RSS Feed

Cenzúra a vásznon - Betiltott filmek

Mohai Szilvia - 2010. 08. 15. 12:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Cenzúra a vásznon - Betiltott filmek

Korukat meghaladó rendezők, rossz korban születő alkotások, értetlen nézők, szigorú politika, kedvezőtlenül feltüntetett nemzetek - és a cenzúra felmászik a vászonra. Leporoltunk és górcső alá vettünk 5 betiltott mozifilmet a múltból, melyek közül némelyik valódi mestermű, némelyik azonban nem biztos, hogy kiállta az idő próbáját.

 

 

1. Salo, avagy Sodoma 120 napja

 

Pier Paolo Pasolini utolsó, ellentmondásos filmje több országban még ma is tiltólistán szerepel, illetve erősen megvágott formában nézhető. A de Sade márki regénye alapján készült, Olaszországban, a fasiszta megszállás idején játszódó filmben a hatalom képviselői válogatott kínzásokban részesítenek fiatal lányokat és fiúkat. Az alkotás 1975-ös párizsi ősbemutatóján több nézőt olyannyira sokkolt a brutális látvány, hogy vetítés közben elhagyta a mozit. A magyar bemutató 1988-ban volt, a franciához hasonló fogadtatás miatt azonban a néhány nappal későbbre meghirdetett előadások elmaradtak. Az ezt követő években az egyik mozi néhány alkalommal vetített egy megvágott változatot. Ausztráliában 1976-ban "illetlenségére" hivatkozva betiltották a filmet, majd 1993-ban ismét bemutatták, ám 1997-ben újra betiltották, és a tiltás azóta is érvényes. Nagy-Britanniában a Brit Cenzúrabizottság (BBFC) 1976-ban elutasította a filmet, ám 1977-ben mégis megpróbálták bemutatni, míg a rendőrség meg nem szállta az épületet, ahol a vetítés folyt. Vágatlan verzióját végül 2000-ben engedélyezték. A filmet több más országban, így Németországban és Olaszországban is betiltották. 

 

2. Passió

 

Mel Gibson 2004-es rendezése Jézus életének utolsó tizenkét óráját, szenvedéseit, megkorbácsolását és kereszthalálát mutatja be rendkívül naturalista ábrázolással. A filmet többek közt antiszemitizmussal, történelmietlenséggel, a felekezetek közti béke megsértésével vádolták. A film francia vetítésének megakadályozása ellen három francia férfi a párizsi bírósághoz fordult, ám keresetüket elutasították. Több országban, Iránban, Malajziában (a nem keresztény vallásúak számára) vagy Burmában azonban betiltották a filmet.
 

 

3. Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika

 

Larry Charles 2006-os, a brit komikus, Sacha Baron Cohen főszereplésével készült áldokumentumfilmjét "vacaknak, durvának és nevetségesnek" titulálva az egész arab világban betiltották. A film, melyben a humorista a saját maga alkotta szatirikus karaktert, Borat Sagdijev-et alakítja, aki beutazza az Egyesült Államokat, hogy útifilmet készítsen, "művelődjön", és hírnevet szerezzen Kazahsztánnak, az USA-ban és Kanadában az ezer mozinál kevesebben bemutatott filmek körében rekordbevétellel indított. Az alkotást Libanon kivételével az összes arab országban betiltották. A dubai cenzorbizottság több tagja kisétált a teremből a film vetítése közben, megjegyezve, ha eltávolítanák az alkotásból az összes túl durvának ítélt részt, mindössze félórányi anyag maradna meg. A Boratot Oroszországban (durvasága okán), Kínában (vérfertőzés ábrázolása miatt), Kazahsztánban (amiért sértően ábrázolta az országot és a kazah népet), Szingapúrban (a filmen megjelenő túlzott meztelenség miatt), Malajziában és Törökországban is kitiltották a mozikból. 4. A da Vinci-kód

 

Ron Howard Dan Brown azonos című regényéből készült 2006-os filmje ellen azon állításai miatt, miszerint Jézusnak felesége és gyermeke volt, és ma is élnek leszármazottai, a katolikus egyház több országban is tiltakozott. Az egyház egyes tagjai a regényhez hasonlóan a film bemutatása ellen is felléptek; némely katolikus szervezet pedig, mint például az Opus Dei, tiltakozó kampányt indítottak. A könyv ellen indult plágiumperek a film betiltását is szerették volna elérni. Több államban, mint Szamoán, a Salamon-szigeteken (arra hivatkozva, hogy "az alkotás aláássa a kereszténység alapjait az államban"), Sri Lankán (miután katolikus hitre áttért felesége meggyőzte az állam elnökét, hogy így tegyen), Burmában, a Vatikánban és Iránban be is tiltották az alkotást. 

 


5. A tanú

 

Bacsó Péter 1969-es filmjét elkészülte után azonnal betiltották, és csak tíz év elteltével mutatták be először. Bacsó alkotásában groteszk módon mutatta be a szocialista rendszer visszásságait, illetve kifigurázta a hatalom több korabeli képviselőjét. Bástya elvtárs figurájában például a személyi kultusszal övezett Rákosi Mátyás és a korabeli honvédelmi miniszter, Farkas Mihály vezérezredes jellemvonásai ötvöződnek, Virág elvtárs pedig Péter Gábor ÁVH-vezér megtestesítője. Néhány ismert film, amelyet még betiltottak a világ valamely országában:
Mátrix - Újratöltve, A bádogdob, Ben-Hur, Egy gésa emlékiratai, Cannibal holocaust


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ