RSS Feed

Megfejtették Mona Lisa mosolyának titkát

FH - 2010. 07. 16. 11:51:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Megfejtették Mona Lisa mosolyának titkát

Francia tudósok megfejtették Leonardo da Vinci reneszánsz mester egyedülálló festési technikáját, amellyel a művész, egyebek mellett Mona Lisának is sejtelmes, ugyanakkor életszerű mosolyt varázsolt az arcára.

A pénteki hivatalos közlemény szerint röntgennel vizsgálták meg da Vinci több festményét. A felvételeken kirajzolódott az a mód, ahogy a mester felvitte a különböző rétegeket a vászonra. És ettől lettek annyira életszerűek az alkotásai.

A Mona Lisán is élethű tónusok, árnyékok rajzolják finomra a portréalany arcát. A mostani kutatások szerint Leonardo az árnyékokat több tucat rétegnyi áttetsző, hajszálvékony mázrétegből "építette meg". Mindegyik réteg két mikrométer vastagságú az alkotáson, ám a mester ügyesen mindegyikhez más-más mennyiségű pigmentet adott hozzá. Ezek a rétegek adják da Vinci festményeinek életszerűségét. A középkori sima, szinte lapos festmények után Leonardo és a reneszánsz mesterek ezzel a technikával szinte fényképszerű festményeket készítettek.

A kutatók a röntgen segítségével gyakorlatilag behatoltak a festmény, illetve a festék rétegeibe - mindezt úgy, hogy az 500 éves műalkotásokhoz hozzá sem kellett érniük. Sőt: a képeket még a falról sem akasztották le a művelethez. A Mona Lisán kívül egyebek mellett a Sziklás Madonnát, a Keresztelő Szent János és a Bacchus című da Vinci-alkotásokat vizsgálták meg röntgennel.
Fotó: AFP
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ