RSS Feed

A jogász válaszol

Mix - 2010. 02. 08. 17:29:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A jogász válaszol

Olvasóink kérdéseire Dr. Csonka Ernő ügyvéd válaszol. Ha kérdése van, küldje el a szerkeszto@mixonline.hu címre.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

17 éves vagyok, édesanyám 3 éves koromban meghalt, azóta a nagynénikém a gyámom. Neki van egy 16 éves fia. A kérdésem az lenne: én úgy tudom, hogy évente számot kell adnia a kiadásokról és a bevételekről. Tehát bármit vett nekem, arról áfás számlát kellett íratnia. Viszont, amit az ő fiának vett, arról is az én nevemre íratta az áfás számlát, és ugyanúgy hozzácsatolta az éves számadáshoz. Tudtommal ez nem jogos. Kérhetek-e kártérítést? Vagy mit tehetek az ügy érdekében?

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:Gábor


Tisztelt Gábor!
 
Jól tudja, hogy csak azokat a bevételeket és kiadásokat lehetséges az éves elszámolásban szerepeltetni, amelyek az Ön szükségeleteivel kapcsolatban felmerültek. Az elszámolás valótlanságát a gyámhatóság előtt írásban tudja vitatni.
 
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Pár napja autóbalesetet szenvedtünk, személyi sérülés nem történt. Szabályosan haladtunk 40-50-nel a sávunkban, mikor egy hölgy belénk rohant szemből úgy, hogy az autónk 360 fokot fordult. A legnagyobb probléma az, hogy a szonda kimutatta, hogy a férjem szervezetében 0,79 ezrelék alkohol volt és ezért a helyszinen elvették a jogosítványát. Kérem segítsen, hogy ilyen esetben mi várható, mennyi időre vehetik el a jogosítványát és milyen büntetés várható? Hiába nem mi voltunk a hibásak, az alkohol miatt gondolom az egész büntetést a férjem kapja.

Tisztelettel: Éberfiné Zita


Tisztelt Zita!
 
Az ittas vezetést a törvény bünteti, elkövető az a személy lehet, aki ittas állapotban vezette a gépjárművet.
 
Az esetleges kártérítési perben azonban kármegosztás is szóba kerülhet, ha megállapítható, hogy a sérülést szenvedett személy magartatása is közrehatott a kár bekövetkeztében.
 
A büntetés mértékére vonatkozólag nem szeretnék tippelni, mivel azt az eset összes körülménye alapján a bíróság feladata eldönteni. 
 

Tisztelettel:
 
dr. Csonka Ernő


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ