RSS Feed

A fasizmus ellen

Varga Gábor - 2010. 03. 06. 11:24:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szombaton délelőtt roma és antifasiszta szervezetek képviselői álltak őrt az Ismeretlen katona emlékművénél, a Hősök terén.

A tisztelgéssel a közelmúlt romagyilkosságaira emlékeztek és arra hívták fel a figyelmet, hogy hová vezet a szélsőjobboldali eszmerendszer feléledése. A helyszínen eredetileg a szélsőséges Nemzeti Forradalmi Párt tartotta volna kampányrendezvényét, de a szervezet végül lemondta az eseményt.
Az újkori militáns alakulatok jelenléte illetve a rasszista cselekedetek ellen installációkat helyeztek el, melyeken a romagyilkosságok fényképei és az áldozatok névsora volt látható.

                                                                                    Nácik, kifelé!Délelőtt 10 órától délután 5-ig négy-négy ember váltotta egymást, így tisztelegve az áldozatok emléke előtt. Az első váltásban ott láttuk Hanti Vilmost, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnökét, valamint Teleki Lászlót, az MSZP kisebbségügyi ügyvivőjét. Az eseményen tiszteletét tette Vágó István és még jó néhány közéleti személyiség is.

                                                               A MEASZ állt a kezdeményezés élénBohus László, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke fontosnak tartotta a helyszínválasztást, mert a Hősök tere díszletei között szerették volna rádöbbenteni az embereket, hogy a fasiszta pártok mutatta út hová vezet. "Remélem, megmutathatjuk újnáci vendégeinknek, hogy mi vagyunk többen"-mondta.

                                                                  Vágó István ezúttal válaszolt, nem kérdezettSajnos, ha ezt nem is mutatták meg (alig nyolcvanan-százan voltak jelen), azért jó volt látni, hogy vannak, akik szót emelnek az újjáéledő náci ideológiák ellen.


                                                                              Mementó a meggyilkoltakért


                                                               ...akit a legmélyebben érintett a gyász                                                      Teleki László és Hanti Vilmos tisztelgett előszörFotó: Varga Gábor


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ