát ez mind nem fontos, a szerző írói munkásságának nem része...

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ