RSS Feed

Rádióbörze

E. Várkonyi Péter - 2010. 01. 25. 9:20:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Rádióbörze

Diódák, rádiócsövek, ellenállások, detektoros és elemmel működő matuzsálem korú szerkezetek, egykori szakkönyvek várták új gazdájukat. Egy évben egyszer minden lekerül a padlásról és a spájzból is. Mintha a múlt köszönt volna vissza ránk Budapesten, a IX. kerületi Puskás Tivadar Távközlési technikumban. Szól a rádió...

A hatvan-hetven éves, máig működőképes rádiókat próbálták értékesíteni a csaknem a rádiókkal egyidős gyűjtők.
 Előkerültek rendre az újságpapírba csomagolt értékek. Az idősebb rádióamatőr - mert fiatal tán már alig akad közöttük -, ha úgy gondolja, jobb sorsot talál saját hírmondó eszközeinek, talicskába teszi a régiségeket. Volt, aki kétkerekű bevásárlókocsiban tolta el matuzsálem készülékét. Többen feleségüket kérték meg, hogy kísérje el erre a számukra rendkívüli napra a kisebb teherrel. Néprádió, elemes vagy detektoros csoda, mind-mind a börzére való volt.
Meg is telt a terem. Papundeklis dobozok sokasága, fóliákba zárt csövek és apró  ellenállások, amit a mai halandó fel sem ismerne. Mert bizonyára ma már kevesen tudják, mi is az a joule vagy a watt, ha egy műszeren olvassuk az írást.  A börze valamennyi amatőr rádiósa kívülről fújja e dolgokat.


Fillérekért cserélnek gazdát a már máshol nem kapható alkatrészek. Az ember azt hihetné, hogy a régi Ezermester bolt vagy a Rádió amatőrök boltja érkezett vissza e világba. Ott lehetett kapni az efféle szerkentyűket, a pult mögött álló eladók az első szóból tudták, mit is akart az ember. Ma már hiába. Nincs az az OBI, vagy Praktiker vagy akármilyen "csodaáruház", ahol ezek a cuccok megtalálhatók.

A Puskás Tivadarban feléledt az ötvenes-hatvanas évek híradástechnikája. Igaz, csak egy napra, de aki ide betévedt, csaknem tátva maradt a szája. Ezek a rádiók ma jó néhány otthon díszei is. Igaz, hangjuk már nincs, de szép fadobozuk és üveg skálájuk , ha rápillantanak, a régmúltat hozzák  az emlékezetbe.


Nosztalgia rádióbörze egy év múlva lesz. Addig, ha valaki nagyon szeretne egyet, kivándorolhat az Ecseri piacra. Ott a huszonéves fiatalember csak annyit tud mondani egy-egy készülékre, hogy "30 ezer vagy negyven, és alku nincs".  Arra már nem nagyon tud felelni, hogy van-e KY120-as cső az Orionba, vagy "B" típúsú hálózati elágazás a Tetrába. De hát ez nem is érdekes az ő számára, csak a pénz.


Így "múlik el lassan a világ dicsősége"! Így múlnak el az értékek.
Lehet, hogy ötven-hatvan év múltán az akkor 15-20 éves a ma csúcstechnológiának számító digitális technikára fog rácsodálkozni. De az már nem a mi világunk lesz...

 


Fotó: E. Várkonyi Péter
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ