RSS Feed

A fogkefe története

Mohai Szilvia - 2010. 01. 31. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A fogkefe története

Lágy vagy kemény, hagyományos vagy elektromos, ujjra húzható, cserélhető fejű... Naponta legalább kétszer kerülünk vele intim kapcsolatba, mégsem ismerjük igazán. A fogkefe történetének jártunk utána.

Rágcsálás és sikálás

Fogaik tisztítására már őseink is nagy gondot fordítottak: az i. e. 4. évezred környékén Babilóniában kis fadarabokat rágcsáltak; a muzulmán világban az antibiotikus hatású tannint tartalmazó arakfagyökér szolgált ugyanerre a célra, a kínaiak pedig olyan fafajtákat használtak fogkefének, melyeknél a tisztító hatáson kívül azok aromáját is élvezhették.


Kínában készült az első sörtékkel rendelkező fogkefe is: nyélnek állati csontot vagy bambuszdarabot használtak, melyre különböző állatok (vaddisznó, ló) szőrét rögzítették. A fogkefe ipari gyártása 1780-ban indult. William Addis angol feltaláló börtönben töltött évei alatt fejlesztette ki a ma ismert fogkefék elődjét: a nyélre fúrt lyukon keresztül húzta át, majd kötötte meg a sörtéket.


Elektromos, zizegős sörték

A sörtékhez eleinte alkalmazott állatszőrt lassan felváltotta a műanyag: az első nylonsörtéjű fogkefe 1938-ban jelent meg. Három különböző keménységben gyártották őket s gyártják ma is: lágy, félkemény és kemény változatban. Az előbbit az ínygyulladástól szenvedőknek, utóbbit mazochistáknak ajánlják. 1959-ben megjelentek az elektromos fogkefék, majd további típusok is, mint a cserélhető fejű, a változó sörtehosszúságú a fogak közti szennyeződések eltávolítására, az ujjra húzható változat a csecsemők fogának tisztítására, illetve a rágható fogkefe, melyeket utazások alkalmával használhatunk.


A mai fogkefeválaszték pedig már olyan egyedeket is magába foglal, melyek első ránézésre nem is tűnnek fogkefének. Ezekkel már nem csak fogunkat, de nyelvünket, ínyünket, sőt, akár mocskos gondolatainkat is megtisztíthatjuk. A fogkefék nagy előnye, hogy ha elhasználódnak, sem kell kidobnunk őket, hiszen számos másodlagos funkcióval rendelkeznek: kikefélhetjük velük macskánk szőrét, lefesthetjük az ablakkeretet, vagy felsúrolhatjuk vele a padlót még a csempék között is.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ