RSS Feed

Az ÁNTSZ porálarc viselését javasolja

FH - 2010. 10. 20. 16:53:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A vörösiszap porlik, ha kiszárad, az ÁNTSZ ezért továbbra porálarc viselését javasolja a vörösiszappal elöntött területen. A szálló por mennyisége október az 7-e és 16-a közötti időszakban Devecser több részén és Somlóvásárhelyen is átlépte az egészségügyi határértéket, de nem érte el az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket - közölték szerdán.

Az ÁNTSZ közleményében emlékeztetnek: a vörösiszap-tározó gátjának átszakadásakor csaknem egymillió köbméter erősen lúgos, híg iszap és víz elegye ömlött ki, amely alacsony mennyiségben ugyan, de többféle szennyeződést is tartalmaz. A sérüléseket a vöröiszap lúgossága okozta, viszont a benne lévő nehézfémek eddig nem okoztak akut egészségkárosodást. A vörösiszap kiszáradása után porlik, ezért belélegezve elsősorban ugyancsak a lúgossága miatt ingerli a légutak nyálkahártyáját. Porbelégzés miatt azonban mostanáig a lakók és a területen dolgozók sem betegedtek meg - tették hozzá.

Az iszapkatasztrófával sújtott térségben a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézet közösen méri, elemzi a levegő porszennyezettségét. A környezetvédelmi hatóság Devecser településen négy helyen, Ajkán két helyen, valamint Kolontáron, Apácatornán, Somlóvásárhelyen, Kisberzsenyen és Tüskeváron végzi ezeket a vizsgálatokat. Az OKI Környezetegészségügyi főosztálya két helyen, Karakószörcsögön és Devecserben úgynevezett szakaszos, aktív mintavételi módszerrel mér.

Az ÁNTSZ szerdai tájékoztatása szerint a szálló por október a 7-e és 16-a közötti időszakban Devecser több részén illetve Somlóvásárhelyen átlépte az egészségügyi határértéket, de nem érte el az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket, amikor már fel kell hívni a lakosság figyelmét arra, hogy fokozottan figyeljenek a gyerekek és idősek porterhelésére. A helyszíni szállópor-mintákból egyébként meghatározták a kémiai összetételt is. Eszerint a szálló por mennyisége egyelőre nem látszik veszélyesnek, nem egy esetben a főváros forgalmas kereszteződéseiben magasabb szálló por értékeket mérnek.

Ugyanakkor az eredmények szerint - a por összetétele alapján - elővigyázatosságból továbbra is javasolt a porálarc viselése. Erre a lúgos vegyhatás miatt van szükség. Mivel nem gyermekeknek készült, megfelelő méretű álarc nincs forgalomban, ezért nekik célszerű a jó minőségű, többrétegű, archoz igazítható sebészeti műtőmaszk használata.
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ