RSS Feed

James Cameron világa (nézzen videókat)

Regös István Attila - 2010. 01. 19. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

James Cameron világa (nézzen videókat)

Halálosztó gyilkológépek, savas vérű idegenek, tragikus sorsú óceánjáró, és egy ismeretlen világ. Ezek mozgatták meg James Cameron képzeletét. Hollywood és az egész világ a lábai előtt hever. Összegyűjtöttük a ma élő leginnovatívabb filmrendező öt legnagyobb hatású filmjét.

   James Cameron olyan, akár egy mesehős. Ha nem lenne, ki kellene találni. Mint ahogyan ő maga is kitalálta magát a 80-as évek derekán, amikor kanadában kamionsofőrként kereste a kenyerét. A Csillagok háborúja - mint olya sokakra, rá is - óriási hatással volt. Az ifjú Cameron szögre is akasztotta kamionos sapkáját, és úgy döntött, filmes lesz. Nem is kellett sokáig várnia, míg a szó szoros és átvitt értelmében is félelmetes fantáziáját rászabvadíthatta a világra. James Cameron neve mára egyet jelent a perfekcionizmussal, a minden határon túlmutató, összes akadályon tábornoki vasakarattal keresztülgázoló rendező fogalmával. Nem alkuszik, és nem is kell. Mára két filmje az első és második helyet foglalja el minden idők legsikeresebb filmjeinek ranglistáján. Ki tudja, mit hoz a jövő az 55 éves rendező számára. Hiszen ő maga a jövő.


1. A Terminátor - Halálosztó (1984)
A több idősíkon játszódó időutazásos, apokaliptikus sci-fi thriller egy csapásra felrepítette író-rendezőjét az A-listás filmesek közé. Mint ahogyan Arnold Schwarzeneggert is, akire rászabták az izomkolosszus, érzelemmentes, kegyetlen gyilkos cyborg (kibernetikus organizmus, élő szövet a belső fémvázon - a szerk.) szerepét. Cameron víziója az emberiségről amilyen cinikus és pesszimista, éppolyan reményteli, és megható. A vérfagyasztó akció tökéletes összhangban van a filozofikus, mélyebb mondanivalóval. Brad Fiedel modern klasszikus szintetizátor-zenéje pedig feltette az i-re a pontot. A Terminátort sokan B-filmként akarták leírni. Mára minden idők egyik legfontosabb sci-fijévé vált.

Kedvenc jelenetünk: Amikor Schwarzenegger megműti sérült szemét egy szikével, és amikor a rendőrörsön első ízben elhangzik feledhetetlen mondata: "Visszatérek".

2. A bolygó neve: halál (1986)
Ridley Scott 1979-es sci-fi horror klasszikusának, a Nyolcadik utas: a halál-nak folytatásában Cameron ismét hű maradt önmagához, és elszabadította a poklot. Hihetetlen látványvilággal, pengeéles és kőkemény párbeszédekkel, valamint egy felejthetetlen női főszereppel újabb szintre emelte az Alien-sorozatot. Az újonc-Cameronnak rengeteg gondja volt a forgatáson, de a rendíthetetlen direktor nem hagyta magát, a többi pedig történelem. Sigourney Weaver állítólag sokáig hezitált, hogy újra eljátssza Ripley hadnagy szerepét, ám miután elolvasta Cameron forgatókönyvét, azonnal igent mondott. Jutalma egy legjobb női főszereplő Oscar-jelölés volt.

Kedvenc jelenetünk: Amikor Ripley megpillantja a szinte elképzelhetetlenül hatalmas szörnykirálynőt.


3. Terminátor 2 - Az ítélet napja (1991)
James Cameron filmtörténelmet írt. Nemcsak ez lett minden idők egyik legjobb folytatása, de a számítógépes animáció területén is igazi mérföldkőnek számít, amely mind a mai napig megállja a helyét, hála az ILM, George Lucas trükkcége mozimágusainak, és Cameron tökéletes arányérzékének. Az emberiség pusztulása ellen folytatott küzdelem folytatódik, méghozzá Cameron hatalmas csavarral is megspékelte a sztorit, így most Arnold a jók védelmezőjének pozitív hőse szerepében tetszeleg. A látvány, az akció, az érzelmek tízszer akkorák, mint az első részben, és ezzel megszületett minden idők egyik legszuperebb sci-fije. Megint. Hát igen, James Cameron-ről nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni. És talán még ő maga sem tudta, hogy addigi szuperprodukciói csupán kisköltségvetésű diákfilmeknek számítanak mindahhoz képest, amibe hamarosan vágja a fejszéjét.

Kedvenc jelenetünk: Természetesen az, amikor Arnold azt mondja: "Hasta la vista, baby...", majd ripityára lövi az ellenséges robotot.

4. Titanic (1997)
Lehet, hogy a neve miatt választotta Cameron ezt a filmet? Hiszen ő már csak óriásokban tud gondolkodni. A tragikus sorsú luxus óceánjáró története lehetne egy üres, egysíkú katasztrófafilm (amennyiben Roland Emmerich rendezte volna). Ám James Cameron megtöltötte élettel, érzelemmel. Leonardo Di Caprio és Kate Winslet, egy szegény amerikai fiú és egy gazdag kékvér lány szerelmi története minden idők legsikeresebb filmes románcává nőtte ki (azaz süllyedte el) magát. Itt aztán minden megvan, ami ahhoz kellett, hogy néhány hónap leforgása alatt az akkoriban elképzelhetetlenül soknak számító 200 millió dolláros költségvetésből irtózatos hatalmi és kreatív harcok árán megalkotott film végül 1,8 milliárd dollárt jövedelmezzen a világ mozikasszáiban. James Cameron eposza 11 Oscar-díjat zsebelt be, ezzel beállította a Ben-Hur rejkordját, és a mai napig egyetlen filmnek sikerült azóta ennyi szobrot szereznie: a Gyűrűk Ura 3. részének. A Titanic egy időtlen, örök történet, amelyet az elmúlás melankóliája hat át, és minden porcikájából érződik James Cameron kompromisszum nélküli zsenijének hatása. Hiába, ez az ember valóban a világ ura, ahogyan azt máig vitatott, kissé szerénytelenül ható Oscar-köszönő beszédében volt bátor kifejteni. Ám a Titanic eredményeit elnézve azért van benne valami...

Kedvenc jelenetünk: Amikor Jack és Rose lesüllyednek az óceán mélyére. (Na jó, azt is szeretjük, amikor Leo lerajzolja Kate-et meztelenül... - hehe)

5. Avatar (2009)
Ez még egy egészen friss történet, bár Cameron cirka 12 éve, a Titanic befejezte óta dolgozik rajta. Nehéz szavakkal leírni azt a digitális forradalmat, amelyet az Avatar megtestesít. James Cameron előtt immáron nem létezik más akadály, mint önnön képzelete. Ismét rekordköltségvetés (300 millió dollár), speciális, általa kifejlesztett 3D-kamerák, a komputer animáció új korszaka, és egy elementáris történet soha nem látott látványvilággal. James Cameron lepipálta a világot, és törekvése néhány hét leforgása alatt világszerte 1,6 milliárd dollárt jövedelmezett. 1997 óta senki nem merte remélni, hogy a Titanicot bárki is letaszíthatja a trónról. James cameron kellettr hozzá, hogy önmagát megfossza az elsőségtől. Ugyanis az Avatarnak minden esélye megvan rá, hogy minden idők legtöbbet jövedelmező filmjévé váljon rövid időn belül. Döbbenetes az a fajta bűvös képesség, amellyel Cameron megbabonázza, és hatása alá vonja a közönségét. Úgy tűnik, ez az ember mindent tud a ma emberének tudatalattijáról, és úgy játszik rajta, ahogyan ördög a templomi orgonán. Az Avatar elvitte az idei év legfontosabb Golden Globe díjait (legjobb film, legjobb rendező), és ez azt jelentheti, hogy az Oscar-díjra is a legjobb eséllyel indul. Ha Cameron megismételné a Titanic 11 Oscaros bravúrját, úgy sokadjára írna filmtörténelmet.

Kedvenc jelenetünk: Minden, ami Pandora.

És mi jön még?
Az Avatar folytatása, valamint egy film a Hiroshima-i és Nagaszaki-i atombomba robbanásáról, illetőleg a férfiról, aki túlélte mindkettőt. Aztán pedig ki tudja. James Cameron a saját világában él. Mi pedig hálásak vagyunk, amiért megosztja velünk.


Fotó: - a -
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ