RSS Feed

A jogász válaszol

Mix - 2010. 03. 03. 15:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A jogász válaszol

Olvasóink kérdéseire Dr. Csonka Ernő ügyvéd válaszol. Ha kérdése van, küldje el a szerkeszto@mixonline.hu címre.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
 
Szeretném megkérdezni, hgy édesanyám 2010.02.09-én elhunyt és a tárgyhavi nyugdíját odaadták nekem, mert azt mondták ez még jár, ez hagyatéknak, örökségnek számít-e? Ápolási díjon voltam vele itthon kb. 10 éve, az én lakásomban lakott, semmi nem volt a nevén, tehát semmi egyéb dolog nem számít örökségnek utána. Lesz-e ez esetben hagyatéki eljárás?

Anyagi helyzetemre vonatkozólag köztemetést voltam kénytelen kérni, mert a havi ápolási díjam összege 33.500 forint. Édesanyámnak van egy másik gyermeke, aki munkanélküli, (nem velünk lakik, van saját családja,)  de csak regisztrálva van, mert már semmilyen juttatást, járadékot nem kap. Az említett tárgyhavi nyugdíj kettőnk öröksége-e, tehát el kell-e vele feleznem?

Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm,
tisztelettel: Éva


Tisztelt Éva!

Hagyatéki eljárás akkor kötelező, amennyiben a hagyatékban pl. belföldi ingatlan, vagy a 300 ezer Ft értéket meghaladó ingó található. Amennyiben nincs az édesanyjának végrendelete a hagyaték tárgyait a testvérével fele-fele arányban öröklik. A végrendeletben az örökhagyó ettől eltérően rendelkezhet.

   
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Társasházi lakásomban 3 db vízóra van. Természetesen külön kapom mindegyikre a számlát, darabonként elszámolva az alapdíjat. Ezt nem sérelmezem, mivel az alapdíjat maga az óra használatáért kell fizetni. Mindegyikhez az elfogyasztott víz arányában csatorna díjat számolnak fel, ez is rendben van. Viszont a csatorna használat alapdíját is külön felszámolják mind a 3 vízórára, pedig egyértelmű hogy ugyanazon lakáson belül van, és csak egy csatornát használok. Erre szeretnék válasz kapni, jogos-e a szolgáltató részéről ez a számlázási módszer?

Köszönettel: László


Tisztelt László!

Az Ön által feltett kérdésre a válasz valószínűleg a közüzemi szerződésben található, a szolgáltató a jogszabály és a közüzemi szerződés alapján köteles eljárni. A közüzemi szerződések gyakran terjedelmes okiratok, általános szerződési feltételekkel kiegészítve. A közüzemi szerződésben foglalt tisztességtelen általános szerződési feltétel bíróság előtt megtámadható.
 
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Személyi kölcsönt vett fel az ismerősöm, én és a barátja elmentünk kezesnek. Fél év után nem fizette a kölcsönt. Nekem a munkanélküli segélyem 30.000 forint, van még 7000 forintos gyerektartásom, amit rendesen fizetek és három kiskorú gyermekem. Mennyit vonhatnak le tölem?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: András


Tisztelt András!

Ha végrehajtási eljárást folytatnak Ön ellen a tartozás behajtása iránt a munkanélküli ellátásból legfeljebb 33%-ot vonhatnak le tartásdíj, vagy jogalap nélkül felvett ellátás fejében.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A páromék egy rendőrnőnél dolgoztak, ablakokat cseréltek. Nap végéig nem volt probléma, de mikor végeztek, a tulaj szólt, hogy eltűnt a táskája nem kevés készpénzzel. Rendőrt hívott, azok átkutatták a kocsijukat és őket is megmotozták, majd elengedték őket. Másnap telefonon hívták a páromat a rendőrségről, hogy azonnal menjen be kihallgatásra. Ott kiderült, hogy már a párom a gyanúsított és poligráf tesztre kell menie. Szeretném megtudni, hogy ez hívatalos eljárás-e hogy telefonon hívják be, és a tesztet kinek kell fizetnie? Mi tehetünk valamit? Esetleg feljelenthetjük-e rágalmazásért, hisz nincs ellene semmi bizonyiték?
 
Tisztelettel: Katalin


Tisztelt Katalin!

Jogszerű eljárás, ha a rendőrség rövid úton (pl. telefon) idézi az érintettet a kihallgatásra, vagy egyéb nyomozati cselekményre. A bűnügyi költség viseléséről a hatóság határozatban rendelkezik. Feljelentés megtétele előtt javaslom, hogy ügyvéddel konzultáljon az ügyről.
 
Tisztelt Ügyvéd Úr!


A probléma, mellyel Önhöz fordulok bagatellnek tűnhet, de teljesen megkeseríti az életünket. Ősszel költöztünk Budapestről vidékre a csendesebb, nyugodtabb környezet érdekében, de sajnos a számításaink nem váltak valóra. Közvetlen szomszédunkban két vizslát tartanak. A kutyák reggeltől estig vonyítanak, ugatnak. Ha az egyik befejezné, kezdi a másik, és fordítva. Embereket, állatokat, vonatot, mindent ugatnak. A többi szomszédnak is vannak kutyáik, de összesen nem okoznak olyan zajterhelést, mint ez a kettő. Erre kelünk, erre fekszünk (de nem alszunk), pihenni, olvasni nem tudunk. Nem is merek belegondolni, mi lesz, ha gyermeket szeretnénk, és egész nap itthon leszek majd. Kérem, segítsen, mit tudunk jogilag tenni, hogy a következő húsz évünket ne így kelljen leélnünk!

Üdvözlettel: Anett


Tisztelt Anett!

Az ügyben birtokvédelmi eljárás kezdeményzehető a jegyző (ha egy éven belüli a zavarás) vagy helyi bíróság (ha egy éven túli a zavarás) előtt. Ha kérelme megalapozott a hatóság kötelezheti a kutyák gazdáját a zavarás megszüntetésére. Érdemes volna megnéznie azt is, hogy az önkormányzat alkotott-e rendeletet a helyi állattartás szabályairól, és azt a kutyatulajdonos betartja-e.
 
Tisztelt Ügyvéd Úr!

16 évesen teherbe ejtettem a barátnőmet, akinek más kapcsolata is volt rajtam kívül. Most szeretné elvégeztetni az apasági tesztet /a gyerek már 3 éves/. Én annak idején odaadtam az abortuszra a pénzt, mivel nem akartam gyereket, és nem is bíztos, hogy az enyém. Most mit tehetek? Nem szeretném lekötni magam anyagilag sem, a minimálbérem mellett.

Szívességét köszönöm: Arnold


Tisztelt Arnold!

A származás megállapítását, gyermek és az apa jogállásának rendezését polgári peres eljárás útján lehet rendezni. A per megindítása előtt javaslom, hogy ügyvéddel egyeztessen.


Tisztelettel:

Dr. Csonka Ernő ügyvéd


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ