RSS Feed

Geocaching - Te is lehetsz kincsvadász!

Bárd Noémi Polli - 2010. 01. 18. 9:39:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Geocaching - Te is lehetsz kincsvadász!

A kincskeresés ősi ösztön. Szenvedély. Az ember évszázadok óta kutat valóban létező, vagy csak elképzelt kincsek után. És íme: létezik egy természetbarát hobbi, mely pont ezen az ősi, emberi felfedezési vágyon alapul. Ez a geocaching.

   Először is tisztázzuk ennek az izgalmas hobbinak az alapfogalmait: geocaching, geoláda, GPS. A geocaching elnevezés a görög eredetű, földet jelentő "geo" szócskából, és az angol "cache" szóból származik, ami rejtekhelyet jelent. A szabadidős játék lényege, hogy egyes játékosok egy úgynevezett geoládát rejtenek el az ország bármely pontján, majd meghatározzák a ládika GPS koordinátáit.

   A ládikát olyan helyen szokás elrejteni, ahova valamilyen szempontból érdemes ellátogatni. Például mert gyönyörű a táj arrafelé, mert van egy megnézésre érdemes vár, vagy várrom, vagy éppen gyönyörű a kilátás, és még ezernyi oka lehet. Egyszóval a hely olyan, ami önmagában is felfedezésre, megismerésre méltó. A többi játékos feladata ugyanis a későbbiekben a koordináták alapján a kincses ládikát megtalálni, és a lényeg, hogy eközben egyedi, páratlan szépségű tájakat fedezhetünk fel.
 

                                                                                Az apró ajándék szinte bármi lehet

   A geoláda egyébként nem más, mint egy vízhatlan dobozka - ez ugyebár praktikus, hogy évekig is a természet lágy ölén nyugodhassanak a benne elrejtett kincsek. Legtöbbször egy műanyag háztartási dobozka, aminek, ha már megtaláltuk, a belső tartalma a legfontosabb. Benne található egy füzet, és íróeszköz, így a kincskeresők feljegyezhetik, hogy mikor és ki lelt rá a kincses ládikára. Emellett van benne egy kis ajándék is, ez maga a "kincs", amit az ügyes kincskereső magával vihet, de csak akkor, ha helyette egy másik ajándékot helyez el a dobozkában, hogy a következő felfedezőnek is jusson majd ajándék. Az apró ajándék szinte bármi lehet: apró plüssfigurák, kulcstartók, műanyagkatonák, képeslapok.

   A geoládákat persze nem lehet könnyen megtalálni. Gondosan elrejtett helyeken vannak, fák odvában, sziklák rejtekében. Ezért kell a GPS. A Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület honlapján (www.geocaching.hu) pontosan rögzítik a Magyarországon lévő geoládák helyét, és az itt található koordináták alapján indulhatunk megkeresni egy-egy ládát. Később ugyanezen a honlapon a sikeres kincskeresők regisztrálhatják is, hogy ráleltek a kincsre.

                                                                    A geoládákat persze nem lehet könnyen megtalálni

   Mielőtt azt hinnénk, hogy a geocaching csak egy maroknyi ember bohókás hobbija, érdemes utánanézni a számoknak is. A magyar kincsvadászat már több mint nyolc éves. Míg az első évben a játék meghonosítói azon aggódtak, vajon összegyűlik-e harminc láda, ma már több mint 2676 láda lapul az ország legkülönbözőbb pontjain. A játék magyar nyelvű honlapján sokszázezer sikeres megtalálást regisztráltak már, és több mint tizenkétezer aktív játékos akad országszerte, ami persze a valóságban sokkal többet jelent, hiszen a legtöbben családtagjaikkal, gyerekeikkel, barátaikkal együtt kirándulnak.

   Amikor az ember már pár órát gyalogolt a "dzsípíeszes kütyüvel" a kezében, rájön: a geoláda keresés pusztán motiváció. Sokkal többről van itt szó... A kincskeresés közben úgy fogynak a kilométerek az ember lába alatt, hogy szinte észre sem veszi. Fáradhatatlanul kirándul a friss levegőn a felfedezés vágyától hajtva. Olyan gyönyörűséges tájakra jut el, ahova magától soha eszébe sem jutott volna ellátogatni. Hiszen amíg geocachelni nem kezdünk, nem is sejtjük, mennyi fantasztikus szépségű tája van hazánknak. Mozgás, friss levegő, felfedezés és izgalom - mi kell még egy ideális hobbihoz?


Fotó: Bárd Noémi Polli
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ