RSS Feed

A Szupersztár újratöltve

Malina Adrienn - 2010. 09. 18. 9:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Szupersztár újratöltve

Új fordításban, hármas szereposztásban mutatja be a Madách Színház Andrew Lloyd Webber egyik legsikeresebb musicaljét, a Jézus Krisztus Szupersztárt. A Szirtes Tamás által rendezett darab premierjére pénteken, szombaton és vasárnap kerül sor.

Az 1971-ben született zenés darab annak idején felkavarta a musicalszínpadot, és új dimenziókat nyitott meg azzal, hogy a Bibliáról beszélt a rock nyelvén. A Madách Színház mostani bemutatója már nem fog akkora visszhangot kiváltani, mint a New York-i Mark Hellinger Theater-ben tartott előadás. Ez a következtetés nem abból ered, hogy budapesti előadás bármiben is gyengébb lenne a 39 évvel ezelőtti előadástól, csak ma már nem botránkozunk meg szinte semmin.

 

                                                                              Csengeri Attila Jézus szerepében


Az első hazai Jézus Krisztus Szupersztár-előadás Miklós Tibor nevéhez fűződik. Több mint 30 éve is ő készítette a magyar szöveget, és most egy újabb változattal állt elő. A dalok 60-70 százalékában friss, az eredetihez jobban közelítő magyar szövegek születtek. A változás persze csak azoknak tűnik fel, akik vagy megszállott musical-rajongók, vagy a Szupersztár bakelit lemezt (esetleg kazettát) hallgatva nőttek fel. Webber és Tim Rice közös szerzeménye kultuszműnek számított, és számít a mai napig is.

 

                                                                                    Feke Pál a kereszten


A Jézus Krisztus Szupersztár egyszerre két idősíkon játszódik, így - miközben elmeséli - értelmezi is a jézusi történetet. Mindezt a Madách színpadán is sikerült megvalósítani. Hogy a produkció látványban és tartalomban egyaránt XXI. századi legyen arról egy különleges technika gondoskodott, amit nyugodtan nevezzünk díszletnek. A Madách Színház márciusban mutatták be a Sors Bolondjai című vígjátékot, ahol Szirtes Tamás rendező egy olyan technikai megoldással állt elő, melyet hazánkban akkor még senki sem alkalmazott. Az újdonság légyege az, hogy az épített, fizikai díszletek, forgószínpadi megoldások helyett a grafikusok rajzolják meg a helyszíneket, és azok a színpad hátterét képző hatalmas vásznakra kerülnek kivetítésre. Ez a megoldás került elő most is. A háttér vetítve változik, különböző sebességgel mozog, olyan színeket tár elénk, amit egy moziban megszoktunk, és eközben húsvér emberek szaladgálnak, táncolnak, énekelnek előttünk. Csak ámulunk és bámulunk, mert Júdás csókja, Pilátus kézmosása, vagy Jézus keresztre feszítése úgy elevenedik meg a szemünk előtt, hogy hirtelen azt sem tudjuk mit látunk, és hol vagyunk. A díszletet egyébként Rózsa István, a jelmezeket Rományi Nóra tervezte.

 

                                                                                          Jelenet az előadásból


A színrevitel, a látvány inkább egy Broadway-produkcióhoz áll közelebb, a színpadkép állandó változása és a sok mozgás folyamatos figyelmet igényel a rengeteg szereplőtől.

 

A Jézus Krisztus Szupersztárt a teátrum hármas szereposztásban viszi színre, és a Madách ismert arcai mellett olyan fiatalok is helyet kaptak, akik valamelyik televíziós tehetségkutató műsorban tűntek fel. Ilyen például Tóth Attila, aki a Társulatban mutatta meg először magát, és most Jézusként bizonyíthatja be, hogy helye van a zenés (rock)színpadon. Attilán kívül Jézus szerepében még Csengeri Attila és Feke Pál látható. Júdásként Serbán Attila, Száraz Tamás és Varga Lajos lép színpadra, míg Mária Magdolnát Balogh Anna, Polyák Lilla és Gallusz Nikolett alakítja. Posta Victort, Sasvári Sándort és Venyige Sándort Pilátusként, Ádok Zoltánt, Nagy Sándort és Szerednyey Bélát Heródesként, Csórics Balázst, Kőrösi Andrást és Szvétek Lászlót pedig Kajafásként láthatja a közönség, nem csak ezen a hétvégén, hanem a következő hónapok jó pár estéjén is.


Jézus és az apostolok
Látványos jelmezek és tánc


Nagy Sándor Heródesként

Polyák Lilla Mária Magdolna szerepében

Sasvári Sándor és Csengeri Attila

Serbán Attila és Feke Pál


Fotó: Kanyó Béla
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ