RSS Feed

Lakat alatt - Híres börtönök

Malina Adrienn - 2012. 04. 12. 17:44:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lakat alatt - Híres börtönök

Magas falak, súlyos zárkaajtók, és megszokhatatlan szürkeség. Általában ez jut eszünkbe a börtönökről. A világ minden táján akadnak zárkák, amelyek ideiglenes vagy állandó lakhelyet biztosítanak a bűnözőknek. Szétnéztünk, hogy hol nem érdemes "szállást foglalni".

Alcatraz - a világ leghíresebb börtöne

 


Az Alcatraz sziget a San Francisco-öböl közepén, az USA-beli Kalifornia államban található. A Szikla néven elhíresült hely eredetileg világítótoronyként szolgált. Később katonai erőd lett, még később katonai börtön, végül 1934-től szövetségi fegyintézmény. Leghíresebb foglya a mára legendássá vált, hírhedt maffiafőnök, Al Capone volt. 1963-ban Robert Kennedy döntésének eredményeképp a börtönt bezárták. Azóta turisztikai látványosság lett, a mai napig látogatható. A börtön 29 éves működése alatt 14 szökési kísérlet történt, melyekben 36-an vettek részt, ebből 23-at elfogtak, 6-ot lelőttek, 2 pedig megfulladt. Valószínűleg az ismeretlen sorsú maradék 5 rab is hullámsírban végezte. Egy legenda szerint a szigetet körülvevő öblöt benépesítő cápák miatt innen lehetetlen volt megszökni. De ez nem igaz: a Szikla környéki vizekben ugyanis csak közepes termetű, dögevő cápák élnek, amelyek nem veszélyesek emberre. 1963 március 23-án hagyták el az utolsó rabok a szigetet. Helyét az Illinois állambeli Marionban újonnan épített maximális biztonságú börtön vette át. 
Zeng a Sing Sing

 

New Yorktól mintegy 30 mérföldre található a Hudson folyó partján.1825-ben maguk az itt raboskodók építették; jelenleg 1745 embert tartanak fogva benne. A megannyi háborús kémet és bűnözőt vendégül látó Sing Sing múzeumot szeretne nyitni, hogy még inkább a turisták kedvébe járjon. A rabok feltehetően ezt a látványosságot annyira nem élveznék. Egyébként nem ez lenne az első eset a börtön más irányú felhasználására: 1938-ban itt forgatták az "Angyalok piszkos arccal" című filmet is, valamint Sidney Lumet 1975-ben készített "Kánikulai délután" című klasszikusában Al Pacino üvöltözi az azóta szállóigévé vált egyetlen szót: "Attica, Attica, Attica, Attica!".
 

San Pedro börtön - ahol az elítéltek cellákat vásárolhatnak maguknak

 

A San Pedro börtön La Paz (Bolívia) legnagyobb fegyintézete több mint 1500 elítélttel. A börtön kapuit átlépve azonnal feltűnik a különbség egy átlagos börtönhöz képest: játszadozó gyerekek, árusító bódék, éttermek, fodrászok, sőt, egy hotel is van a fegyintézet területén. Nincsenek viszont őrök, egyenruhák, vagy rácsok az ablakokon. Mindezért viszont fizetni kell, 1000-1500 dollár közötti összeget az ítélet hosszának és a cella minőségének megfelelően. Régebben beengedték a turistákat is, de ennek hamar vége szakadt, mivel túl sokan keresték fel őket kizárólag kokain vásárlása céljából.

 
Kreszt-i börtön - a világ legzsúfoltabbja

 

Oroszországban a szentpétervári Kreszt-i börtön érdemelte ki a világ legzsúfoltabb börtöne címet. A befogadóképessége elvileg háromezer fő, a valós létszám viszont sosem kevesebb tízezernél. Minden rabnak négy négyzetméter saját tér jut és 15 perc zuhany hetente. Bár elvileg meg fogják szüntetni, addig is valószínűleg lasszóval fogják oda az őröket, hiszen tízezer orosz elítélt mellé elkél a fegyelem.

 
ADX - a világ legbiztonságosabb börtöne

 

Az amerikai Colorado államban található építmény 1994-es megnyitása óta a börtönök királyának számít. Az elítéltek napi 23 órát töltenek egy 2x4 méteres magánzárkában. A betonból kiöntött bútorok (asztal, szék, ágy) természetesen nem mozdíthatók, a zárkából pedig még enni sem mehetnek ki a rabok. Az ablakok 10 cm szélesek, és úgy vannak elhelyezve, hogy a rabok még azt se tudják betájolni, hol lehetnek az épületkomplexumon belül.

 

Attica-i börtön: Chapman lakhelye

 

Mark Chapman több mint 20 éve tölti börtönbüntetését a New York állambeli Atticában. John Lennont, a Beatles dalszerző-énekes-gitárosát 1980 december 8-án New York-i lakása előtt lőtte le Chapman, nem sokkal azután, hogy Lennon dedikálta neki egyik lemezét.  Chapman mintafogolynak számít az attica-i börtönben. New York állam törvényei szerint húsz év börtön után nyílt lehetősége arra, hogy feltételes szabadlábra helyezését kérje, ám próbálkozása 2004 októberében harmadszor is kudarcot vallott.
 
Csillagbörtön Szegeden

 

A Szegedi Fegyház és Börtön, közismertebb nevén a Csillagbörtön. A Szegedi Királyi Kerületi Börtön építését 1883-ban kezdték meg Wágner Lajos szegedi műépítész tervei alapján. Az épületkomplexum eredetileg három funkcionális egységből állt: a két épületszárnyból álló törvényszéki fogházból, a büntetőtörvényszéki palotából és a kerületi börtönből. A II. világháború végén a börtönépületben hadifogolytábor működött. A Csillagban sok híres és hírhedt személyiség raboskodott, így Szálasi Ferenc és Rákosi Mátyás is.                                                                                          (Varga Gábor felvétele)


Fotó: - a -
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ