RSS Feed

Szeretem Budapestet

Mohai Szilvia - 2010. 03. 14. 18:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szeretem Budapestet

Szemetes utcái, összefirkált falai, hajléktalantanyái és állandó közlekedési dugói ellenére igenis szeretem Budapestet, vallják sokan. A fővároshoz különböző módon kötődő személyiségeket kérdeztünk arról, ők miért szeretik Budapestet.

Beleznay Éva fővárosi főépítész számára Budapest az egyik legizgalmasabb város Európában, ám sajnos, a szépségei helyett csupán napi problémáit látó lakói miatt ezt "nem tudja magáról". Pedig minden nap szolgál valami meglepetéssel: nem csak a külföldieknek, hanem nekünk is.
 
"Sokan nem elég büszkék Budapestre, pedig megérdemelné. Ahogy reggelente az Erzsébet hídon vagy a Lánchídon áthaladva körülnézek, minden nap új arcot mutat: egészen más napsütésben, ködben, esőben. Az emberek hitetlensége nagyon zavar, hiszen itt igenis lehet jó várost csinálni, mi is ezen dolgozunk, a Budapest Szíve vagy a Duna-part fejlesztési program segítségével a főváros remélhetőleg pár éven belül kiteljesedhet. A magyarok gyakran szívesebben keresnek problémákat, mint megoldást azokra; de szerencsére, a "Budapesti Olimpia 2020" építészeti pályázat tapasztalatai alapján úgy látom, a fiatalabb generáció már a kiúttal is foglalkozik. Az 1989 utáni, a hiányt sürgősen pótolni kívánó fejlesztések inkább mennyiségiek voltak, mint minőségiek; és senki sem fordított elég figyelmet a közösségi terek kialakítására. Pedig az emberek szeretik egy pillanatra elfelejteni a nagy sietséget, és leülni egy padra a parkban. A következő három évben a teljes belvárosi térség arculata megváltozik: több lesz a díszburkolat, a zöld, a víz, a pad. A külső kerületek "helyi belvárosai" is újjászületnek, új Liszt Ferenc terek és Ráday utcák várják az ott lakókat egy jó kávéra, teára, beszélgetésre. Budapestet nagy ellentmondások feszítik belülről: kétarcú, mint a jin-jang, a magas kultúra és a szubkultúra, a régi és az új, a búskomor és a vidám vonzó egyvelege. Szerintem ez az, amit a külföldiek a leginkább szeretnek bennünk, magyarokban és fővárosunkban: kiszámíthatatlanok vagyunk, minden pillanatban szolgálunk valamilyen meglepetéssel."
 

Moravcsik József,
a Szeretem Budapestet Mozgalom titkára a kezdeményezés tagjaként felveszi a harcot a fővárost elborító szemét és illegális plakátok ellen, magánemberként viszont csodálja a régi épületek belső tereit, és szenvedélyes kerékpárosként nem azon kesereg, hogy kevés a bicikliút: arra kerekezik, ahol van.
 
"Nagyon szeretem Budapest eklektikus építészetét, a régi épületek belső tereit: a Magyar Nemzeti Bankét, a Párizsi Nagyáruházét, a Parlamentét, az Operaházét, a kávéházakét, fürdőkét. A világ egyik legszebb városában élünk, de mivel minden nap ezzel szembesülünk, mi már észre se vesszük, csak az a külföldi, aki csupán egy hetet tölt el itt - ahogyan a görögök sem mondanak hálát naponta a tengerpartjukért. Gyakran maguk a budapestiek sem ismerik eléggé lakóhelyüket, és olyan csodák mellett mennek el vakon, mint a Fiumei úti sírkert vagy a hetedik kerületi Palotanegyed bérházainak homlokzati freskói. Szenvedélyes biciklistaként az utak számát természetesen én is keveslem; de tény, hogy ha az ember előveszi a főváros kerékpárút-hálózatának térképét, láthatja, így is bőven van lehetőség: a Wesselényi vagy a Dohány utcában például remekül megfér a két kerék a négy mellett. Dicséretes, hogy évről évre egyre többen pattannak bringára, de akkora kerékpárparadicsom, mint mondjuk Amszterdam, nem leszünk soha, a város földrajzi adottságai miatt sem."
 

Bächer Iván
író, újságíró szerint sok Budapest van. Az egyiket nem szereti az ember, a másikat kevésbé szereti, a harmadikat nagyon. A városnak alig van olyan része, melyhez ne fűződne valami emléke, de jelenleg Újlipótvárosban érzi magát a legjobban.
 
"Az, hogy szeretem-e Budapestet, olyan kérdés, mint, hogy szereti-e az ember a szüleit. Persze, hogy szereti, legalábbis szélsőséges eseteket leszámítva; szereti, miközben tisztában van fogyatékosságaikkal, hibáikkal, sőt, akár bűneikkel is; haragszik rájuk, majd megőrül tőlük, de hát azért, ugye, mégis csak... Budapest sokféle, sok Budapest van, az egyiket nem szereti az ember, a másik Budapestet kevésbé szereti, a harmadikat nagyon... Mivel már öreg vagyok, és sok helyen laktam, éltem, tanultam, dolgoztam, jártam Budapesten, különböző korszakaim voltak. Most éppen Újlipótvárosban vagyok leginkább honos, itteni kedves helyeimet felsorolni nem lenne elegendő idő. A városnak alig van olyan része, melyhez ne fűződne valami emlékem. Azonban, jelenleg szinte egész Budapest egy nagy probléma: nincsen gazdája, nincsen vezetése, nincsen szelleme - ez egy szétesett város."


Bajor Imre
színművész szerint elég felülni a kettes villamosra, és végigmenni a vonalán, ha Budapest legszebb részeit szeretnénk látni. Számos emlék köti a főváros szinte minden pontjához, a legkedvesebbek a Műjéghez és a Kodály köröndhöz. Csak azt sajnálja, hogy nem fogja megérni, míg az összes gyönyörű belvárosi épületet felújítják.

 
"Budapest gyönyörű, de élhetetlen. Egyrészt megfizethetetlen élmény az a látvány, ami éjjel, Pestről Budára áttekintve az ember elé tárul: a kivilágított hidak, épületek - másrész viszont képtelenség parkolni, az állandó építkezés miatt felhúzott állványok csúfítják a környezetet, és lehetetlen kikalkulálni, mennyi idő alatt ér át az ember mondjuk Újpestről Nagytéténybe, hiszen néha negyven perc, máskor két óra az út. Számos emlék fűz a fővároshoz: Újlipótvároshoz kötődöm a legjobban, hiszen ott nőttem fel. A gimnáziumi évek alatt iskola után megszálltuk a Kodály köröndöt, az volt a második otthonunk. Elfoglaltuk a padokat, mindenkinek megvolt a maga helye, egész délutánokat töltöttünk el ott. Az első önálló lakásom Óbudán volt, nagyon megszerettem az ottani hangulatot, a kocsmákat. Rengeteget korcsolyáztam a Műjégpályán, sétáltam a Vajdahunyadvárban, a Hősök terén... Idősebb korában viszont már jobban érzi magát az ember vidéken: egy idő után elég a nyüzsgésből."
 


Marsi Anikó
televíziós műsorvezető első kisfia születése után maga mögött hagyta a fővárost, és Siófokra költözött. Bár a gyermekneveléshez a nyugodt vidéki környezetet tartja ideálisnak; kirándulni azóta is nagyon szívesen jön Budapestre, ahol több kedvenc helye is van.
 
"Budapest csodálatos város, nagyon szépnek látom a mai napig, holott már évek óta nem lakom ott. Kisgyermekes anyukaként a vidéki életet részesítem előnyben, itt nincs sem zaj, sem rohanás, a fiaim sokkal nyugodtabb környezetben nőhetnek fel. A fővárosban zavart a tömeg, a szmog, a kosz, és az is, hogy ha az ember el szeretne jutni valahova, sokszor szinte a fél napot a buszon vagy az autóban kell töltenie. Azonban, mióta Siófokon élünk, jobban észreveszem Budapest szépségeit - úgy tűnik, ezt is akkor tudja igazán értékelni az ember, ha egy kicsit eltávolodik tőle. Nyaralni és kirándulni mindig szívesen utazunk a fővárosba: szeretünk sétálni a Duna mindkét partján, illetve gyönyörködni a felújított belvárosi épületekben, például a hetedik vagy a kilencedik kerület utcáit róva."
 
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ