RSS Feed

Moulin rouge, avagy a rúzs története

Mohai Szilvia - 2010. 01. 21. 17:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Moulin rouge, avagy a rúzs története

A dívák vöröset, az emósok feketét, az extrémek zöldet használnak, a céljuk viszont mindannyiuknak ugyanaz: vonzóvá varázsolni ajkaikat. A rúzs története a kezdetektől napjainkig.

Ősi kezdetek

A kutatások szerint már a neandervölgyi ősember is kent színes festékeket az arcára; az első ajakszínezőkkel pedig az ókorban találkozhatunk. Ötezer évvel ezelőtt, Mezopotámiában féldrágaköveket törtek össze, s porukkal festették be az ajkukat férfiak és nők egyaránt.

Az egyiptomiak ugyanerre a célra algakivonatot és hennát használtak. Az i. e. 3200 körül uralkodó Menes fáraó sírjában az ékszereken kívül különféle szépségápoló szereket, köztük rúzst is találtak a régészek.


Az első "valódi", tehát rúd formájú, tömör rúzst Abu al-Kaszim al- Zahravi arab tudós készítette el az i. sz. 10. században, Európában viszont csak az 1500-as években terjedt el I. Erzsébet angol királynő nyomán, aki előszeretettel festette vörösre ajkait.

Az Ördög műve

A későbbi századokban a rúzst az ördög művének, a prostituáltak és a színészek eszközének tartották; 1770-ben például az angol parlament törvényben ítélte el azokat a nőket, akik kisminkelték magukat azért, hogy elcsábítsák a férfiakat.

A ma is használt rúzsokhoz hasonló első darabot egy labortechnikus készítette el 1915-ben, aki az ajakszínező formáját a fegyveriparból, pontosabban a töltények alakjától kölcsönözte. Ekkor született meg a tokjából kicsavarható, kúpos végű klasszikus rúzs.


Moulin Rouge

Az 1920-as években a némafilmek sztárjai erős sminket használtak, szájukat sötétre festették. A harmincas években már nem csak a szájukra, hanem arcukra is kentek a rúzsból, pirosító helyett. A második világháborút követően a hollywoodi vígjátékok tették népszerűvé az ajakrúzst.

Az ötvenes években Elizabeth Taylorért rajongtak a férfiak, s szépségét megirigyelve a hölgyek is. Liz vérvörösre festett ajkait szerette volna utánozni minden nő, így megnőtt a kereslet a színes rudacskák iránt.


A hetvenes években bővült a paletta, a lázadók egyre extrémebb színekkel festették be ajkaikat, a diszkókorszakban megjelentek a rikító UV-narancssárgák, -lilák, és -rózsaszínek.


A csókálló

A kilencvenes években megszületett a csókálló rúzs, mellyel a sminkmestereken és a filmsztárokon kívül eddig nem sokan találkozhattak, legalábbis nem sok háziasszony, vagy dolgozó nő számol be arról, hogy ajakszínezője egészen estig kitartana. Divatos lett a szájkontúr ceruzától eltérő színű szájfény, illetve a szájfényt magában is alkalmazták.


A bőség zavara

A különböző zsírokból, olajokból és viaszból készülő rúzs manapság szinte minden színben kapható: a konzervatívabb hölgyek kedvencei, a narancssárgás, rózsaszínes és vöröses árnyalatok mellett akár ezüst, arany, kék vagy fekete rúzst is vásárolhatunk. Léteznek ízesített vagy illatosított, aloe verát, különböző vitaminokat és kollagént tartalmazó, illetve UV-szűrős rúzsok is. Ám a cél még most is ugyanaz: elcsábítani a férfiakat.

 


Fotó: - a -
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ