RSS Feed

Az élet édes íze: A csokoládé története

Mohai Szilvia - 2010. 03. 02. 17:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az élet édes íze: A csokoládé története

Gombóc Artúr és a világ további kilencven százalékának kedvenc eledele, telis-tele boldogsághormonnal. Alkalmas desszertnek, búfelejtőnek, kedvcsinálónak, ajándéknak. A legfinomabb édesség történetének jártunk utána.

A kakaóbabból készült nyalánkság magyar (illetve angol, német, spanyol, olasz stb.) neve az eredeti azték elnevezésből (xocolatl) ered. A mai Mexikó területén élő maják és toltékok a források szerint az i. e. 600-as években már művelték kakaócserje-ültetvényeiket. A kakaóbab értékes cikk volt, fizetőeszközként és szertartások kellékeként egyaránt használták. A 13. században az aztékok leigázták egész Közép-Amerikát, és a legyőzött törzseknek hódolatuk jeleként kakaóbabot kellett szolgáltatniuk hódítóik részére.
A 16. századra a xocolatl II. Montecuma azték uralkodó kedvenc italává vált. Mikor 1519-ben Hernán Cortés spanyol konkvisztádor Mexikóba érkezett, Montecuma megkínálta az édes itallal, mely kakaóból, fahéjból, ánizsból, chiliből, kukoricalisztből és vízből készült. Mivel az ital elkészítése meglehetősen bonyolult volt és hosszú folyamatot vett igénybe, a vendég megkínálása nagy megtiszteltetésnek számított. Cortés 1528-ban vitte Spanyolországba az első kakaóbab cserjét, és annak élvezeti, illetve gazdasági előnyeit felismerve elrendelte egy spanyol kakaóültetvény kialakítását, hogy azon a cserekereskedelemben jól használható kakaóbabot termesszenek. 1569-ben V. Pius pápa még nem gondolta, hogy a furcsa ízű ital bárkinek is a kedvence lehet, így fogyasztását a böjt ideje alatt is engedélyezte.
És a csokoládé meghódítja Európát...

A forró csokoládét Európában a 17. században kezdték el inni: 1615-ben Ausztriai Anna feleségül ment XIII. Lajos francia királyhoz, és az udvarba vitte magával a csokit is. Angliában II. Károly uralkodása alatt vált népszerűvé az édesség: az első, étlapján csokoládét is kínáló étterem 1657-ben nyílt meg. A 17. század végére a csoki már Belgiumban, Németországban és Svájcban is népszerűvé vált. Az első angol csokoládégyár 1728-ban épült Bristolban Walter Churchman vezetésével, akitől Joseph Fry vásárolta meg az üzemet a kakaógyártás szabadalmi jogával együtt.
Fry kísérletezni kezdett az édességgel, és 1847-ben elkészítette az első étcsokoládét. Közben 1828-ban Coenraad Johannes van Houten holland vegyész feltalálta a kakaósajtoló-gépet, melynek segítségével sikerült kivonni a kakaóbabból a zsíranyag egy részét, így javult a csokoládétermékek minősége, és könnyebben emészthetőek lettek. Az első csokoládészelet a svájci Henri Nestlé gyárában készült 1876-ban. A csokoládéfinomítás módszerét, illetve a lágy, könnyen olvadó fondant csokoládét Rodolphe Lindt svájci gyárában fejlesztették ki 1880-ban. Lindt további kakaóvajat adott a masszához, és hosszú időn át kevergette, így egy sima állagú, finom csokoládét kapott, melyben már nyoma sem volt az addig oly jellemző szemcséknek.
Manapság a csokoládék igen széles tárházából válogathatunk, Gombóc Artúr összes kedvencét megtaláljuk a polcokon, mindenféle ízben és formában. Ét-, tej- vagy fehér, epres, málnás, barackos vagy mogyorós, grillázsos, kekszes, gyömbéres, mogyorókrémes... Drazsé, tábla, szelet, bonbon... Szinte nincs is olyan, aki ne szeretné, hiszen boldogsághormonokat szabadít fel, hű társunk egy egyedül töltött éjszakán (persze, csak arra a tíz percre, míg meg nem esszük), a fogyókúra legjelentősebb ellenérve, ideális ajándék kollégáknak, ismerősöknek és távoli rokonoknak. És persze magunknak is, egy szomorú, esős, hideg, magányos napon. Hiszen mi esne jobban, mint egy finom, édes forró csoki a kanapén, egy puha takaróba burkolózva...


Fotó: - a -
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ