RSS Feed

A jogász válaszol

Mix - 2010. 01. 18. 9:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A jogász válaszol

Olvasóink kérdéseire Csonka Ernő ügyvéd válaszol. Ha kérdése van, küldje el a szerkeszto@mixonline.hu címre.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Ingatlanomat el kívánom adni, és az lenne a kérdésem, hogy mi a különbség a foglaló, az előleg és a vételár(részlet) között? Jó nekem, ha a vevő előleget fizet?

   Foglaló fizetése esetén a vevő kötelezettséget vállal arra, hogy az ingatlant megvásárolja és ennek jeléül a vételár összegének 10%-a erejéig fizetést teljesít az eladónak. Amennyiben a vevő érdekkörében álló ok miatt az ügylet nem jön létre (pl. másik ingatlant vesz, a banki hitelt nem kapja meg) a foglalót elveszti. Amennyiben az Eladó miatt hiúsul meg a szerződés (pl. az ingatlant másnak adja el) a foglaló összegének kétszeresét köteles megfizetni a vevő részére. Előleg fizetése esetén az összeg a vevőnek visszajár bármely okból nem jön létre az adásvétel.
Van egy ingatlan, amin holtig tartó haszonélvezetem van. Kérdésem az lenne, hogy a tulajdonosok, akik a gyerekeim, eladhatják a lakást a beleegyezésem nélkül is? Bárkinek eladhatják, vagy csak annak, akinek én is megengedem?

   Az Ön hozzájáruló nyilatkozata nem szükséges az adásvételhez. Az ingatlan tulajdonjogának átruházása esetén a haszonélvezeti jog változatlanul fennmarad. Az Ön nyilatkozata, hozzájárulása abban az esetben szükséges, amennyiben az átruházás következményeként a haszonélvezeti jogot megszüntetik, vagy korlátozzák.
Van egy lakásunk a feleségemmel, amiben lakunk. Szeretnénk felújítani, és elmentünk egy bankba kölcsönért. A bank azt mondta, hogy nem ad, mert az ingatlan osztatlan közös tulajdonban van. Én ezt nem értem. A lakás az enyém, mi az az osztatlan közös tulajdon? Így egyáltalán nem vehető fel hitel a lakásunkra?

   A hitelintézetek általában osztatlan közös tulajdon esetén is adnak hitelt, azonban kérnek egy ügyvéd által ellenjegyzett ún. használati megállapodást. A megállapodásban a tulajdonostársak rögzítik, hogy a tulajdonosok az ingatlant milyen módon és mértékben használhatják, amelyet egy helyszínrajzzal konkretizálnak.

 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ