RSS Feed

Régi tárgyak helytörténeti múzeuma Kőbányán

E. Várkonyi Péter - 2011. 02. 26. 18:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Régi tárgyak helytörténeti múzeuma Kőbányán

Sok munka és kutatás eredménye az a tárlat, amely a Halom utcában található egy kiállító helyiségben. Kőbánya elmúlt évszázadainak jellemzőit, műszaki emlékeit mutatja be a tárlat anyaga.

A Népliget évszázados fái, a Százados úti Művésztelep művészettörténeti produktumai, a vásárváros területének kialakulása, Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű temetője, a Népligeti Planetárium, a Tűzoltómúzeum, a polgári színjátszó körök, az egyházi és világi kórusok művelődéstörténeti hagyományai, valamint a népoktatás hálózatának kiterebélyesedése fel-felvillan, megidéződik a gyűjtemény falai között. 


A tár leglátványosabb részeként a régi Úrikaszinó, a Cserkesz utcai középületek, a lebontott udvarházak rácsozatai, vasdíszei, kovácsoltvas remekei láthatók egy olasz stílusban megfaragott, növényi ornamentikát tartó két puttóval, valamint két oszlopfővel. 

A lakosság mindennapi életének ellátásában jelentős szerepet játszottak a kiskereskedők és a kisiparosok. Ez utóbbiak közé tartozott, Mihály Gusztáv cipész, (1894-1981) aki az 1930-as évek elejétől kezdve 50 éven át dolgozott műhelyében, illetve szolgálta Kőbánya lakosságát. Az ő műhelye és szerszámkészlete a legteljesebb hiteles tárgy együttes. 
A kalapos mesterség legfontosabb eszközei, anyagai mellett láthatók a borbélyműhely, valamint cukrászmesterség kellékei is. A Ceglédi és Bihari úti munkáslakások szűkös, de takarosan tartott konyháinak apró tárgyai, emlékei a két világháború közötti időszak sanyarú sorsát idézik meg. Kőbányán az első téglagyárat 1838-ban létesítették, mivel a Pest-Budai árvíz által károsodott épületek helyreállítása miatt rendkívül megnőtt az építőanyag iránti kereslet. 1873-ban már 11 téglagyár és cserépüzem működött. A későbbiek során a gyártmányok köre bővült: csempét, ipari porcelánt, valamint étkészletet is készítettek. A második világháború után egyes gyárak megszűntek, mások egy-egy termék előállítására szakosodtak. Több mint 1500 db-os jegyestégla-gyűjteményünk a harmadik legnagyobb az országban. 

1850-ben alakult meg a Kőbányai Serház Társaság, 1862-ben pedig a Dreher Antal-féle sörgyár, amely 1912-ben Haggenmacher Henrik csatlakozásával lett teljessé. A kőbányai sörgyárak a termelt sör mennyisége, valamint a foglalkoztatott munkások létszáma alapján is az ország legnagyobb sörgyárai voltak, amely technológiai fejlesztéssel ma is ellátják a belföldi, illetve a külföldi keresletet. A Kőbányai Sörgyár régi palackjai a virágzó időket idézik. A kőbányai gyógyszeripart, a szőlőtermelést, a sertéskereskedelmet, a textilipar fejlődését, a jármű- és a gépgyártást régi fotókon idézi meg a látványtár. A kiállításban helyet kaptak a Tóth József helytörténész által készített makettek, amelyek Kőbánya jellegzetes, többségében már lebontott építményeit örökítik meg. A századforduló időszakát néhány jellegzetes tárgy bemutatatásával villantja fel a gyűjtemény, s egyben bemutatja a kőbányai polgári életmód hétköznapjait. A régi rádiók, televíziók, lemezjátszók nosztalgikus emlékeket idézhetnek fel a látogatóban, akiket Bihari József gyűjteménykezelő vezet végig a különleges múzeumban.

Fotó: E. Várkonyi Péter
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ