RSS Feed

Ma van a magyar foci napja

M. A. - 2010. 11. 25. 11:00:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ma van a magyar foci napja

Mindent meg kell ünnepelni, ezt már tudjuk. A névnapokat, születésnapokat, évfordulókat már természetesnek vesszük, de van ünnepelni való azon túl is. Kevesen tudják, hogy 1993 óta november 25-e a magyar labdarúgás napja, és nem is akármiért.

A magyar labdarugó Aranycsapat 1953. november 25-én a londoni Wembley stadionban 6:3 arányban legyőzte a hazai pályán akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította.

 

1953. november 25, egy szerdai nap volt, ezt tudja már az is, aki nem is élt még akkor. Gyakran hangzik el, hogy a magyar labdarúgó-válogatott sporttörténelmet írt a Wembley-stadionban, amikor 6-3-ra legyőzte Anglia válogatottját. Az egymástól izolált, keleti és nyugati blokkban élő csapatok csak hírből ismerték egymást, személyesen még sohasem találkoztak a barátságos mérkőzés előtt. Az angol közönség a hazai csapat fölényes győzelmét várta, éppen ezért döbbentette meg őket Hidegkuti, aki az első másodpercekben az ellenfél hálójába talált.

 

A százezres közönség dermedten figyelte a meccs alakulását: a magyarok nem a véletlennek köszönhetően, hanem tudásuk alapján nyerték meg a rangadót. A magyar válogatott fél évvel később megerősítette fölényét, a Népstadionban rendezett visszavágón 7-1-re ismét legyőzte Angliát. Ez az arányú győzelem még megsemmisítőbb volt, a krónikás mégis a 6-3-at tekintik legendának. Nem véletlenül.

 

Az Aranycsapat minden idők legjobb magyar futballválogatottjának közismert neve. Ez a csapat az 1950-es évektől hengerelt a világban. Legnagyobb sikereik - a Wembley-győzelmen túl - : aranyérmesek voltak az 1952. évi helsinki olimpián, és ezüstérmesek az 1954-es svájci világbajnokságon.

 

A névsort nem lehet kihagyni - bár sokan most is kívülről fújják - : Grosics Gyula - Buzánszky Jenő - Lóránt Gyula - Lantos Mihály - Bozsik József - Zakariás József - Budai II László - Kocsis Sándor - Hidegkuti Nándor - Puskás Ferenc - Czibor Zoltán. És a szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv.Fotó: x
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ