RSS Feed

Liliom legendája

M. A. - 2010. 03. 11. 13:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Március 12-én mutatják be a Magyar Színházban Molnár Ferenc: "Liliom" című színművét. Guelmino Sándor rendezésében elevenedik meg a külvárosi legenda. Ahol a ligeti romantika már a múlté, de a külvárosi fiatalok sorsa, kitörési kísérletei ma is ugyanolyan reménytelenek.

Molnár Ferenc hatalmas színműírói életművének egyik leghíresebb, legsikeresebb drámája a Liliom, a melegszívű hintáslegény és az egyszerű, de a hintáslegénybe egy életre szerelmes cselédlány megható, szentimentális története, életkép a Liget elesett, mégis - minden "rosszaságuk" ellenére - tiszta szívű alakjairól.

 

A Liliom egy kültelki hintáslegény életének és halálának története. Adott még két nő: az egyik a munkaadója, a rámenős özvegy, aki mindaddig birtokolja őt, amíg meg nem jelenik színen Julika, a szelíd és konok cselédlány. Molnár darabja a 20-30-as évek Budapestjét, a kabaré atmoszféráját idézi. Bohócos vásári komédia, tragédia, burleszk, alávetettség, kiszolgáltatottság, diadal, élet. A dráma nyelvezete szabatos, könnyed, de egyéniség és költőiség nélkül.

 

Liliom (Gémes Antos) nem más, mint a vurstli nagyhangú, hirtelenharagú csalogatója, a nők bálványa, aki dacból és mélységes igazságérzetétől vezérelve kiáll egy ismeretlen lány mellett, vállalva, hogy Muskátné (Kubik Anna), a körhintatulajdonos kirúgja az állásából. Az ismeretlen, tiszta lány, ki tudja miért, de osztozik Liliom sorsában. Két, a Paradicsomból kiűzött, otthontalan ember talál társra a ligeti éjszakában. Egyre mélyülő szerelmüket még egymás előtt is titkolják, de amikor Liliom megtudja, hogy Juli (Balsai Mónika) gyermeket vár, mindent egy lapra tesz fel: rabolni indul a gyengeségét, befolyásolhatóságát kihasználó Ficsúrral (Pál András). A rablási kísérlet azonban balul sül el: letartóztatják, és úgy érzi, mindent elveszített. Maradék büszkeségét mentve, a halálba menekül...

 


Fotó: Kanyó Béla
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ