RSS Feed

Szófia régen és ma

Mogyorósi Géza (berlin) - 2011. 01. 09. 9:13:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szófia régen és ma

A Budapesttől alig 750 kilométerre fekvő bolgár fővárosban 2011-ben mind gyakrabban hallani idegen szót. Egyre több magyar turista is felfedezi magának a napsütötte, megfizethető árakkal csábító Szófiát.


Jómagam Berlinből szűk két és fél óra alatt repültem életemben először a bolgár fővárosba: Ferihegyről csak alig 60-65 perces az út. A dobozossör-mámorban az ülőhelyük és a W.C. között ingázó, szászországi férfibrigád zagyva hangoskodását hamar feledtette, hogy gépünk az EU csatlakozás tiszteletére átadott új leszállópályán landolt. A beton-szürkén is elegáns, korszerű terminálból kilépve modern Szófia fogadott esti fényben. Meg magyar barátom, aki látványpékség vállalkozásba kezdett Budapest és Berlin balkáni testvérvárosában, kihasználva Bulgária uniós frigyéből származó (adó)előnyöket.

A picurkát még hósipkás, 2.290 méter magas Vitosa-hegy lábánál fekvő „Zsófia” nappal porosan, itt-ott szemetesen szocreálos-panelprolis, smink mentes arcát mutatja. „Állati jó hely” – kommentálja Pisti cimborám, hogy autók között fogócskázó, heverésző kóbor kutyák-macskák akadnak utunkba. A belváros itt-ott restaurált ódon házai, luxusbutikjai, a gombamód szaporodó, finom és megfizethető választékú éttermek, kávézók már XXI. századi csillogást varázsolnak ide. Az 1879-ben fővárossá avanzsált, két tucat kerületre osztott mini-metropolisban közel másfél millióan élnek.

A félezer esztendős oszmán befolyás egyik legszebb mementója a XVI. századi Banja-Bashi Mecset. II. Sándor orosz cár impozáns lovasszobra a Balkán-félszigetről a törököket kiűző uralkodónak állít emléket Szófiában. Körbepillantva az itáliai művész Arnoldo Zocchi által megálmodott alkotásnál a hajdan a főváros nevét viselő – most Radisson SAS – hotel szomszédságában a Bolgár Tudományos Akadémia pazar épületét és a Nemzetgyűlést fotózhatja a turista. Ott található Szófia talán leghíresebb temploma, a jó egy évszázada emelt, neobizánci stílusú Alexander Nyevszkij Katedrális is, melynek belső falait festmények, ikonok, metszetek százai ékesítik. A „Balkan”-ról „Sheraton”-ra átkeresztelt luxus szállóba belépve a berlini „arany huszas évek” hangulata csapja meg az embert, némi Sztálin-korabeli retro dohossággal. A hotel belsőudvarán érdemes lencsevégre kapni a város legrégebbi épületét, a Sveti Georgi Rotundát. A körbástyás templom valószínűleg fürdőként szolgált a római-korban.Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ