RSS Feed

Margot Honecker, az NDK first ladyje

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2010. 07. 11. 18:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Margot Honecker, az NDK first ladyje

Keveset hallani mostanában a tizenhat esztendeje dél-amerikai emigrációjában elhunyt Erich Honecker özvegyéről. A térképekről éppen két évtizede leradírozott hajdani Német Demokratikus Köztársaság egykori frontemberének hitvese, Margot Honecker a kelet-berlini kabinetben bő negyedszázadon át a népoktatási tárcát irányította.


Németország 20 évvel ezelőtti újraegyesítése óta is tartja magát a legenda, hogy senki se tudta oly elmélyült elvtársi csókkal üdvözölni a szocialista táborból a szovjet vezért, Leonyid Brezsnyevet, mint Erich Honecker. A nácik börtönéből a háború után a Szabad Német Ifjúság (FDJ) élére katapultált, snájdig antifasiszta fiatalembernek persze nőügyei is akadnak szép számmal... Midőn a negyvenes évek végén Margot Feist, a későbbi hitves felbukkan Erich környezetében, ő éppen búcsút int az agglegénységnek. Majd az NDK (és az NSZK) megalakulásának esztendejében, 1949 decemberében házasságot köt munkahelyi beosztottjával, Edith Baumann-nal. A rapid frigy oka: 1950 tavaszán világra jön kislányuk, Erika. Erichnek kijut a stresszből: a bébi, nej és szerető háromszög elől legszívesebben ez utóbbihoz, az irodájába menekül: ott csinos kolleginája várja, Margot.

Döntsd a tőkét és a nőt!

De ki is ez a tüchtig, bájos, 1,60 magas leányzó, aki három évvel idősebb feleségétől "elrabolja" Erich Honeckert? A Halléban 1927-ben, húsvét vasárnapkor proletárcsaládba született Margot Feist számára 1933 nem Hitler hatalomra jutása miatt volt maradandó emlék, hanem mert ekkor iskolázták be, s veszítette el hosszú évekre édesapját. Apja csak 1939-ben szabadult a buchenwaldi koncentrációs táborból. A váratlan amnesztia apropója a Führer fél évszázados születésnapja... Az öröm csupán kurta intermezzo a Feist família életében, mert 1940-ben (szakszerűtlen magzatelhajtás következtében) meghal a még ifjú édesanya. A kitűnő tanuló kamasz lány és öccse, Manfred a háború poklában - hamburgi kitérővel - költözik Sziléziába anyai nagyanyjához; a korábban SA-uniformisban parádézó nagyapa sírján mindig van virág. Láss csodát: a hazaárulással vádolt egykori lágerfogoly apát hamarosan "behívásra méltónak" találja a Gestapo. Hirschbergben telefonkezelői kiképzést kap Margot, ott éli meg a szovjet csapatok érkeztét.

Szülővárosába még 1945-ben visszatér, s megérezve az idők szelét, rögvest belép a Kommunista Pártba (KPD) és a Szabad Német Szakszervezeti Szövetségbe (FDGB) - ez utóbbi alkalmazza titkárnőként. Karrierjének újabb állomása volt, hogy 1946-tól a hallei körzet FDJ-sajtóreferátusát vezetheti. Innen röpíti a párt akarata '47-ben a Szabad Német Ifjak kulturális és oktatási osztályának élére. Akkorra már összeolvadtak a kommunisták és a szocdemek. A keletnémet pártmatematika képlete: KPD + SPD = SED. (Még egy kis türelem, és színre lép a Margotnál potom tizenöt esztendővel idősebb "kisherceg", Erich Honecker, aki anno már a romos Berlinben építgeti FDJ-s pályafutását...)


A magyar DISZ keletnémet testvérszervezete, az FDJ Szász-Anhalt tartományi irányításával 1948 januárjában bízzák meg Margot Feist elvtársnőt. Fejtágítóra a Potsdamhoz közeli Kleinmachnow-ba küldik: a fő tantárgy a Kreml urának, Sztálin életének a tanulmányozása. A magánszférára csak szűkszavúan kitérő kordokumentumok és személyes visszaemlékezések szerint az 1949 nyarán egy úttörő-delegációval már a Szovjetunióban megfordult Margot Feist és Erich Honecker legelőször igazán mélyen az év decemberében néz egymás szemébe. Két kommunista német funkcionárius számára aligha lehetne méltóbb helyszín egy hosszú kapcsolat megalapozására, mint Moszkva. A külhoni randevú ürügye, hogy a Német Népi Kongresszus legfiatalabb képviselője Margot - mint a pionírszervezet új vezetője - és az FDJ Központi Tanácsának elnöke, Erich is tagja a Berlinből a SZU-ba menesztett, Sztálin 70. születésnapját köszöntő küldöttségnek. 

Retúrjegy Moszkvába


Később is gyakran turistáskodnak a nagy testvérnél. Még röviddel azelőtt is, hogy a politikai bizottság rosszallása közepette Margot 1952 decemberében újabb leánygyermekkel ajándékozza meg szeretőjét, Honeckert. Sonjának hívják az újszülöttet. (Edith Honecker-Baumanntól csupán '55-ben válik el hűtlen ura.)


A prűd kelet-berlini pártvezetés 1953-ban, röviddel Sztálin halála után (alig kiheverve a június 17-i munkásfelkelés traumáját) még megkísérli, hogy pontot tegyen Erich és Margot vadházasságára. A frissen anyává lett elvtársnőt Moszkvába küldik komszomoliskolába. A Szovjetunióban egy éven át eszmeileg és orosz nyelvileg tuningolt, ám érettségivel sem bíró ifjú hölgyre hazájában a Népoktatási Minisztérium tárt kapukkal vár: a pedagógusképzés lesz a területe. A következő esztendő is felejthetetlen. Az NDK belépett a Varsói Szerződésbe, Erich Honecker pedig oltárhoz vezeti kedvesét, második gyermeke édesanyját.


Szinkronkarrier

A hidegháborús ötvenes években mindketten szinkronban lépkednek a karrierlétrán. Az FDJ-ből kiöregedett férjet a politikai bizottság rendes tagságával és az Egységpárt KB-titkári posztjával ajándékozzák meg - s így Walter Ulbricht után a DDR második emberévé válik -, míg neje 1958-tól a népoktatási és tudományos tárca helyettes minisztereként tevékenykedik. Midőn Tyereskova '63-ban a Vosztok 6 fedélzetén meghódítja a világűrt, s a nyugatnémetek a Bundesliga startjának örvendhetnek, Genossin Minister (miniszter elvtársnő) hivatalos megszólítással teljesen átveszi a hatalmat Margot Honecker, hogy huszonhat évre bebetonozza magát az oktatásügybe. Sokan szerették a talpraesett, nagy munkabírású, fiatalos, csinos politikusnőt hazájában, s külföldön is csodájára jártak. 


Történetünk hősnőjének imázsa éppen 1971-ben "ugrik meg" hirtelen, hiszen a veterán Walter Ulbrichttól akkor veszi át a stafétabotot a Német Szocialista Egységpárt élén Honecker. Az NDK - hihetetlenül kékes-lilás festett hajú - First Ladyje, Honeckerné elegáns kosztümjében sokak álomasszonya a hetvenes években, politikusok és proletárok, tudósok és művészek keresik közelségét. Pláne, amikor Erich Honecker 1976-ban a csúcsra jut, s a pártfőtitkári rang mellé az államtanács elnöki titulusát is megkapja.


Ha pletykálnak is a Spreenél arról, hogy Honeckerék házassága megromlott, s mindketten ifjabb partnerrel oldják a napi stresszt, a Stasi-birodalom hivatalosan továbbra is együtt teker. Brezsnyev leghűségesebb fegyverhordozója és hitvese különösen szívesen vendégeskedik Afrikában és Ázsiában. Latin-Amerikában sem csak a karibi térségre, Fidel Castro Kubájára figyelnek oda Honeckerék, hanem például Chilére is. Salvador Allende, a demokratikusan megválasztott elnök meggyilkolásának (1973) híre sokkoló Ost-Berlinben. Ki gondolta volna akkoriban, hogy a Pinochet-junta elől az NDK-ba menekülők ezrei között ott van a Honecker házaspár majdani veje is...

Szinkronbukás

Politikai elemzők szerint Mihail Gorbacsov nyolcvanas évekbeli felbukkanása a Kremlben legalább annyira megrázza a Moszkvához hű kelet-berlini pártvezetést, mint anno Allende halála. Margotnak kemény riválisa lesz a fiatalabb, angolul jól beszélő Raisza Gorbacsova. A Trabant-állam polgárai reménykedve hallgatják a peresztrojkáról és glasznosztyról érkező kósza örömódákat. Az NDK megalapításának 40. évfordulójára rendezett, 1989. októberi parádén - ma már tudjuk - keserű búcsúcsókot kap Honecker "Gorbi"-tól. Még abban a hónapban útilaput kötnek Erich talpára, s (négy évtizede honanya) felesége is felmentését kéri. Szinkronbukás.


A berlini falomlást követően, hosszú huzavona után a már újraegyesített Németországból 1992 júliusában engedélyezik a volt miniszter asszonynak, hogy lányához, Sonjához és unokájához, Robertóhoz Santiago de Chilébe kitelepüljön. A súlyos rákbeteg Erich Honeckernek 1993 januárjáig kell várnia a moabiti börtönkórházban, hogy felszállhasson a Dél-Amerikába induló repülőgépre. Még tizenhat hónapot él. Felesége tizennyolcadik éve emigráns. Egy aktuális videófelvétel szerint, a most 83 esztendős Margot hű maradt a kudarcot vallott komunizmus eszméjéhez: távol Európától, de megünnepelték múlt ősszel a DDR alapításának 60. évfordulóját. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ